Un nou moment suprarealist a avut loc la televiziunile rusești, unul dintre prezentatorii televiziunii deținute de Gazprom constatând un paradox din cauza căruia nu poate comenta despre retragerea forțelor armate ale Moscovei din Herson.

Prezentatorul Andrei Norkin spune ca nu vrea sa ajunga la inchisoareFoto: Captura video

„Dacă vă așteptați să vă explic ce cred despre asta, nu vă voi spune nimic. Dar vă voi explica de ce. Dacă susțin decizia și spun că ministerul Apărării acționează corect părăsind Herson, atunci cer în public încălcarea integrității teritoriale a Federației Ruse”, afirmă prezentatorul Andrei Norkin de la NTV, o televiziune cumpărată în 2001 de Gazprom Media, diviza de mass-media a gigantului energetic rusesc.

„Este în codul nostru penal la articolul 280 paragraful 1. Am verificat în mod special dimineața aceasta. Câțiva ani în închisoare”, explică Norkin.

„Iar dacă nu susțin decizia și cred că ministerul Apărării a făcut lucrul greșit prin părăsirea Herson, atunci discreditez în public Forțele Armate, care de asemenea este în articolul 280, dar la paragraful 3, cu aproximativ aceeași pedeapsă cu închisoarea”, continuă el.

„Nu vreau să merg la închisoare”, subliniază prezentatorul TV rus. „Așa că haideți să ne uităm la un reportaj și apoi voi preda ștafeta experților noștri dragi”, conchide el.

Informațiile „false” despre armată, ilegale în Rusia

Parlamentul rus a adoptat încă din luna martie un proiect legislativ care incriminează difuzarea de informații „false” ce discreditează forțele armate ale țării, legislația fiind ulterior extinsă pentru a acoperi toate instituțiile statului rus care operează în străinătate.

Legile prevăd însă posibilitatea ca persoanele acuzate să scape doar cu o amendă, o situație pe care analiștii independenți au pus-o pe seama faptului că autoritățile de la Moscova nu ar dori totuși să încarcereze vedete sau persoane publice populare care nu reprezintă o amenințare pentru Kremlin.

De exemplu, fotomodelul și actrița Kristina Asmus, odată „cea mai sexy femeie din Rusia” potrivit revistei Maxim, a fost chemată la sfârșitul lunii august în fața unei instanțe administrative, riscând o pedeapsă de până la 50.000 de ruble, deși a fost acuzată în baza articolului legat de discreditarea forțelor armate.

Olga Valeeva, câștigătoarea concursului de frumusețe Miss Crimeea de anul acesta, a scăpat la rândul ei doar cu o amendă de 40.000 de ruble după ce a fost acuzată că a discreditat forțele armate prin cântarea „Chervona Kalyna”, o melodie ce a devenit un simbol al rezistenței Ucrainei după declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.

Televiziunea Gazprom e una dintre cele mai belicoase din Rusia

Scurtul monolog al lui Andrei Norkin este cu atât mai remarcabil încât el nu este nicidecum vreun disident care să contrazică linia propagandistică oficială a Kremlinului, intrând mai degrabă în categoria prezentatorilor TV propagandiști ai Moscovei, la fel ca Vladimir Soloviov, Olga Skabeeva sau Dmitri Kiseliov.

Acest lucru a putut fi observat recent în una din emisiunile sale de la sfârșitul lunii octombrie, când un invitat, sociologul Alexei Roschin a îndrăznit să afirme că Rusia duce un război „crud” împotriva civililor din Ucraina, făcând direct referire la atacurile împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei.

„Nu înțeleg ce fel de ordine am putea vorbi, când le distrugem centralele electrice și infrastructura în Ucraina. Este cruzime și sadism, un război împotriva civililor. Acest război este împotriva poporului. Ca cetățean, sunt responsabil, dar nu am aprobat bombardarea centralelor ucrainene”, a afirmat el.

„Să pretindem că am ascultat destul manifestul tău, mai ai ceva substanțial de zis? Am înțeles că ai vrut să te întorci la TV, dar mi-e teamă că te-ai dus pe prispa greșită. Nimeni nu este interesat de ce ai tu de zis”, i-a răspuns Norkin.

Tot în luna octombrie NTV a difuzat unele dintre cele mai șocante imagini video din Ucraina prezentate la televiziunile rusești după declanșarea invaziei, arătând atacuri asupra orașelor ucrainene și aruncarea unor trupuri neînsuflețite într-o groapă comună de către invadatorii ruși.

Reportajul a fost difuzat ca introducere tocmai pentru emisiunea lui Norkin, „Locul de întâlnire”, prezentată sub forma unei dezbateri cu invitați.

Urmărește ultimele evoluții din a 260-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.