​Kremlinul denunță decizia Poloniei de a nu-i acorda o viză ministrului de Externe Serghei Lavrov pentru a participa la o reuniune a șefilor diplomației țărilor membre Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), relatează Interfax.

Dmitri Peskov si Serghei LavrovFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat în timpul conferinței sale de presă de luni că astfel de decizii „cu greu pot provoca disconfort pentru țara noastră și cu atât mai puțin pentru Serghei Lavrov”.

El a adăugat însă că „este fără echivoc că aceasta este o mare durere de cap pentru OSCE ca organizație”.

Peskov a criticat și OSCE în timpul briefingului său cu presa.

„Să ne amintim de sfârșitul anului trecut și începutul acestui an. OSCE a fost cea care a respins propunerea constructivă a Rusiei pentru o discuție de securitate structurată și orientată spre viitor”, a afirmat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Serghei Lavrov, persona non-grata în Polonia

Comentariile sale vin după ce ministerul de Externe de la Varșovia a anunțat vinerea trecută că refuză să acorde vize membrilor delegației ruse pentru a participa la reuniunea Consiliului Miniștrilor de Externe al OSCE ce va avea loc între 1 și 2 decembrie la Lodz.

O zi mai târziu, o sursă din cadrul președinției rotative a OSCE, deținută în prezent de Polonia, a declarat pentru agenția AFP că delegaţia rusă nu trebuie să „includă persoane sancţionate de către Uniunea Europeană” în urma invaziei declanşate de Vladimir Putin pe 24 februarie.

„Aşteptăm de la Federaţia Rusă să aleagă membrii delegaţiei sale în conformitate cu reglementările în vigoare”, a explicat pentru AFP aceeași sursă.

UE a blocat activele din Europa ale lui Serghei Lavrov încă de pe 25 februarie, șeful diplomației ruse fiind unul dintre primii oficiali de la Moscova sancționați din cauza războiului de agresiune declanșat de Rusia.

Serghei Lavrov a avut probleme și cu obținerea unei vize pentru summitul ONU ce a avut loc la New York între 20 și 23 septembrie însă autoritățile de la Washington au permis în cele din urmă intrarea ministrului rus pe teritoriul Statelor Unite.

Urmărește ultimele evoluții din a 271-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.