Ramzan Kadîrov, liderul pro-Kremlin din regiunea rusă Cecenia, a declarat că susține decizia Ministerului rus al Apărării și a comandantului din Ucraina de a retrage trupele dintr-o parte a regiunii Herson, potrivit CNN.

Liderul cecen Ramzan KadîrovFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Kadîrov, care a criticat frecvent ministerul și conducerea operațiunii, a declarat că generalul Serghei Surovikin a „salvat o mie de soldați care se aflau într-o încercuire reală”.

„După ce a cântărit toate argumentele pro și contra, generalul Surovikin a făcut o alegere dificilă, dar corectă, între sacrificii fără sens de dragul unor declarații zgomotoase și salvarea vieților neprețuite ale soldaților”, a spus el.

„Nu este nevoie să vorbim despre capitularea Hersonului. 'Predarea' înseamnă împreună cu luptătorii. Iar Surovikin îi protejează pe soldați și ia o poziție strategică mai avantajoasă - convenabilă, sigură”, a declarat Kadîrov pe canalul său de Telegram.

„Toată lumea știa încă din primele zile ale operațiunii speciale că Hersonul este un teritoriu de luptă dificil. Soldații din unitățile mele au raportat, de asemenea, că era foarte dificil să lupți în această zonă”, mai ales „fără posibilitatea unei aprovizionări stabile și regulate cu muniție și fără formarea unei ariergarde puternice și de încredere”.

Dar, criticând din nou greșelile din trecut, el a întrebat: „De ce nu s-a făcut acest lucru încă din primele zile ale operațiunii speciale? Aceasta este o altă întrebare”.

„Cred că Surovikin a acționat ca un adevărat general militar, care nu se teme de critici. El este responsabil pentru popor”, a conchis Kadîrov.

Și Prigojin laudă retragerea

Apărând decizia Rusiei de a se retrage, şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, un aliat al generalului Surovikin, a declarat: „Desigur, acesta nu este un pas victorios în acest război, dar este important să nu agonizăm, să nu cedăm la paranoia, ci să tragem nişte concluzii şi să lucrăm asupra îndreptării greşelilor noastre”.