Moscova a ordonat retragerea trupelor sale din apropierea orașului strategic Herson din sudul Ucrainei, un eșec major pentru regimul Vladimir Putin, în timp ce un general american de rang înalt a estimat că Rusia a suferit peste 100.000 de morți și răniți de când a declanșat invazia.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Sinteza zilei

Miza Hersonului / Frontul din sus: succese și pericole

  • Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi seara că cel puţin 41 de localităţi din sudul Ucrainei au fost eliberate după decizia Rusiei de a se retrage în partea de est a fluviului Nipru şi a schiţat obiectivele Ucrainei în conflict, menţionând inclusiv diplomaţia, relatează CNN.
  • Ucraina a revendicat victorii importante în contraofensiva sa din sud în această săptămână, dar Kievul rămâne îngrijorat că soldații ruși care se retrag ar putea transforma capitala regională Herson într-un "oraș al morții" pe drumul lor spre ieșire.
  • Ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a declarat joi într-un interviu pentru Reuters că va fi nevoie de cel puţin o săptămână pentru ca Rusia să îşi retragă trupele din oraşul Herson, din sudul ţării, iar iarna va încetini operaţiunile de pe câmpul de luptă, oferind ambelor părţi o şansă de regrupare
  • Situația este "tensionată și dificilă" în orașul cheie din sudul țării, Herson, unde Moscova a ordonat o retragere, dar oficialii ucraineni s-au arătat atenți la potențialele capcane. Un lider local a declarat că cetățenii trăiesc în frică și fără acces la internet, ceea ce îi face greu de contactat.
  • Armata ucraineană afirmă că pregătește „contramăsuri” pentru fortificațiile construite de ruși ca parte a „liniei Wagner” construite de mercenarii lui Evgheni
  • Separatiștii pro-ruși din Zaporojie se tem că vor fi următorii vizați de o ofensivă ucraineană: „Inamicul își mută aici forțele”
  • Oficialii din autoproclamata Republică Populară Donețk, în estul Ucrainei ocupate de Rusia, au declarat că forțele lor au cucerit satul Pavlivka, după lupte violente care au avut loc săptămâna aceasta. Bătălia brutală pentru acel teritoriu a semănat disensiuni în rândul unor trupe susținute de Rusia, potrivit unei scrisori de protest. Un lider susținut de Moscova a recunoscut că Pavlivka a fost obținut "cu un cost mare".

Sprijin militar Occidental

  • Administrația Biden a autorizat joi un ajutor de securitate suplimentar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană extrem de importante.
  • Germania s-a angajat și ea, joi, să trimită Ucrainei ajutor militar suplimentar, inclusiv trei sisteme de apărare antiaeriană de tip IRIS-T SLM şi rachete IRIS-T, potrivit unui comunicat publicat de Guvernul german, relatează CNN.

Alte știri:

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-ar mai fi redus din condiţiile pe care le pune pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Rusia ca să pună capăt războiului, după "zile de discuții între Kiev şi Washington", a scris joi cotidianul ucrainean Kyiv Post, citat de EFE.
  • Soldații ucraineni ar fi înregistrat o premieră absolută de la izbucnirea războiului la sfârșitul lunii februarie, reușind să captureze pentru a doua oară același tanc al armatei ruse.
  • Un nou moment suprarealist a avut loc la televiziunile rusești, unul dintre prezentatorii televiziunii deținute de Gazprom constatând un paradox suprarealist din cauza căruia nu poate comenta despre retragerea forțelor armate ale Moscovei din Herson.
  • ​Europa şi-a redus semnificativ consumul de gaze naturale în luna octombrie, cu aproape un sfert față de aceeași perioadă a anului trecut, în condiţiile în care gospodăriile nu au pornit instalaţiile de încălzire graţie temperaturilor peste medie, ceea ce constituie o veste bună pentru piaţă înainte de venirea iernii.

Cele mai importante informații de joi, ziua 260 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

00:45 Zelenski spune că peste 40 de localităţi au fost eliberate în sudul Ucrainei

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi seara că cel puţin 41 de localităţi din sudul Ucrainei au fost eliberate după decizia Rusiei de a se retrage în partea de est a fluviului Nipru şi a schiţat obiectivele Ucrainei în conflict, menţionând inclusiv diplomaţia, relatează CNN.

00:14 Microsoft dă vina pe hackeri legați de armata rusă pentru atacurile ransomware din Polonia și Ucraina

Hackerii legați de armata rusă s-au aflat foarte probabil în spatele atacurilor ransomware de luna trecută asupra organizațiilor de transport și logistică din Ucraina și Polonia, a declarat joi Microsoft. Dezvăluirea va stârni îngrijorări la Washington și în capitalele europene că aliații care sprijină Ucraina împotriva invaziei Rusiei s-ar putea confrunta cu amenințări cibernetice mai mari din partea Moscovei, potrivit CNN.

23:10Oleksii Reznikov: Ucraina are un milion de oameni care apără graniţele / Iarna va încetini operaţiunile militare

Ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a declarat joi într-un interviu pentru Reuters că va fi nevoie de cel puţin o săptămână pentru ca Rusia să îşi retragă trupele din oraşul Herson, din sudul ţării, iar iarna va încetini operaţiunile de pe câmpul de luptă, oferind ambelor părţi o şansă de regrupare, citează News.ro.

Separatiștii pro-ruși din Zaporojie se tem că vor fi următorii vizați de o ofensivă ucraineană

22:57Fermierii ucraineni apelează la ajutorul ONU pentru a-și salva afacerea

Ucraina a declarat că este posibil ca în acest sezon să nu dispună de o capacitate de depozitare normală de cereale de până la 15 milioane de tone pentru a stoca recolta de cereale și semințe oleaginoase de 60 până la 65 de milioane de tone, după ce un număr mare de silozuri au fost distruse sau avariate în timpul ostilităților, potrivit Reuters.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat că a asigurat peste 30.000 de saci speciali care vor contribui la reducerea deficitului de depozitare cu 6 milioane de tone. Peste 7.500 de saci au fost deja distribuiți la 356 de ferme.

22:30 Germania promite să trimită sisteme de apărare aeriană mai moderne Ucrainei, inclusiv sisteme IRIS-T SLM şi rachete IRIS-T

Germania s-a angajat, joi, să trimită Ucrainei ajutor militar suplimentar, inclusiv trei sisteme de apărare antiaeriană de tip IRIS-T SLM şi rachete IRIS-T, potrivit unui comunicat publicat de Guvernul german, relatează CNN, citat de News.ro.

22:04 Un batalion ucrainean aduce un omagiu voluntarului britanic care a murit luptând împotriva forțelor rusești

Unitatea militară voluntară ucraineană Stugna a adus joi un omagiu unui britanic care, potrivit batalionului, a murit luptând împotriva forțelor rusești alături de ucraineni în teritoriile ocupate.

"Un om plin de bunăvoință, un britanic curajos, Simon Lingard, a murit în regiunea Donețk. Un adevărat războinic care a părăsit Marea Britanie în cea mai dificilă perioadă pentru Ucraina și a venit să lupte împotriva răului rusesc împreună cu soldații noștri", a declarat batalionul într-o postare pe contul său de Telegram, potrivit CNN.

21:33 Oficiali ucraineni: Rușii ar putea transforma Herson într-un „oraș al morții”

Armata ucraineană a declarat joi că a recucerit porțiuni de teritoriu în Herson, după ce Moscova a ordonat o retragere parțială din zonă, deși oficialii de la Kiev au avertizat că soldații ruși care se retrag ar putea transforma capitala regională într-un „oraș al morții” pe drumul lor de ieșire, potrivit CNN.

21:15 Separatiștii pro-ruși din Zaporojie se tem că vor fi următorii vizați de o ofensivă ucraineană: „Inamicul își mută aici forțele”

Armata ucraineană ar putea avea de acum înainte ca prioritate recuperarea teritoriile ocupate de Rusia în provincia Zaporojie, după retragerea trupelor ruse de pe malul de vest al fluviului Nipru în provincia învecinată Herson, a declarat joi un reprezentant prorus din Zaporojie, potrivit agenţiei EFE citate de Agerpres.

20:56SUA anunță un nou pachet de ajutor de securitate pentru Ucraina, care va include apărarea antiaeriană

Noul pachet va include și alte contribuții pentru apărarea aeriană, cum ar fi rachete pentru sistemele de apărare aeriană HAWK, precum și pentru sistemele de apărare aeriană Avenger.

Regiunea Nikolaev a fost eliberată în totalitate de trupele rusești

20:30 Ucraina spune că împinge linia frontului, în timp ce oficialii avertizează asupra unor posibile tactici rusești de pământ pârjolit

Armata ucraineană a declarat joi că a recucerit porțiuni de teritoriu în Herson, după ce Moscova a ordonat o retragere parțială din zonă, deși oficialii de la Kiev au avertizat că soldații ruși care se retrag ar putea transforma capitala regională într-un "oraș al morții" pe drumul lor de ieșire, potrivit CNN.

Un purtător de cuvânt al armatei a declarat că, în doar 24 de ore, forțele ucrainene au împins linia frontului în regiunea cheie din sudul Hersonului înainte cu 7 kilometri și au preluat controlul a peste 260 de kilometri pătrați de teritoriu.

19:36VIDEO Soldații ucraineni ar fi înregistrat o premieră absolută de la izbucnirea războiului la sfârșitul lunii februarie, reușind să captureze pentru a doua oară același tanc al armatei ruse.

19:01Șeful administrației regionale din Nikolaev, Vitalii Kim, a anunțat pe Telegram că „multe vești bune pentru astăzi: Ne pregătim să reconectăm electricitatea, căldura, furnizarea de kituri de ajutor umanitar, medicamente".

Ultimele câteva așezări din regiunea Nikolaev ocupate de ruși au fost acum eliberate, dar Kim a declarat: „Continuăm să păstrăm tăcerea, pentru că totul este treaba militarilor”, conform CNN.

18:44VIDEO Un nou moment suprarealist a avut loc la televiziunile rusești, unul dintre prezentatorii televiziunii deținute de Gazprom constatând un paradox suprarealist din cauza căruia nu poate comenta despre retragerea forțelor armate ale Moscovei din Herson.

18:03 Publicația Kyiv Post anunță că regiunea Nikolaev a fost eliberată în totalitate de trupele rusești, scrie The Guardian. O parte din regiune era ocupată de forțele ruse, în 30 septembrie zona de sud-est fiind încorporată în regiunea Herson administrată de ruși.

18:00Europa şi-a redus semnificativ consumul de gaze naturale în luna octombrie, cu aproape un sfert față de aceeași perioadă a anului trecut, în condiţiile în care gospodăriile nu au pornit instalaţiile de încălzire graţie temperaturilor peste medie, ceea ce constituie o veste bună pentru piaţă înainte de venirea iernii.

Zelenski, cu un pas mai în față pentru negocieri cu Rusia

17:34 Armata ucraineană afirmă că pregătește „contramăsuri” pentru fortificațiile construite de ruși ca parte a „liniei Wagner” construite de mercenarii lui Evgheni Prigojin în regiunea Lugansk.

17:12Spania va trimite Ucrainei alte două sisteme de apărare aeriană "Hawk", care se vor adăuga celor patru lansatoare de rachete deja trimise pentru a ajuta ţara să se protejeze împotriva rachetelor ruseşti, a anunţat guvernul spaniol joi, citat de AFP.

17:05Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-ar mai fi redus din condiţiile pe care le pune pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Rusia ca să pună capăt războiului, după "zile de discuții între Kiev şi Washington", a scris joi cotidianul ucrainean Kyiv Post, citat de EFE.

16:49​Rusia l-a convocat joi pe ambasadorul Letoniei la Moscova, Maris Riekstins pentru a protesta față de demolarea statuilor sovietice, Moscova amenințând Letonia cu „măsuri asimetrice”.

16:24Noi imagini realizate din satelit arată că armata rusă a început să construiască tranșee și alte linii defensive inclusiv în nordul Crimeii după înfrângerile suferite în ultima perioadă în sudul Ucrainei.

16:11Lituania va achiziţiona din SUA opt sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS, pentru suma de 495 milioane de dolari, scrie AFP, citând oficiali ai celor două țări.

Lituania, vecină cu Rusia şi Belarus, şi-a majorat cheltuielile de apărare după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina.

Sistemele HIMARS, care vor fi livrate în 2025 şi 2026, vor furniza "o capacitate şi o putere complet noi pe care Lituania nu le-a avut niciodată", a declarat ministrul Apărării, Arvydas Anusauskas.

Trupele ucrainene au eliberat Kysylivka, o localitate aflată la doar 15 kilometri de marginea orașului Herson

16:01Mesajul președintelui Ucrainei după ce a vorbit la telefon cu noul premier al Marii Britanii:

15:53 „Se pare că unele forțe ucrainene sunt acum aproape de Chornobaivka”, spune Peters Beaumont de la The Guardian. „Acolo începe zona urbană care include Herson. Deci, (forțele ucrainene) sunt la aproximativ 15 km de centrul orașului Herson”, a adăugat acesta.

Chornobaivka, unde se află aeroportul aferent Hersonului, a devenit celebră după declanșarea invaziei datorită zecilor de lovituri executate de ucraineni contra pozițiilor rusești de acolo. În ciuda acestor atacuri - în care s-au pierdut echipamente, elicoptere și a fost ucis și cel puțin un general rus - armata Moscovei a continuat să aducă material militar și să încaseze lovituri, devenind subiect de meme și ironii pe rețelele de socializare.

15:28Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a vorbit joi dimineață cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, convenind că retragerea trupelor rusești din orașul Herson va reprezenta un „progres puternic” pentru forțele Ucrainei, scrie Reuters. Ei au spus că trebuie prudență până când steagul ucrainean va fi arborat din nou deasupra orașului, indicând recucerirea completă.

Sunak a reiterat, de asemenea, sprijinul „neclintit militar, economic și politic” al Marii Britanii pentru Ucraina.

15:24 Trupele ucrainene au eliberat Kysylivka, o localitate aflată la doar 15 kilometri de marginea orașului Herson, potrivit unor imagini apărute pe rețelele de socializare:

15:10 Trupele rusești din regiunea ucraineană ocupată Herson își desfășoară retragerea anunțată spre malul estic al râului Nipru, potrivit purtătorului de cuvânt militar Igor Konașenkov.

„În direcția Nikolaev - Krivoi Rog, unități ale grupului de trupe rusești manevrează spre pozițiile pregătite pe malul stâng al fluviului Nipru, în strictă conformitate cu planul aprobat", a declarat Konașenkov joi, în timpul briefingului său zilnic.

15:03„Undeva, într-o cameră din Kiev”. Dovada că Iranul a mințit în privința dronelor folosite de ruși contra Ucrainei

14:57Parlamentul European a dat undă verde joi acordurilor UE cu Ucraina şi Republica Moldova pentru a facilita transportul rutier transfrontalier de mărfuri şi a permite transportatorilor ucraineni, moldoveni şi din UE să tranziteze între teritoriile respective fără a fi nevoie de permisele aferente.

14:49VIDEO Decizia de retragere a trupelor din Herson a fost comentată într-o atmosferă funebră la televiziunile rusești, cu privire îndurerate și comparații între acțiunile lui Vladimir Putin și cele ale lui Stalin.

14:34Germania a livrat Ucrainei noi echipamente militare, inclusiv drone de recunoaștere și vehicule tactice MRAP.

Ukrinform spune că de la începutul războiului Germania a oferit Ucrainei echipament militar în valoare de 1,5 miliarde de euro, conform The Guardian.

14:26 Dacă Rusia aruncă în aer barajul Kakhovka, va fi o declarație de război la adresa întregii lumi, a spus Zelenski, citat de Kyiv Independent.

Orice încercare a forțelor rusești de a arunca în aer hidrocentrala Kakhovka, inundând teritoriul ucrainean și lăsând fără alimentare cu apă centrala nucleară Zaporojie, ar însemna că Rusia „declară război întregii lumi", a declarat președintele ucrainean.

14:12 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia este supusă unei presiuni puternice în Ucraina, după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat retragerea trupelor sale din orașul Herson.

„Ceea ce este clar este că Rusia este supusă unei presiuni puternice și dacă pleacă din Herson va fi o altă victorie pentru Ucraina", a declarat Stoltenberg presei după ce s-a întâlnit cu premierul italian Giorgia Meloni.

Ultimele declarații ale șefului armatei ucrainene

13:51 Un tribunal rus a pronunțat prima pedeapsă cu închisoarea din țară pentru incendierea unui birou de înrolare, pe fondul unui șir de atacuri declanșate la nivel național de invazia Ucrainei, scrie The Moscow Times.

13:48Pe rețelele de socializare au început să apară primele înregistrări video cu retragerea trupelor rusești din Herson, unii soldați filmând mesaje de adio față de oraș, în timp ce altele arată echipamente lăsate în urmă de militarii Moscovei și efectele loviturilor cu sistemele HIMARS.

13:42Ultimele declarații ale comandantului armatei ucrainene: Ce se află în spatele ultimului gest de bunăvoință al armatei lui Vladimir Putin

13:15 Consilierul prezidențial ucrainean Mihaylo Podolyak spune că trupele ruse care se retrag din Herson minează tot orașul:

„Federația Rusă vrea să transforme Hersonul într-un `oraș al morții`. Militarii ruși minează tot ce pot: apartamente, canalizări. Artileria de pe malul stâng plănuiește să transforme orașul în ruine. Așa arată `lumea rusă`: a venit, a jefuit, a sărbătorit, a ucis `martori`, a lăsat ruine și a plecat.”

13:05Retragerea forțelor armate ruse de pe malul de vest al râului Nipru și abandonarea orașului strategic Herson va avea o serie de repercusiuni asupra situației de pe front și a războiului de agresiune declanșat de Putin în ansamblul său, notează generalul Mick Ryan, acesta prezentând 8 puncte cheie privind noile evoluții de urmărit.

Ultimul oraș care mai era ocupat de ruși în regiunea Nikolaev a fost eliberat

12:56 Trupele ucrainene au afirmat joi că au recucerit orașul Snihurivka din sudul țării, furnizând și imagini video ce ar dovedi acest lucru. „Astăzi, pe 10 noiembrie, Snihurivka a fost eliberată de forțele Batalionului de recunoaștere 131. Glorie Ucrainei!", a strigat un soldat în timp ce civilii aplaudau și aclamau.

Orașul, ultimul din regiunea Nikolaev care mai era ocupat de ruși, este important pentru controlul unui drum strategic care duce spre Herson.

12:41Ucrainenii ironizează iar armata rusă: „Nu e de mirare că e atât de obsedată de țânțarii de luptă”

12:35Rusia expulzează un angajat al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, conform Ministerului rus de Externe, citat de deschide.md. Măsura reprezintă un răspuns la decizia Chișinăului de a expulza săptămâna trecută un angajat al misiunii diplomatice ruse în Republica Moldova.

Șeful Armatei SUA: Ucraina și Rusia să admită că „probabil victoria nu poate fi obținută prin mijloace militare”

12:08Comandantul statului major întrunit al SUA, Mark Milley, întărește mesajul Washingtonul-ului că Ucraina și Rusia trebuie să înceapă negocieri pentru a pune capăt războiului, el spunând că, probabil, „victoria nu poate fi obținută prin mijloace militare”.

12:01 Guvernul britanic a anunțat joi că a înghețat active în valoare totală de 18 miliarde de lire sterline (20,5 miliarde de dolari) deținute de oligarhi ruși, alte persoane și entități sancționate pentru invazia Moscovei în Ucraina.

„Am impus cele mai severe sancțiuni impuse vreodată Rusiei, iar acest lucru le paralizează mașina de război. Mesajul nostru este clar: nu îi vom permite lui Putin să reușească în acest război brutal", a declarat Andrew Griffith, un ministru de rang inferior din cadrul Trezoreriei.

Marea Britanie a sancționat până în prezent peste 1.200 de persoane și peste 120 de entități din Rusia, vizând de la oameni de afaceri și companii importante până la politicieni proeminenți. (Reuters)

11:31România ne susține foarte activ în lupta împotriva agresorului, România susține ideea formării unui tribunal internațional și ne susține pe parcursul nostru spre viitor, a declarat joi Denys Shmyhal, premierul Ucrainei, la deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei în Suceava.

11:26Premierul Nicolae Ciucă și omologul său ucrainea, Denys Shmyhal, susțin o conferință de presă, la această oră, cu ocazia redeschiderii punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Krasnoilsk.

11:17 Zelenski a declarat că o evaluare recentă a Pentagonului, potrivit căreia Rusia a pierdut 50% din tancurile sale în războiul din Ucraina, „corespunde mai mult sau mai puțin realității", el subliniind într-o intervenție la CNN că Rusia a pierdut un număr "șocant" de mare soldați și artilerie.

Întrebat dacă evaluările Pentagonului sunt similare cu cele ale Ucrainei, Zelenski a răspuns: „Cred că acestea corespund mai mult sau mai puțin realității - deși, sincer vorbind, nimeni nu cunoaște întreaga realitate, în special în ceea ce privește personalul".

Zelenski a estimat că Rusia a suferit de „10 ori" mai multe pierderi decât Ucraina, adăugând că, deși nu poate da cifre exacte, există „o diferență foarte semnificativă" între pierderile suferite de cele două țări.

Pierderi mari pentru trupele de invazie în ultima zi

11:05 FOTO Rușii au aruncat în luptă o dronă extrem de rară / Ucrainenii au găsit-o prăbușită

10:29VIDEO Imagini dramatice filmate din vehicul și din dronă: Un Humwee ucrainean a trecut peste o mină. Ce s-a întâmplat după

10:20Ce pierderi a suferit Rusia până acum, potrivit ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

- 78.690 soldați (+740 în ultima zi)

- 2.804 tancuri (+3)

- 5.682 blindate de luptă (+16)

- 1.805 sisteme de artilerie (+3)

- 3939 sisteme multiple de rachete

- 205 sisteme antiaeriene

- 278 avioane

- 260 elicoptere

- 1.499 drone (+16)

- 399 de rachete de croazieră interceptate

- 16 ambarcațiuni

Pierderea Hersonului va împiedica Rusia să își atingă aspirația strategică privind Odesa

09:37 Israelul nu are capacitățile de producție necesare pentru a furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, a declarat marți ministrul demisionar al apărării, Benny Gantz, potrivit Jerusalem Post.

„Este clar că, fie și dacă s-ar decide să ne schimbăm politica, este imposibil să ne golim rezervele de sisteme de apărare aeriană. Verificăm în fiecare zi ce se poate face și cum putem extinde ajutorul nostru, dar nu trebuie să uităm că NATO este în spatele Ucrainei", a spus Gantz.

09:28 Ce spune ministerul britanic al apărării despre anunțata retragere rusă din Herson:

  • Capacitatea Rusiei de a-și susține forțele de pe malul vestic al fluviului Nipru a fost pusă sub presiune de atacurile ucrainene asupra rutelor de aprovizionareale Rusiei.
  • În retragere, forțele rusești au distrus mai multe poduri și probabil au pus mine pentru a încetini și întârzia înaintarea forțelor ucrainene.
  • Pierderea malului vestic al Hersonului va împiedica probabil Rusia să își atingă aspirația strategică de a avea o punte terestră prin care să ajungă la Odesa.
  • Având puncte de trecere limitate, forțele rusești vor fi vulnerabile în traversarea Niprului. Este probabil ca retragerea să aibă loc pe parcursul mai multor zile, cu poziții defensive și focuri de artilerie care să acopere forțele în retragere.

Putin nu va merge la summitul G20

09:17 Administrația Biden nu va oferi Ucrainei drone avansate în ciuda rugăminților Kievului și a inițiativei unui grup bipartizan de membri ai Congresului, ceea ce reflectă limita tipurilor de armament pe care Washingtonul este dispus să le furnizeze pentru apărarea Ucrainei, scrie Wall Street Journal.

Decizia privează Ucraina de tipul de armament avansat pe care Kievul îl solicită de luni de zile. Pentagonul a refuzat cererea pe baza îngrijorărilor că furnizarea dronelor Gray Eagle MQ-1C ar putea escalada conflictul și ar putea semnala Moscovei că SUA furnizează arme care ar putea viza poziții din interiorul Rusiei, potrivit surselor WASJ.

09:04 Decizia Rusiei de a retrage trupele din apropierea orașului Herson este un pas pozitiv, a spus joi Tayyip Erdogan la o conferință de presă făcută înainte să plece în Uzbekistan pentru un summit al statelor turcești.

Președintele Turciei a dat această declarație ca răspuns la o întrebare despre perspectivele unor negocieri între Moscova și Kiev

08:16Vladimir Putin a decis să-i evite pe marii lideri ai lumii: Liderul de la Kremlin nu va merge la summitul G20 de săptămâna viitoare. Delegația Rusiei va fi condusă în Indonezia de ministrul de externe Serghei Lavrov.

07:58 Cel mai important general american a estimat miercuri că armata rusă a înregistrat „mult peste” 100.000 de soldați uciși și răniți în Ucraina.

Forțele armate ale Kievului au suferit „probabil" un nivel similar de pierderi, a declarat Mark Milley.

Scurtă recapitulare, joi dimineață, a evenimentelor recente:

  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat veștile „încurajatoare" venite din Herson, adăugând că Putin a făcut „mai multe greșeli uriașe și strategice”. Biden a spus că retragerea Rusiei din Herson este o dovadă că rușii au „niște probleme reale". Zelenski, a afirmat că țara sa „se va mișca foarte atent, fără emoții, fără riscuri inutile".
  • Liderul cecen Ramzan Kadîrov a spus că susține decizia Ministerului rus al Apărării de a retrage trupele dintr-o parte a regiunii Herson.
  • Generalul rus Serghei Surovikin, aflat la comanda generală a războiului, i-a raportat lui Șoigu că nu mai este posibil să mențină aprovizionat orașul Herson și că forțele sale ar trebui să se mute pe malul stâng (estic) al fluviului Nipru.
  • Unul dintre cei mai importanți oficiali ruși din Ucraina, Kirill Stremousov a fost ucis într-un accident de mașină, o nouă lovitură pentru Moscova în regiunea Herson din sudul țării.
  • Artileria rusă a lovit peste 30 de așezări din regiunile Herson și Nikolaev, iar în regiunea Zaporojie, autoritățile instalate de ruși îi forțează pe rezidenți să accepte pașapoarte rusești după ce le-au confiscat documentele ucrainene, a declarat armata Kievului.
  • Președintele Joe Biden a declarat că se așteaptă ca ajutorul american pentru Ucraina să continue fără întrerupere, în ciuda scepticismului exprimat de republicani, care par a fi gata să preia controlul Camerei Reprezentanților din SUA.
  • Oficiali ONU se vor întâlni vineri la Geneva cu o delegație rusă de rang înalt pentru a discuta despre prelungirea acordului ucrainean de export de cereale prin Marea Neagră și despre eforturile de fluidizare a livrărilor de alimente și îngrășăminte rusești pe piețele globale.
  • Un aliat important al președintelui rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele iranian Ebrahim Raisi în cadrul unei călătorii pentru a aprofunda cooperarea în domeniul comerțului și al securității.
  • Ministrul ucrainean al economiei, Iulia Sivridenko, a declarat că distrugerea de către Rusia a infrastructurii civile va amplifica contracția așteptată a producției interne brute la 39%, de la o prognoză anterioară care prevedea o scădere de 35%.
  • Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui Putin, a început să îi critice pe recruții ruși care se plâng de comandanții lor și condițiile din armată.
  • O nouă înregistrare video arată o coloană a armatei ruse complet devastată în urma unui atac ucrainean, filmarea fiind făcută chiar de ruși care trec cu mașina printre ce a rămas din vehiculele de luptă.

---------------