Comandantul armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, a spus joi că în spatele noului „gest de bunăvoință” al armatei lui Vladimir Putin, retragerea din Herson, se află eforturi semnificative desfășurate de trupele Kievului.

Valeri ZalujnîiFoto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

Acesta a afirmat că de la 1 octombrie și până acum a fost recucerit un teritoriu de aproape 1.400 de kilometri pătrați, din care aproape 200 km2 numai în ultima zi.

Ce a spus Zalujnîi pe pagina sa de Twiter:

  • „În spatele așa-numitului `gest de bunăvoință` al inamicului se află eforturi semnificative ale armatei noastre. La fel cum inamicul s-a retras din regiunile Kiev și Harkov și a abandonat Insula Șerpilor, probabila retragere din Herson sunt rezultatul operațiunilor noastre active.
  • Direct de-a lungul axei Herson, forțele de apărare ale Ucrainei au distrus liniile logistice și sistemul de sprijin, au perturbat sistemul de comandă și control al inamicului. Astfel, Rusia nu a rămas cu altă opțiune decât să recurgă la fugă.
  • Deocamdată, nu putem nici confirma, nici infirma informațiile despre așa-zisa retragere a trupelor de ocupație ruse din Herson. Continuăm să desfășurăm operațiuni ofensive în conformitate cu planul nostru.
  • De la 1 octombrie, înaintarea trupelor noastre prin defensiva inamicului a fost de până la 36,5 km, suprafața totală a teritoriului recucerit - până la 1381 km pătrați, 41 de așezări au fost recucerite de-a lungul axei Herson.
  • Numai în cursul zilei trecute, de-a lungul axei Petropavlivka-Novoraisk, Forțele de apărare ale Ucrainei au avansat 7 km, au preluat controlul asupra a 6 așezări și a 107 km pătrați de teritoriu ucrainean. De-a lungul axei Pervomaiske-Herson, am avansat 7 km, am preluat controlul asupra a 6 așezări, suprafața teritoriului eliberat este de 157 km pătrați.”

--------------