Ucraina urmează să evacueze civili din zonele recent eliberate din regiunile Herson şi Nikolaiev, pe fondul temerilor că daunele aduse infrastructurii cauzate de război sunt prea grave pentru ca oamenii să poată trece de iarna, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Câmpul de luptă din regiunea HersonFoto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

Locuitorii din cele două regiuni sudice, care au fost bombardate în mod regulat de forţele ruse în ultimele luni, au fost sfătuiţi să se mute în zone mai sigure din partea centrală şi vestică a ţării, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Guvernul va oferi transport, cazare şi îngrijire medicală, a adăugat ea.

Evacuările au loc la p o săptămână după ce Ucraina a recucerit oraşul Herson – care rămâne aproape de linia frontului – şi zonele din jurul acestuia.

Eliberarea oraşului a marcat un câştig major pe câmpul de luptă, în timp ce evacuările evidenţiază dificultăţile pe care le întâmpină Ucraina după bombardamentele puternice organizate de Rusia asupra infrastructurii energetice, pe măsură ce se apropie iarna.

Atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene şi-au îndreptat atenţia spre frontul sudic al războiului înainte de retragerea Rusiei din Herson.

Cu toate acestea, Moscova pare să îşi consolideze forţele şi să îşi intensifice eforturile militare pe frontul din regiunea estică a Donbasului, unde cele două părţi sunt blocate într-o luptă acerbă fără sfârşit de luni de zile, dar şi în jurul oraşului-cheie Bakhmut.

Odată cu trimiterea de către Kremlin a noi întăriri în zonă, precum şi a trupelor desfăşurate anterior în sud, forţele armate ruse şi gruparea de mercenari Wagner au început să-şi intensifice eforturile pentru a ieşi din acest impas lung şi sângeros, existând informaţii neconfirmate referitoare la utilizarea muniţiilor incendiare împotriva poziţiilor ucrainene.

Rusia a lovit din aer reţeaua electrică a Ucrainei şi alte infrastructuri, provocând numeroase pene de curent şi lăsând milioane de ucraineni fără căldură, energie electrică sau apă, în condiţiile în care frigul şi zăpada acoperă Kievul şi alte oraşe.

Luni, în 15 regiuni ucrainene, au fost preconizate întreruperi de curent de patru ore sau mai mult, potrivit lui Volodimir Kudritskii, şeful operatorului de energie ucrainean Ukrenergo. Peste 40% din instalaţiile energetice ale Ucrainei au fost avariate de atacurile cu rachete ruseşti în ultimele săptămâni.

În timp ce situaţia din zonele recent eliberate din sud a dus la anunţul evacuărilor, în alte regiuni ale ţării, situaţia nu s-a îmbunătăţit.

Situaţia din Kiev şi alte oraşe mari s-a deteriorat drastic după cel mai mare atac cu rachete vizând reţeaua electrică a ţării de marţi. Ukrenergo a precizat că 40% dintre ucraineni se confruntă cu dificultăţi din cauza deteriorării a cel puţin 15 centre energetice important din Ucraina. El a avertizat că întreruperile de electricitate ar putea dura de la câteva ore la câteva zile, ”rezistenţa şi curajul fiind ceea ce avem nevoie în această iarnă”.

Vestea evacuărilor a venit în timp ce o echipă de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică se pregătea să efectueze luni o evaluare a centralei nucleare Zaporojie, la o zi după ce şeful agenţiei ONU, Rafael Grossi, a acuzat părţile aflate în conflict.

El a subliniat că Moscova şi Kievul ”se joacă cu focul”.

Luptele grele continuă în oraşul Herson, unde luni au avut loc o serie de explozii, o persoană a murit şi alte patru au fost transportate la spital în urma bombardamentelor, potrivit şefului adjunct al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko.

Forţele ruse continuă să consolideze apărarea de-a lungul malului estic al fluviului Nipru şi să construiască linii de apărare suplimentare pe teritoriul deţinut de Rusia.

”Duelurile de artilerie continuă, lupta continuă. Hersonul este acum în prima linie”, a declarat Dmitro Pletentciuk, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene din zonă, citează News.ro.