Armata ucraineană a declarat joi că a recucerit porțiuni de teritoriu în Herson, după ce Moscova a ordonat o retragere parțială din zonă, deși oficialii de la Kiev au avertizat că soldații ruși care se retrag ar putea transforma capitala regională într-un „oraș al morții” pe drumul lor de ieșire, potrivit CNN.

Mykhailo Podoliak Foto: Captura video

Un purtător de cuvânt al armatei a declarat că, în doar 24 de ore, forțele ucrainene au împins linia frontului în regiunea cheie din sudul Hersonului înainte cu 7 kilometri și au preluat controlul a peste 260 de kilometri pătrați de teritoriu.

Kievul a declarat că a preluat controlul asupra orașelor Snihurivka și Kiselivka, ambele situate de-a lungul unor drumuri cheie care duc în orașul Herson, capitala regională. Kiselivka se află la aproximativ 15 kilometri de orașul Herson.

Moscova a declarat miercuri că trupele sale se vor retrage de pe malul vestic al râului Dnipro, consfințind prctic unul cele mai mari eșecuri militare ale Rusiei de la începutul invaziei sale. Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat că acest efort a început.

Oficialii de la Kiev au tratat anunțul cu scepticism

Herson este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia a încercat să le anexeze prin încălcarea dreptului internațional, iar unii se îndoiesc că Moscova ar renunța la lupta pentru un teritoriu cu foarte mulți etnici ruși cărora președintele rus Vladimir Putin le-a promis că vor fi cetățeni ruși „pentru totdeauna”.

Oficialii ucraineni sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că militarii ruși vor adopta tactici de „pământ pârjolit” și vor lăsa în urmă o dâră de devastare în urma retragerii lor.

Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a afirmat joi că Rusia vrea să transforme Hersonul într-un „oraș al morții”.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Vladislav Nazarov, a declarat că forțele rusești continuă să bombardeze zonele recucerite de armata ucraineană și au încercat să lovească punctele de distribuire a ajutorului umanitar.

Au început să apară semne ale retragerii

Generalul Mark Milley, șeful Statului Major interarme al SUA, a declarat că Washingtonul a văzut „începuturile” unei retrageri rusești în Herson.

Imaginile din satelit realizate săptămâna trecută din Crimeea ocupată de Rusia au arătattranșee săpate în apropierea graniței cu Herson, un posibil semn că liderii militari ruși sunt temători în legătură cu progresul contraofensivei ucrainene.

Pe același subiect:

Urmărește ultimele evoluții din a 260-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.