Ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a declarat joi într-un interviu pentru Reuters că va fi nevoie de cel puţin o săptămână pentru ca Rusia să îşi retragă trupele din oraşul Herson, din sudul ţării, iar iarna va încetini operaţiunile de pe câmpul de luptă, oferind ambelor părţi o şansă de regrupare, citează News.ro.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al AparariiFoto: Volodymyr Tarasov / Avalon / Profimedia

Pe de altă parte, el recunoaşte că armata rusă a devenit mai disciplinată de când la conducerea operaţiunii din Ucraina a venit generalul Serghei Surovikin, pe care Reznikov îl acuză că foloseşte „tactici teroriste”.

Într-un interviu acordat la Kiev, Oleksii Reznikov a declarat că Rusia a avut 40.000 de soldaţi în regiunea Herson şi că încă mai are forţe în oraş, în jurul oraşului şi pe malul drept al fluviului Nipru.

„Nu este atât de uşor să fie retrase aceste trupe din Herson într-o zi sau două. (Va dura) minimum o săptămână”, a declarat el pentru Reuters, adăugând că în aceleaşi timp este dificil de prevăzut care vor fi acţiunile Rusiei.

De ce ar fi o „nebunie” ca Moscova să arunce în aer marele baraj Kahovka

Rusia a anunţat miercuri că se va retrage de pe malul vestic al Niprului care include oraşul Herson, singura capitală regională pe care Moscova a capturat-o de la invadarea Ucrainei în februarie.

Reznikov recunoaşte că o astfel de retragere ar elibera în ambele tabere forţe ce vor putea să fie trimise apoi să lupte în alte părţi. Ucraina, a spus el, are o forţă de securitate şi apărare de 1 milion de oameni pentru a păzi o frontieră „neprietenoasă” de 2.500 km cu Belarus, Rusia şi zonele ucrainene ocupate.

Pe de altă parte, Reznikov a minimalizat ameninţarea unui atac nuclear rusesc în Ucraina şi a explicat de ce ar fi o „nebunie” ca Moscova să arunce în aer marele baraj Kahovka din sudul ţării, după ce ce se retrage.

El a spus că o astfel de acţiune ar inunda tocmai zonele controlate de Moscova şi, de asemenea, ar tăia accesul acestora la aprovizionarea cu apă dulce printr-un canal de la Nipru către Crimeea anexată.

„Dacă verificaţi peisajul din acest district, veţi constata că malul vestic este pe un teren mai înalt, iar malul estic are un teren mai jos. Acest lucru înseamnă că apa va curge la est de acest mal şi va fi un risc pentru înseşi trupele lor”, a spus el.

Ambele părţi implicate în conflict s-au acuzat reciproc că plănuiesc să distrugă barajul, reaminteşte Reuters.

Rusia folosește tactici de terorism împotriva civililor

Reznikov l-a acuzat pe noul comandant al forţelor de invazie ale Rusiei că aplică „o doctrină a teroriştilor” prin bombardarea intensă a civililor şi a infrastructurii critice.

El a recunoscut însă că armata rusă, sub comanda generalului Serghei Surovikin, pare să fi devenit mai disciplinată de la numirea acestuia în funcţie, în octombrie. Întrebat dacă tacticile Moscovei s-au schimbat sub conducerea lui Surovikin, Reznikov a răspuns că da.

„Da, este o schimbare, deoarece foloseşte tactici de terorism împotriva civililor şi a obiectivelor de infrastructură folosind rachete de croazieră, rachete clasice şi drone, drone iraniene speciale”, a punctat ministrul ucrainean al apărării.

„Ei nu mai trimit în Ucraina una sau două rachete ca înainte, ci folosesc 40 într-o zi şi apoi aşteaptă - şi apoi din nou, şi din nou”, a arătat el, citează News.ro.

Urmărește ultimele evoluții din a 260-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.