Soldații ucraineni ar fi înregistrat o premieră absolută de la izbucnirea războiului la sfârșitul lunii februarie, reușind să captureze pentru a doua oară același tanc al armatei ruse.

HotNews.roFoto: Hotnews

Situația a fost identificată de administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker după ce pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video din regiunea Herson ce arată un tanc T-72B3 ucrainean un T-90A, unul dintre cele mai moderne vehicule de luptă ale armatei ruse.

„Spre surprinderea noastră, aceasta nu este prima oară când acest tanc a fost capturat - el a mai fost pierdut o dată de armata rusă în februarie și fie nu a fost niciodată recuperat, fie a fost pierdut rapid din nou de forțele ucrainene”, notează Ukraine Weapons Tracker.

Prima variantă pare mai puțin plauzibilă, ținând cont, printre altele, că tancul tractat în înregistrare are deasupra sa „acoperișul” ce în timpul verii a fost improvizat de numeroși tanchiștii ruși pentru a evita ca soarele să bată direct pe turela vehiculelor lor de luptă și să provoace temperaturi greu de suportat înăuntru.

Cei de la Ukraine Weapons Tracker au făcut săpături în arhiva de imagini și au găsit cum arăta tancul în cauză, identificat după marcajele sale, în luna februarie, când a fost văzut prima dată în mâinile ucrainenilor.

„Se pare de asemenea că acesta este primul caz de la 24 februarie când același vehicul schimbă mâinile de trei ori”, subliniază Ukraine Weapons Tracker.

Ucrainenii au reușit să captureze și un tanc T-90M, cel mai modern aflat în prezent în dotarea forțelor armate rusești, în luna septembrie.

Urmărește ultimele evoluții din a 260-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.