Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei, a fost zguduită duminică de bombardamente, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc de atac. Șefului organismului de supraveghere nucleară al ONU a declarat că „oricine se află în spatele acestui lucru, trebuie să înceteze imediat. Așa cum am mai spus de multe ori, vă jucați cu focul!”

Tun autopropulsat al trupelor rusești pe frontul din UcrainaFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 270 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

07:28Un nou material LIVE, cu evenimentele de vineri, a fost deschis aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

23:45Volodimir Zelenski, în mesajul său de duminică seara: Anul acesta, mulţi oameni din lume au văzut cât de importantă este contribuţia ucrainenilor la securitatea alimentară globală

20:55Ucraina respinge acuzaţiile Moscovei asupra „execuţiei” unor prizonieri ruşi

Însărcinatul ucrainean pentru drepturile omului a respins duminică acuzaţiile Moscovei asupra unui caz de „execuţie” a prizonierilor de război ruşi, argumentând că în incidentul filmat soldaţii ucraineni s-au apărat împotriva ruşilor care pretindeau că se predau.

Mediatorul Dmitro Lubîneţ a declarat că „extrasele video” prezentate de Moscova ca dovadă că Kievul a executat prizonieri de război ruşi arată de fapt că soldaţii ruşi, „folosind predarea prefăcută”, „au comis o crimă de război deschizând focul asupra forţelor armate ucrainene”.

Soldaţii ruşi ucişi în acest incident „nu pot fi, prin urmare, consideraţi prizonieri de război”, a scris el pe Telegram. „Cei care vor să folosească protecţia dreptului internaţional pentru a ucide trebuie să fie pedepsiţi”, a adăugat el.

19:36 Preşedintele francez Emmanuel Macron, despre comportamentul „jefuitor” al Rusiei în Africa:

„Ar trebui doar să te uiţi la ce se întâmplă în Republica Centrafricană sau în altă parte pentru a vedea că proiectul rusesc este în desfăşurare acolo, când Franţa este dată la o parte, este un proiect de jefuire”, a declarat Macron. „El se face cu complicitatea unei junte militare ruse”, a adăugat el.

19:20 Aproximativ 5 milioane de persoane și-au pierdut locul de muncă în Ucraina din cauza invaziei rusești

Ministrul ucrainean adjunct al Economiei, Tetyana Berezhna, a afirmat că luptele au continuat în regiunile în care înainte 10 milioane de oameni aveau locuri de muncă.

Ea a spus că războiul, care a împins 7 milioane de oameni să plece din țară, a afectat „semnificativ” rata șomajului.

„Războiul distruge piața muncii din Ucraina”, a spus ea, potrivit The Kyiv Independent.

17:10 Rusia a lovit patru comunități din Nikopol (regiunea Dnipropetrovsk, sud-estul Ucrainei) cu artilerie grea în cursul nopții, trăgând de peste 40 de ori asupra zonelor rezidențiale, a afirmat duminică guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, într-o postare pe canalul său de Telegram.

16:00 Încă un ajutor pentru forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei: În țară au ajuns două sisteme franceze Crotale cu rază scurtă de acțiune.

15:51 Emmanuel Macron a acuzat Rusia că alimentează propaganda anti-franceză în Africa pentru a servi ambițiilor „de pradă" ale Moscovei în națiunile africane cu probleme.

Vorbind în marja unui summit al națiunilor francofone din Tunisia, Macron a fost rugat să răspundă criticilor care spun că Franța exploatează legăturile economice și politice istorice din fostele sale colonii pentru a-și servi propriile interese.

"Această percepție este alimentată de alții, este un proiect politic. Nu sunt prost, mulți oameni de influență, care vorbesc uneori în programele dumneavoastră, sunt plătiți de ruși. Îi cunoaștem", a declarat Macron într-un interviu pentru TV5 Monde.

15:37Câți ucraineni au solicitat până acum azil în România, potrivit MAI.

15:25 Emmanuel Macron s-a întâlnit duminică cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, pentru a discuta despre situația de la centrala Zaporojie, pe care Moscova și Kievul se acuză reciproc că ar fi bombardat-o.

După această întâlnire, președintele francez „va discuta probabil în această după-amiază" cu Volodimir Zelenski, a anunțat Palatul Elysée. (AFP)

15:18 Forțele armate ucrainene au respins avansurile rusești în apropierea a șapte așezări din regiunile Lugansk și Donețk și au lovit un post de comandă rusesc și un depozit de muniții din zonă, a informat duminică Statul Major General.

Așezările în care au fost respinse atacurile au fost Bilohorivka în regiunea Lugansk și Spirne, Yakovlivka, Bakhmutske, Bakhmut, Opytne și Klishchiivka în regiunea Donețk.

De asemenea, în regiunea Lugansk, forțele rusești înființează puncte de control suplimentare pentru a identifica și reține dezertorii. Anterior, sâmbătă, Statul Major General a spus că a observat un număr sporit de trupe rusești în Oblastul Lugansk. (Kyiv Independent)

Incendiu major în centrul Moscovei

14:42Ucrainenii spun că rușii sunt cei care au bombardat centrala Zaporojie, fiind vorba de un nou „șantaj nuclear” al Moscovei.

„În dimineața zilei de 20 noiembrie 2022, în urma numeroaselor bombardamente rusești, cel puțin 12 lovituri au fost înregistrate pe amplasamentul centralei nucleare din Zaporizhia", a precizat Energoatom, acuzându-i pe ruși că „organizează din nou un șantaj nuclear și pun în pericol întreaga lume".

Compania a spus că lista echipamentelor avariate indică faptul că atacatorii „au vizat și au dezactivat exact infrastructura necesară pentru repornirea unităților energetice 5 și 6" și pentru restabilirea producției de energie pentru nevoile țării.

14:37 În apropierea centrului Moscovei, în zona stației de tren Leningradsky, s-a declanșat un incendiu masiv, cu degajări mari de fum:

13:43 Ceva a fost lovit în districtul Kuibyshivs'kyi din orașul ocupat Donețk.

AIEA cere oprirea imediată a bombardării centralei Zaporojie

13:27 Serviciul de telefonie mobilă din regiunea Herson a fost reluat, notează Kyiv Independent.

Duminică, guvernatorul regiunii, Yaroslav Yanushevych, a declarat că 52 de stații de bază și trei turnuri de comunicații mobile au fost restabilite în părțile eliberate ale regiunii Herson.

Yanushevych a adăugat că alimentarea cu gaz a fost restabilită către 6.300 de consumatori din 13 comunități din regiune. De asemenea, se pare că alimentarea cu apă a fost reluată în cinci comunități.

13:19 Agenția Internațională pentru Energie Atomică, instituția de supraveghere nucleară a ONU, a condamnat duminică atacul asupra centralei nucleare Zaporojie, cerând ca cei care s-au aflat în spatele bombardamentelor să înceteze imediat. (Reuters)

12:58 „Estonia va trimite uniforme de iarnă pentru cel puțin 2 brigăzi ale Forțelor Armate ale Ucrainei”, a spus parlamentarul estonian Marko Mihkelson, distribuindo postare în care se văd soldați ucraineni mergând prin viscol:

Rusia spune că centrala Zaporojie a fost bombardată

12:50 Ultima estimare ucraineană privind pierderile rusești: 330 de soldați, 1 tanc, 2 blindate de luptă, 3 diferite vehicule, 1 sistem de artilerie și o dronă:

12:28 Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia a fost bombardată de ucraineni, a susținut operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom, citat de TASS.

Cincisprezece obuze au fost trase asupra instalațiilor uzinei, a declarat Renat Karchaa, consilier al Rosenergoatom.

Acesta a afirmat că obuzele au fost trase în apropierea unei instalații de depozitare a deșeurilor nucleare uscate și a unei clădiri care adăpostește combustibil nuclear uzat proaspăt. Nu au fost detectate emisii radioactive, a adăugat el. (Reuters)

11:35 Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev organizează duminică alegeri anticipate pe care este sigur că le va câștiga, consolidându-și astfel controlul asupra puterii la mai puțin de un an după ce l-a înlăturat pe Nursultan Nazarbaiev.

Tokayev a apelat la ajutorul Rusiei pentru a pune capăt tulburărilor din ianuarie, dar de atunci a păstrat distanța față de Moscova, evitând să susțină public războiul Rusiei din Ucraina.

Rusia a pierdut cel puțin 8.000 de echipamente grele până acum

10:49 Numărul echipamentelor militare grele pierdute de armata rusă pentru care există confirmă vizuale a depășit 8.000, potrivit site-lui Oryx ce urmărește evoluția războiului din Ucraina.

Bilanțul a ajuns astfel la 8023, dintre care: distruse - 4914, avariate -198, abandonate - 300, capturate - 2611. De remarcat și că numărul tancurilor pierdute de trupele lui Vladimir Putin a atins cota 1.500.

În același timp, numărul echipamentelor grele pierdute de Ucraina (pentru care există confirmări vizuale) a ajuns la 2.287, din care: distruse - 1.371, avariate - 94, abandonate - 60, capturate - 761.

10:21 Noua Zeelandă a anunțat că ministrul său al apărării, Peeni Henare, a vizitat Kievul pentru a-și reafirma sprijinul pentru rezistența Ucrainei la invazia Rusiei.

„Am discutat despre recenta prelungire de către Noua Zeelandă a misiunii de sprijin pentru instruirea trupelor ucrainene în Marea Britanie până în iulie 2023", a declarat Henare, după ce a purtat discuții bilaterale cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov.

Săptămâna trecută, Noua Zeelandă a spus că va trimite încă 66 de militari în Marea Britanie pentru a ajuta la instruirea soldaților ucraineni. (The Guardian)

10:04Un consilier esențial al lui Zelenski indică manevra pe care o încearcă Rusia în războiul din Ucraina. „Direcțiile-cheie” pe care le are însă Kievul.

Rușii insistă în Bahmut, în ciuda pierderilor grele

09:25 Principalele idei ale ultimei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Se pare că forțele rusești încep să își întărească pozițiile în regiunile ocupate Lugansk, Donețk și în estul oblastului Zaporojie cu personal retras din Herson și cu militari mobilizați.
  • Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă pe linia Svatove-Kreminna.
  • Forțele rusești și-au menținut operațiunile ofensive în jurul Bahmut, Avdiivka și la vest de orașul Donețk, în pofida informațiilor privind pierderile grele în jurul Bahmut.
  • Forțele ruse au continuat eforturile de fortificare a zonelor din jurul liniilor de comunicații terestre din sudul Ucrainei, în timp ce se au probleme din cauză că podul Kerci poate fi folosit doar în mod limitat.
  • Sursele media rusești au continuat discuțiile aprinse despre un al doilea val de mobilizare, ce ar putea fi iminent.
  • Numărul deținuților ruși pare să fi scăzut cu aproximativ 6,5% anul acesta, probabil din cauza recrutării intensive a Grupului Wagner.
  • Autoritățile ruse depun eforturi pentru a stabili controlul asupra spațiului informațional din teritoriile ocupate și pentru a identifica partizanii ucraineni.

„Îndemnurile la negocieri echivalează cu o cerere de capitulare”

09:04 Aproximativ 60 de soldați ruși au fost uciși într-un singur atac de artilerie ucraineană cu rază lungă de acțiune în această săptămână, a anunțat Kievul, fiind a doua oară în patru zile când Ucraina susține că a provocat victime importante într-un singur atac.

Într-o postare pe Facebook, statul major al forțelor armate a precizat că Rusia a suferit aceste pierderi joi, când forțele ucrainene au bombardat orașul Mihailkva, la 40 de km la sud de Herson.

08:52 „Când ai inițiativa pe câmpul de luptă, este puțin ciudat să primești propuneri de genul: oricum nu veți putea face totul militar, purtați negocieri", a declarat Mikhailo Podolyak.

„Acest lucru înseamnă că țara care atacă, care își recuperează teritoriile, trebuie să capituleze în fața țării care pierde", a adăugat el. (AFP)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rusia şi-a majorat numărul de soldaţi în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei ucrainene.
  • Moscova a încheiat recent un acord secret cu Iranul pentru a începe să fabrice drone pe teritoriul rusesc, pentru a le folosi apoi în războiul din Ucraina.(Washington Post)
  • Noul premier britanic Rishi Sunak a efectuat prima sa vizită la Kiev, promițând să continue sprijinul ferm pentru Ucraina și oferind un nou pachet de apărare aeriană pentru a ajuta la doborârea dronelor rusești.
  • Rusia a acuzat o decizie „provocatoare” a Varşoviei, după refuzul Poloniei de a autoriza intrarea pe teritoriul său a ministrului rus de externe Serghei Lavrov.
  • Ucrainenii par să fi desfășurat un nou atac cu o dronă maritimă, de data aceasta la terminalul petrolier al marelui port rusesc Novorossiysk.
  • Unul dintre bărbații uciși de o rachetă care a lovit un sat polonez săptămâna aceasta a fost înmormântat, prima dintre cele două înmormântări din acest weekend, în urma unui incident care a ridicat temeri că războiul din Ucraina ar putea să se transforme într-un conflict mai amplu. Localnicii au spus că bărbatul mort a muncit din greu pentru a adăposti refugiații ucraineni în primele zile ale războiului.
  • Ucraineni plini de bucurie au ajuns în Herson cu trenul pentru prima dată în mai mult de opt luni, în timp ce locuitorii orașului nou eliberat din sudul țării i-au întâmpinat pe peron cu flori și steaguri naționale.
  • Invocând pagubele provocate de forțele rusești, vicepremierul Iryna Vereshchuk a anunțat că în curând vor începe evacuările persoanelor care doresc să părăsească Hersonul și zonele înconjurătoare.
  • Intensificarea atacurilor cu rachete ale Rusiei în Ucraina este parțial concepută pentru a epuiza rezervele de apărare aeriană ale Kievului și pentru a obține în cele din urmă dominație aeriană, a declarat un oficial de rang înalt al Pentagonului.
  • Alimentarea cu energie electrică a Ucrainei este în continuare sub control, în ciuda atacurilor rusești asupra infrastructurii de generare a energiei și nu este nevoie de panică, a declarat Ministerul Energiei, la o zi după ce guvernul a declarat că aproape jumătate din sistemul energetic ucrainean a fost paralizat, iar autoritățile de la Kiev au avertizat că capitala s-ar putea confrunta cu o „oprire completă" a rețelei electrice odată cu venirea iernii.
  • Cinci persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra unui centru umanitar unde se distribuia pâine în orașul Bilozerka, la vest de orașul Herson, a afirmat un consilier de rang înalt al lui Zelenski.
  • Pacea în Ucraina va fi posibilă doar dacă granițele țării din 1991 vor fi restabilite, a declarat un consilier de rang înalt al lui Zelenski.
  • Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că dacă Ucraina nu este ajutată să-și asigure propriul viitor s-ar putea ajunge la o „lume a tiraniei și a tulburărilor". „Amicii autocrați ai lui Putin urmăresc atent”, a adăugat el.

-----------------