Cel mai important general american a estimat miercuri că armata rusă a înregistrat „mult peste” 100.000 de soldați uciși și răniți în Ucraina și a adăugat că forțele armate ale Kievului au suferit „probabil" un nivel similar de pierderi, transmite Reuters.

Generalul Mark MilleyFoto: Kevin Dietsch / Getty Images / Profimedia Images

Declarațiile lui Mark Milley, comandantul statului major întrunit al SUA, reprezintă cea mai ridicată estimare americană a pierderilor ruse și vine în contextul în care Ucraina și Rusia se confruntă cu perspectiva unei potențiale pauze de iarnă în lupte, despre care experții spun că ar putea oferi o oportunitate pentru un anumit tip de negocieri.

Întrebat despre perspectivele diplomației în Ucraina, Milley a remarcat că refuzul inițial de a se negocia în Primul Război Mondial a agravat suferința umană și a dus la alte milioane de victime.

„Așa că atunci când există o oportunitate de a negocia, când se poate obține pacea... profitați de moment", a declarat Milley la Economic Club of New York.

Anterior, miercuri, Rusia a anunțat că trupele sale se vor retrage de pe malul vestic al fluviului Nipru din regiunea Herson, un eșec semnificativ pentru Moscova și un potențial punct de cotitură în război.

Ce spune Milley despre retragerea din Herson

Unii experți spun că ultimul eșec al Moscovei ar putea permite Ucrainei să negocieze de pe o poziție de forță, în timp ce alții susțin că Rusia ar putea folosi negocierile pentru a câștiga timp în vederea refacerii și reechipării forțelor sale pentru o nouă ofensivă de primăvară.

Milley a declarat că informațiile de la acest moment sugerează că Rusia chiar se retrage din Herson. Dar el a avertizat că ar putea dura ceva timp până la finalizarea operațiunii.

„Nu le va lua o zi sau două, le va lua zile și poate chiar săptămâni pentru a retrage aceste forțe la sud de acel râu", a spus Milley, estimând că Rusia avea probabil între 20.000 și 30.000 de soldați la nord de fluviul Nipru în acea zonă.

Milley a spus că, până în prezent, conflictul a transformat între 15 și 30 de milioane de ucraineni în refugiați și a ucis probabil 40.000 de civili ucraineni.

„Este vorba de mult peste 100.000 de soldați ruși uciși și răniți. Același lucru probabil și de partea ucraineană. Foarte multă suferință umană", a adăugat Milley.

--------------