Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la summitul G20 de săptămâna viitoare din Bali, a anunțat joi ambasada Rusiei, punând capăt unor luni de incertitudine cu privire la intențiile liderului de la Kremlin, informează AFP.

Vladimir PutinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Pot confirma că (ministrul de externe) Serghei Lavrov va conduce delegația rusă la G20. Programul președintelui Putin este încă în curs de elaborare, el ar putea participa virtual", a declarat Iulia Tomskaya, directoarea de protocol a ambasadei Rusiei în Indonezia.

Acest anunț vine după mai multe luni de incertitudine cu privire la participarea președintelui rus la summitul șefilor de stat și de guvern din cadrul G20, găzduit de Indonezia pe 15 și 16 noiembrie.

O altă sursă apropiată de organizarea summitului de la Jakarta a declarat pentru AFP că participarea președintelui rus este „foarte puțin probabilă" și că acesta va fi înlocuit de ministrul său de externe. Președintele indonezian Joko Widodo declarase în august că Vladimir Putin i-a acceptat invitația la summit.

Aminitim că Lavrov a părăsit prematur o reuniune a miniștrilor de externe din G20, desfășurată în iulie la Bali, după ce s-a confruntat cu critici din partea mai multor omologi în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina.

Indonezia a fost supusă unor presiuni puternice din partea Occidentului pentru a exclude Rusia de la summit, ca răspuns la războiul din Ucraina. Dar această țară din Asia de Sud-Est, care este în favoarea unei diplomații independente de marile puteri, s-a opus, argumentând că țara gazdă a summitului ar trebui să rămână neutră.

La summitul G20 vor participa marii lideri ai lumii

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui țară nu este membră a G20, a fost de asemenea invitat de Indonezia și ar putea lua cuvântul în cadrul unei intervenții prin legătură video. Liderul ucrainean a avertizat săptămâna trecută că nu va participa la summit dacă va fi prezent omologul său rus.

Președintele american Joe Biden, care l-a numit în repetate rânduri pe președintele rus drept un „criminal de război", declarase că nu intenționează să vorbească cu acesta la G20.

Summitul G20 de la Bali va fi cea mai mare reuniune a liderilor principalelor economii ale lumii de după începutul pandemiei Covid-19. Indonezia a confirmat prezența a 17 lideri, printre care președintele chinez Xi Jinping și Joe Biden.

Reuniunea are loc pe fondul unor crize multiple, inclusiv războiul din Ucraina, al îngrijorărilor legate de economia globală cauzate de inflația persistentă și de impactul schimbărilor climatice.

Reuniunile ministeriale anterioare summitului din noiembrie s-au încheiat fără un comunicat comun din cauza divergențelor legate de războiul din Ucraina.

--------------