Data propusă nu este deloc întâmplătoare. Ea corespunde, de fapt, cu ziua "Unității Naționale". Orașul Herson ar putea fi vizat, potrivit Le Point, citat de Rador.

Orasul HersonFoto: Andrey BORODULIN / AFP / Profimedia

Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a propus, miercuri - 7 septembrie, organizarea de referendumuri pe 4 noiembrie în teritoriile ucrainene ocupate de forțele ruse pentru a le atașa Rusiei.

"Donețk, Luhansk și multe alte orașe rusești se vor întoarce în sfârșit în zonele lor de origine. Și lumea rusă, astăzi divizată de granițe formale, își va recăpăta integritatea", a spus partidul, potrivit secretarului Consiliului General al Rusiei Unite, Andrei Turceak.

"Ar fi potrivit să organizăm aceste referendumuri în Donbas și teritoriile eliberate pe 4 noiembrie", a adăugat Andrei Turceak, citat de agenția de presă Ria Novosti. Oficialul se referă la regiunile ucrainene Donețk și Luhansk (Est), a căror independență a recunoscut-o Moscova chiar înainte de ofensiva sa din 24 februarie, precum și regiunile Herson și Zaporijjia pe care armata rusă le ocupă în mare măsură.

"Ne vom pregăti pentru această dată concretă", a reacționat, potrivit agențiilor ruse, un oficial al autorităților instituite de Moscova la Herson, Kirill Stremusov. 4 noiembrie este Ziua Unității Naționale în Rusia, care comemorează o revoltă populară din secolul al XVII- lea care a expulzat forțele de ocupație poloneze din Moscova.

Trupele ruse, care au intrat în Ucraina pe 24 februarie, ocupă zone de teritoriu în principal în sudul țării, în special orașul Herson care avea 280.000 de locuitori înainte de război.

Separatiștii pro-ruși au controlat majoritatea regiunilor Donețk și Luhansk din estul industrial al țării din 2014. Rusia a organizat deja în martie 2014 un referendum în Crimeea, peninsula ucraineană pe care a anexat-o în urma acestui vot și care a fost precedat de o intervenție a forțelor speciale ruse.

Autoritățile de ocupație ruse din Ucraina propun de luni de zile ideea unui referendum pentru aderarea la Rusia, dar administrația Herson a declarat, luni, că votul este incert în viitorul imediat din cauza contraofensivei care se desfășoară în prezent în această regiune de către forțele ucrainene. Rusia a distribuit pașapoarte rusești rezidenților unor teritorii ocupate din Ucraina, cum a făcut deja în ultimii ani cu cei din estul aflat sub controlul separatiştilor.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, că forțele de la Kiev au reluat de la trupele ruse mai multe localități din regiunea Harkiv, din nord-estul Ucrainei, fără a oferi detalii.

"Săptămâna aceasta avem vești bune din regiunea Harkiv", a spus Volodimir Zelenski în discursul său video de seară difuzat pe rețelele de socializare. Refuzând să le numească, el a menționat "localități în care steagul ucrainean a revenit".

Observatorii au raportat în ultimele zile despre o presupusă progresie a forțelor ucrainene în regiunea Harkiv, fără ca această informație să fie verificată dintr-o sursă independentă. Ucraina conduce încă de săptămâna trecută o contraofensivă în sudul teritoriului său, pentru care revendică, de asemenea, succese, în timp ce Moscova pretinde că provoacă pierderi grele adversarului său.

Regiunea Harkiv a fost parțial ocupată de armata rusă de la începutul invaziei din 24 februarie. Orașul cu același nume, al doilea ca mărime din Ucraina, este în mod regulat vizat de bombardamente mortale, dar forțele Moscovei nu au reușit niciodată să-l cucerească.