Importantul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, se află miercuri la Teheran pentru consultări cu oficiali iranieni pe probleme de securitate, a anunțat agenția de presă TASS, potrivit Reuters.

Vladimir Putin si Nikolai PatrusevFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

„La Teheran, Patrușev va avea programate consultări de securitate ruso-iraniene cu participarea experților Consiliului de Securitate și a reprezentanților din ministerele și agențiile ambelor țări", a transmis TASS, citând serviciul de presă al Consiliului de Securitate rus.

Vizita are loc în contextul în care acuzațiile potrivit cărora Iranul a furnizat drone „kamikaze" Rusiei pentru a sprijini invazia Moscovei în Ucraina rămân în centrul atenției.

În weekend, Teheranul a recunoscut pentru prima dată că a trimis un „număr mic" de drone Moscovei, dar a precizat că acestea au fost expediate înainte de începerea războiului.

Kievul și Occidentul susțin că Rusia a folosit dronele iraniene pentru a viza infrastructura energetică a Ucrainei într-o serie de atacuri din ultimele săptămâni care au dus la pene de curent în marile orașe, inclusiv în Kiev.

Potrivit surselor Sky News, un avion rusesc a dus pe ascuns 140 de milioane de euro în numerar și trei modele de arme americane și britanice capturate - o rachetă NLAW, una Javelin și una Stinger - la un aeroport din Teheran pe 20 august.

În schimb, Iranul ar fi oferit Rusiei peste 160 de drone, inclusiv 100 Shahed-136.