În școlile rusești va fi introdus un curs de pregătire militară de bază începând cu anul universitar următor, a declarat miercuri ministrul rus al Educației, Serghei Kravțov, citat de TASS.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Va fi în școli din anul universitar următor, acum se pregătește până la 1 ianuarie, apoi se va testa”, le-a spus el jurnaliștilor ruși miercuri.

Anunțul vine după ce șeful Statului Major al Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, i-a transmis o propunere în acest sens lui Serghei Mironov, președintele partidului parlamentar Rusia Justă - Pentru Adevăr ce face parte din așa-zisa „opoziție sistemică” din Rusia care susține politicile Kremlinului.

Ulterior, ministrul rus al Educației a anunțat că lucrează deja la un proiect în acest sens, după ce a fost interpelat de Mironov, considerat unul dintre cei mai influenți parlamentari ruși.

Kravțov nu a precizat deocamdată detaliile planului, presa de stat rusă afirmând însă că ar fi vorba de 35 de ore de pregătire militară în școli și colegii.

Gherasimov ceruse alocarea a 140 de ore pentru pregătirea militară în ultimii doi ani de studiu în școală.

Rusia își militarizează elevii

Măsura vine în contextul mai amplu al „militarizării” elevilor din Rusia după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

La deschiderea anului școlar 2022-2023 pe rețelele de socializare au apărut imagini șocante cu copii cu buchete de flori în mână pe care scrie litera Z, „lecții patriotice” despre războiul din Ucraina, spectacole în uniforme militare.

„Elevii nu vor rămâne singuri în fața războiului informațional, pornit împotriva țării noastre”, a afirmat ministrul Educației pe 1 septembrie pentru a explica mai multe modificări deja aduse sistemului de învățământ din Rusia.

Astfel, potrivit deciziei ministerului, în toate școlile din această țară, fiecare săptămână va începe cu arborarea drapelului Federației Ruse în sediul instituțiilor de învățământ și intonarea imnului de stat.

În pls, vor fi organizate ore suplimentare cu tema generică „Discuții despre temele importante” (“Разговоры о важном”). Potrivit noilor prevederi, într-un an școlar vor avea loc 34 astfel de lecții.

Dacă pentru copiii mai mici se propune așa-zisa „educație patriotică” cu predare informațiilor generale despre țară, simbolurile statale, istorie etc, pentru cei din clasa a XI-a, ultima în sistemul de învățământ din Rusia, rezultatul așteptat de la aceste lecții îl reprezintă „înțelegerea de către elevi a scopurilor „operațiunii speciale militare”, dar și a faptului că locuitorii „LNR” și „DNR” (așa-zisele republici Donețk și Lugansk) sunt ruși, motiv pentru care este important să fie întorși în Rusia.

Studenții ruși ar urma să învețe despre „Occidentul putred”

La sfârșitul lunii octombrie, jurnaliștii de investigație de la Meduza au scris, citând mai multe surse apropiate Kremlinului și din mediul universitar rus, că se fac pregătiri și pentru introducerea unei discipline obligatorii de ideologie pentru studenți.

Se presupune că noua materie va fi introdusă în instituțiile de învățământ superior de anul universitar următor și, conform planurilor actuale, studenții de la alte specializări decât cele umane îl vor studia timp de un an.

Studenții de la științe umane ar urma să îl studieze timp de mai multe semestre iar cei de la științe politice și istorie pe întreaga durată a studiilor lor.

Una dintre sursele apropiate de Kremlin a descris succint conținutul noii discipline ideologice astfel:

„Occidentul putrezește, a stricat constant Rusia, dar timpul i-a trecut, avem un viitor mare, o istorie și o cultură bogată. Trebuie să folosim momentul de criză și să obținem totul din el”.

Urmărește ultimele evoluții din a 259-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.