De la începutul războiului din Ucraina, preoții ruși și pro-ruși au dat dovadă nu numai de susținere a invaziei, dar și de implicare în acest proces. Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, un preot al Bisericii Ucrainene Ruse se folosea de predicile sale, în timpul ocupației ruse din regiunea Harkov, pentru a-i îndemna pe localnici să îi sprijine pe invadatori.

Un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse a atacat cu crucea un preot al Bisericii Ortodoxe UcraineneFoto: Captura video

În timpul măsurilor de stabilizare în teritoriile eliberate din estul Ucrainei, Serviciul de Securitate al Ucrainei [SSU] a descoperit un alt complice al invadatorilor ruși. Complicele s-a dovedit a fi preot al uneia dintre bisericile Bisericii Ortodoxe Ucrainene care a rămas legată de Patriarhia Moscovei (UOC-MP) din regiunea Harkov, relatează Ukrainska Pravda.

În timpul ocupației ruse a districtului Kupiansk, el i-a îndemnat pe localnici să sprijine invadatorii ruși. În „predicile” sale, el a justificat crimele statului agresor în războiul împotriva Ucrainei.

Complicele invadatorilor ruși a contribuit în toate modurile la răspândirea regimului de ocupație în zona ocupată a regiunii Harkov, el fiind contactat personal pe Vitali Ganchev, pus șef peste administrația Harkov de către ruși.

Preotul își coordona acțiunile direct cu Ganchev pentru a folosi biserica pentru a atrage cetățeni în rândurile ocupanților ruși și a răspândi minciuni despre forțele de apărare ale Ucrainei.

Pentru a-și desfășura activitățile, preotul a implicat o enoriașă dintr-un sat, care l-a ajutat să răspândească propagandă pro-Kremlin.

Patriarhul Kiril, unul dintre principalii susținători ai războiului din Ucraina

Kiril a fost pe larg criticat de liderii religioși din întreaga lume din cauza declarațiilor sale de susținere a războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al creștinătății ortodoxe, mergând până într-acolo încât să îi sugereze să își „sacrifice tronul”.

La începutul lunii mai de exemplu, patriarhul Kiril afirma că Rusia nu a atacat de fapt pe nimeni, o declarație la indigo cu cele ale altor lideri de la Moscova, precum ministrul de Externe Serghei Lavrov și purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

Patriarhul Kiril le-a promis soldaților ruși ce mor în Ucraina că vor fi iertați de toate păcatele, într-un nou mesaj video controversat în care pare că îi compară pe militarii Rusiei cu Iisus Hristos.

Preotul care le spunea femeilor să facă mai mulți copii, ca să nu mai sufere că își pierd copiii pe front

Un influent preot rus, paroh al Bisericii de la sediul Forțelor de Rachete Strategice ale Moscovei, le spunea femeilor ruse îngrijorate de moartea fiilor lor în Ucraina că ar trebui să aibă mai mulți copii.

„Înțeleg foarte bine că Dumnezeu a permis fiecărei femei - în cele mai multe cazuri - să aibă mulți copii", a spus Vasilyev, potrivit Business Insider.

"Și dacă o femeie îndeplinește această poruncă a lui Dumnezeu de a procrea, de obicei înseamnă că ea va avea mai mult de un copil, în majoritatea cazurilor. În consecință, nu va fi la fel de dureros și de terifiant pentru ea să-și piardă copilul", a adăugat el.

Ulterior, el a murit pe front, pe 6 noiembrie 2022, în Ucraina, „în timp ce își îndeplinea îndatoririle pastorale”

Un călugăr îi învață pe soldați să încarce creștinește un Kalașnikov

Pe 7 noiembrie, a devenit virală o filmare cu un călugăr ortodox rus care le arată soldaților ruși cum trebuie încărcată corect o pușcă Kalașnikov din punct de vedere creștinesc.

„Ceea ce vedem acum este în principal un război spiritual. Antihristul avansează împotriva sfântului popor rus, al ortodoxismului”, afirmă călugărul în cauză.

„Aș vrea să vă învăț cum să încărcați corect muniția. Pentru ca un glonț să intre în țintă, să distrugă inamicul, nu în nimic sau în aer, asta ne învață [Sfinții] Părinți: când luați glonțul spuneți următoarele cuvinte - Sfântă Maică a lui Dumnezeu salvează-ne. Sfinte Părinte Nicolae roagă-te la Dumnezeu pentru noi. Sfântă Maică a lui Dumnezeu salvează-ne. Sfinte Părinte Nicolae roagă-te la Dumnezeu pentru noi”, repetă călugărul în timp ce încarcă gloanțele unul câte unul.

Războiul din Ucraina duce la bătăi între preoți

În luna iulie, a devenit viral un filmuleț în care un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse a atacat, în regiunea Vinița, un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene după ce ultimul a acuzat că susținătorii patriarhului Kiril al Moscovei îi ajută pe ocupanții ruși.

Reamintim că Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată Moscovei, a anunțat la sfârșitul lui mai că se va rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, declarând „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse.

„Nu suntem de acord cu Patriarhul Moscovit Kiril (...) în ceea ce privește războiul din Ucraina”, a explicat într-un comunicat de presă Biserica Ucraineană, la finalul consiliului consacrat „agresiunii” împotriva țării și care a pronunțat „deplină independență și autonomie a Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.