Serviciile de informații ucrainene au desfăcut în bucăți dronele de fabricație iraniană folosite de Rusia, iar unele date arată că au fost furnizate după declanșarea invaziei, nu înainte, cum pretinde vehement Teheranul, scrie The Guardian, care a avut acces exclusiv la aceste date.

Dronă iranianăFoto: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia

Undeva, într-o cameră de mari dimensiuni din Kiev, sunt desfăcute dronele iraniene, scrie Isobel Koshiw, corespondenta publicației britanice în Ucraina.

Data de fabricație de pe elicea unei drone Mohajer-6 (ce poate efectua activități de supraveghere, dar și să lanseze muniții) este februarie 2022, iar unele piese din interior au incripții în limba farsi.

Ținând cont că este vorba doar de o singură piesă din multele din care este alcătuită drona, asta înseamnă aproape sigur că a fost furnizată după luna februarie.

Iranul a recunoscut sâmbătă, pentru prima dată, că a furnizat drone Moscovei, dar a susținut că acestea au fost trimise înainte de războiul din Ucraina.

Iranul susține că a furnizat drone Rusiei înainte de invazie

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a susținut că un „număr mic" de drone a fost furnizat Rusiei cu câteva luni înainte ca forțele Moscovei să invadeze Ucraina. El a negat că Teheranul continuă să furnizeze drone Moscovei.

„Acest tam-tam făcut de unele țări occidentale potrivit căruia Iranul a furnizat rachete și drone Rusiei pentru a ajuta la războiul din Ucraina - partea cu rachetele este complet greșită", a declarat acesta, citat de agenția oficială de știri IRNA.

„Partea cu dronele este adevărată și am furnizat Rusiei un număr mic de drone cu câteva luni înainte de războiul din Ucraina", a spus el.

Amirabdollahian a afirmat că Teheranul și Kievul au convenit să discute acuzațiile privind utilizarea dronelor iraniene în Ucraina în urmă cu două săptămâni, dar ucrainenii nu s-au prezentat la întâlnirea convenită.

„Am convenit cu ministrul de externe al Ucrainei să ne furnizeze documentele pe care le dețin, potrivit cărora Rusia a folosit drone iraniene în Ucraina", a declarat Amirabdollahian, dar delegația ucraineană s-a retras în ultimul moment de la întâlnirea planificată.

Ministrul iranian de externe a susținut și că Teheranul „nu va rămâne indiferent" dacă se va dovedi că Rusia a folosit drone iraniene în războiul împotriva Ucrainei.

Replica lui Zelenski pentru Iran după ce recunoscut că a trimis armament Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Iranul că minte despre trimiterea unui număr limitat de drone în Rusia.

El a spus că forțele de la Kiev doboară cel puțin 10 drone iraniene pe zi.

„Dacă Iranul continuă să mintă despre ceea ce este evident, înseamnă că lumea va face și mai multe eforturi pentru a investiga cooperarea teroristă dintre regimurile rus și iranian și ceea ce plătește Rusia Iranului pentru o astfel de cooperare”, a spus președintele Ucrainei, citat de Reuters.

De asemenea, trimisul special al Departamentului de Stat pentru Iran, Robert Malley, a scris pe Twitter că nu este adevărat că Iranul a trimis câteva drone, relatează Reuters.

„Au transferat zeci doar în această vară și au personal militar în Ucraina ocupată, care ajută Rusia să le folosească”, a spus el.

Luna trecută, UE a convenit noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza livrărilor de drone către Rusia, iar Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a trei personalități militare iraniene și a unui producător de apărare pentru că au furnizat Rusiei drone pentru a ataca ținte civile și de infrastructură în Ucraina.

În ultimele săptămâni, Ucraina a raportat o creștere a numărului de atacuri cu drone asupra infrastructurii civile, vizând în special centrale electrice și baraje, cu ajutorul dronelor Shahed-136 de fabricație iraniană.

Rusia neagă că forțele sale au folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.

CITEȘTE ȘI:Tensiuni în Iran, după ce a recunoscut că a livrat drone Rusiei. „De ce nu ați condamnat în mod deschis Rusia pentru că a început războiul?”

--------------