În Rusia, moralul se degradează în fiecare zi tot mai mult în contextul unui război nejustificat în opinia multora şi cu consecinţe economice care afectează viaţa de zi cu zi a populaţiei, scrie ziarul La Libre Belgique, citat de Rador.

Piata Rosie din MoscovaFoto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images

Sancţiunile impuse de UE nu încetează să întunece viaţa ruşilor, confruntaţi cu recesiunea economiei lor şi cu un război care pare în ochii lor în fiecare zi tot mai nebunesc.

Sătui de război

Un sondaj realizat la începutul lunii noiembrie de administraţia preşedintelui rus în mai multe regiuni ale ţării a demonstrat de asemenea această saturație.

Site-ul rusesc Meduza, cu sprijinul a două surse apropiate de Kremlin, explică faptul că „grupurile de discuţii arată clar că ruşii nu se simt optimişti în legătură cu viitorul lor şi al ţării”. „Este indiferenţă şi apatie”, afirmă de asemenea una din sursele media ruseşti.

Totuşi, sursele Meduza spun că nu se aşteaptă la mari manifestaţii anti-război în Rusia. „Oamenii se obişnuiesc cu tot”, explică una dintre ele.

Liza, o locuitoare din Moscova de 34 de ani, şi-a exprimat la CNN oboseala: „Starea de spirit la Moscova şi în ţară este acum extrem de întunecată, intimidată şi disperată”, declară ea. „Oamenii nu au idee ce s-ar putea întâmpla mâine sau peste un an”.

Privaţi de economia occidentală

Deja posomorâţi, ruşii acuză restricţiile UE, explică Liza. „Produsele familiare dispar, începând cu hârtia igienică şi cu Coca-Cola, terminând cu hainele”.

Deşi rezilientă în ce priveşte reducerea produselor occidentale, Rusia deplânge plecarea companiilor occidentale. „Chiar nu ştiu cum ajută asta la rezolvarea conflictului, deoarece asta îi afectează pe oamenii simpli, nu pe cei care iau deciziile”, se plânge ea.

Serghei Javoronkov, cercetător de politică economică, s-a destăinuit şi el la CNN în legătură cu moralul rusesc: „Starea de spirit este din ce în ce mai critică din cauza costului economic şi nemulţumirii legate de faptul că situaţia nu s-a rezolvat, contrar aşteptărilor create de Kremlin”, spune el.

„Este un efect cunoscut: un război scurt victorios poate provoca entuziasm, dar dacă războiul durează la nesfârşit şi nu duce la rezultatul dorit, vine decepţia”, explică cercetătorul.

___