​Atacurile cu rachete rusești au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, iar autoritățile din capitala Kiev au avertizat că orașul s-ar putea confrunta cu o „oprire totală" a rețelei electrice odată cu venirea iernii.

Soldați ucraineniFoto: Dmytro Smolienko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 269 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

08:48Noul material LIVE, cu evenimentele de duminică, poate fi urmărit aici.

22:48Zelenski, în mesajul său către națiune de sâmbătă seara: Vom oferi tot ceea ce este necesar pentru protecţia noastră / Lucrăm în toată ţara pentru a stabiliza situaţia din sectorul energetic

22:05 Kievul spune că Moscova şi-a majorat numărul de soldaţi în Lugansk şi a strămutat forţat civili

Pentru a asigura adăpost numărului mare de soldaţi, o parte din populaţia civilă a fost strămutată forţat în alte zone, a afirmat sâmbătă Statul Major al armatei ucrainene.

21:14Iranul va ajuta Rusia să-şi construiască drone pentru războiul din Ucraina - scrie ziarul american The Washington Post

Moscova a încheiat recent un acord secret cu Teheranul pentru a începe să fabrice drone pe teritoriul rusesc, pentru a le folosi apoi în războiul din Ucraina, au aflat serviciile de spionaj americane şi occidentale.

Oficialii ruşi şi iranieni au finalizat acordul în timpul unei întâlniri care a avut loc în Iran la începutul acestei luni, iar cele două ţări se mişcă acum rapid pentru a transfera schiţele şi componentele-cheie care ar permite începerea producţiei în câteva luni, au declarat pentru cotidianul american trei oficiali care au avut acces la informaţii.

Avertismentul lui Lloyd Austin: „Ar conduce la o periculoasă spirală a proliferării nucleare”

20:52 Șeful Pentagonului evidențiază mizele războiului din Ucraina pentru comunitatea internaţională: „Amicii autocrați ai lui Putin urmăresc atent”

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă că un eşec în a ajuta Ucraina să-şi asigure propriul viitor ar putea duce la „o lume a tiraniei şi tulburărilor”.

„Amicii autocrați ai lui Putin urmăresc atent. Și ar putea foarte bine trage concluzia că obținerea de arme nucleare le-ar oferi propriul „permis de vânătoare”. Iar asta ar putea conduce la o periculoasă spirală a proliferării nucleare”, a afirmat Lloyd Austin.

18:55Cinci persoane au fost rănite în urma unui atac rusesc asupra unui centru umanitar din sudul Ucrainei

Kirilo Timoșenko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, a informat că atacul a avut loc în orașul Bilozerka de lângă Herson, pe care trupele ucrainene l-au recucerit de la forțele ruse săptămâna trecută.

Potrivit lui Timoșenko, la respectivul centru umanitar se împărțea pâine, relatează Reuters.

18:25 Ucraina anunță că verifică autenticitatea înregistrărilor video cu presupuse execuţii de soldaţi ruşi

„Înainte de a lansa o anchetă, trebuie ca pentru aceasta să existe o bază. Vrem să stabilim dacă aceste înregistrări video sunt fake-uri”, a declarat purtătorul de cuvânt al statului-major ucrainean, Bogdan Senîk. El a adăugat că aceste înregistrări video „au fost încredinţate unor specialişti”, subliniind că postarea de înregistrări false „s-a intensificat recent”.

Rusia a acuzat vineri Ucraina că a executat mai mult de zece militari ai săi care depuseseră armele şi a denunţat o „crimă de război”.

Nou ajutor militar de 50 de milioane lire sterline din partea Marii Britanii

17:20 Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat sâmbătă, în timpul vizitei sale la Kiev, un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 50 de milioane de lire sterline (peste 57 milioane de euro), pentru apărare aeriană.

16:34 Serghei Lavrov, declarat persona non grata în Polonia. Moscova denunță o decizie „provocatoare”

Rusia a denunţat sâmbătă o decizie „provocatoare” a Varşoviei, după refuzul Poloniei de a autoriza intrarea pe teritoriul său a ministrului rus de externe Serghei Lavrov pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE, relatează AFP.

16:16 Prima vizită a noului premier al Marii Britanii la Kiev. Mesajul lui Sunak pentru Zelenski

16:00 Guvernul spaniol a anunţat sâmbătă că a trimis alte 14 generatoare electrice în Ucraina.

"(Vineri), noi am trimis un nou pachet de 14 de generatoare, înainte de începerea iernii care se arată a fi foarte aspră şi foarte dificilă în Ucraina", a anunţat şeful diplomaţiei spaniole, Jose Manuel Albares.

Madridul a trimis și în octombrie cinci generatoare de mare putere în Ucraina: patru de 400kw și unul de 150kw.

15:45Parlamentarul ucrainean Kira Rudîk, vicepreşedinte al ALDE Europe şi lider al partidului Holos, a rememorat prima zi a războiului, arătând că Legislativul a avut doar 10 minute la dispoziţie pentru a vota legea marţială, dar şi că politicienii de la Kiev şi-au promis să fie uniţi, până la obţinerea victoriei.

Sunak s-a dus la Kiev și s-a întâlnit cu Zelenski

15:42 Zelenski a postat sâmbătă o înregistrare video în care este înfățișat în timp ce se întâlnește cu premierul britanic Rishi Sunak la Kiev.

„Încă din primele zile ale războiului, Ucraina și Marea Britanie au fost cei mai puternici aliați. În timpul întâlnirii de astăzi, am discutat cele mai importante probleme atât pentru țările noastre, cât și pentru securitatea globală. Împreună suntem mai puternici și vom obține rezultatele dorite”, a scris Zelenski pe Telegram.

15:37 Un clip apărut online cu un rus mobilizat ce își primește echipamentul militar a devenit viral, în condițiile în care confirmă situația catastrofală a dotării armatei ruse:

„De unde „blyat” măsura 43? Ia un 56 și du-te dracului de aici!”

14:51 Lituanienii finanțează prin crowdfunding două drone maritime pentru Ucraina și își propun să strângă bani pentru încă una, potrivit lui Andrius Tapinas, preluat de Kyiv Independent.

Campania a câștigat popularitate datorită numelor pe care lituanienii le-au dat dronelor - acestea implică jocuri de cuvinte ce folosesc cuvântul pace, dar sună ca înjurături din limba rusă.

Amintim că Ucraina a anunțat săptămâna trecută că strânge bani pentru o flotă de 100 de drone maritime, fiecare costând 250.000 de euro.

Rușii trag multe rachete pentru a epuiza muniția antiaeriană ucraineană

14:42 Intensificarea atacurilor cu rachete ale Rusiei este în parte menită să epuizeze rezervele de apărare aeriană ale Ucrainei, ceea ce Moscova speră că va permite forțelor sale să obțină dominația cerului deasupra țării, a declarat sâmbătă un înalt oficial de la Pentagon.

„Ei încearcă cu adevărat să copleșească și să epuizeze sistemele de apărare aeriană ucrainene", a declarat reporterilor Colin Kahl, subsecretarul apărării pentru politică, în timpul unei deplasări în Orientul Mijlociu.

„Știm care este teoria rusă a victoriei și ne angajăm să ne asigurăm că aceasta nu va funcționa, asigurându-ne că ucrainenii primesc ceea ce au nevoie pentru a-și menține apărarea aeriană viabilă".

13:45 Pacea în Ucraina va fi posibilă „doar" dacă vor fi restabilite granițele țării din 1991, a declarat sâmbătă un consilier de rang înalt al lui Zelenski.

„Va fi pace atunci când vom distruge armata rusă din Ucraina și vom ajunge la granițele din 1991", a scris te Telegram Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale.

13:32 Primul tren de pasageri către orașul Herson, recent eliberat, a sosit de la Kiev pentru prima dată de când trupele rusești au ocupat orașul din sudul Ucrainei.

Illia Ponomarenko, de la Kyiv Independent, a distribuit o înregistrare video cu locuitorii locali care așteaptă pe peron pentru a întâmpina trenul:

Cel puțin 437 de copii au murit din cauza războiului

13:05 Biroul procurorului general al Ucrainei a informat că cel puțin 437 de copii ucraineni au fost uciși și peste 837 au fost răniți ca urmare a invaziei rusești.

Regiunea estică Donețk a fost cea mai afectată, cu 423 de copii uciși sau răniți, a precizat biroul procurorului într-un comunicat.

Oficialii au precizat că cifrele „nu sunt definitive”, deoarece încă verifică informațiile din zonele de lupte active, din zonele eliberate și din teritoriul încă ocupat de forțele rusești. (The Guardian)

12:16 Solicitarea Finlandei de a adera la NATO a fost „un pas firesc” după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat sâmbătă șeful diplomației finlandeze, Pekka Haavisto, în cadrul unei conferințe de securitate la Manama.

În luna mai, Finlanda și Suedia au depus o cerere comună de aderare la Alianță, renunțând la decenii de nealiniere militară. Cererea, care necesită unanimitate în cadrul NATO, a fost ratificată de toți membrii, cu excepția Turciei și a Ungariei.

„Cererea de aderare la NATO a fost un pas natural pentru noi (...)”, a declarat Haavisto.

Ministrul finlandez a reamintit că Helsinki a anunțat încă din 2004 că „opțiunea NATO" va fi luată în considerare în cazul unei „schimbări dramatice” a situației de securitate.

Pene de curent în Kiev și 17 regiuni ucrainene

11:55 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak respinge ideea unei conspirații privind negocieri secrete cu Kremlinul

„Orice teorie a conspirației despre `capitularea Ucrainei` sau despre negocierile secrete ale Occidentului cu Putin nu iau în considerare `un mic detaliu`. Ucrainenii. Astfel de aranjamente nu pot fi puse în aplicare. Ucraina nu va îngenunchea în fața rușilor. Nu este o chestiune de politică. Este o chestiune care ține de existența noastră”, a scris Podoyak pe Twitter.

11:06 Potrivit ultimei estimări ucrainene, trupele ruse au pierdut în ultima zi 420 de soldați, 6 tancuri, 7 blindate de luptă, 2 piese de artilerie, 2 vehicule, 1 echipament special, 5 drone și 6 rachete de croazieră:

11:00 Capitala Kiev, zona din jurul portului Odesa de la Marea Neagră și mai mult de zece alte regiuni se confruntă cu pene de curent în urma atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii energetice, a declarat Zelenski.

„Situația alimentării cu energie electrică este dificilă în 17 regiuni și în capitală. Lucrurile sunt foarte dificile în regiunea Kiev și în orașul Kiev, în regiunea Odesa și, de asemenea, în Viniția și Ternopil (zone din vestul și sud-vestul Ucrainei)”, a spus liderul ucrainean.

Atac cu dronă maritimă în portul petrolier Novorossiysk

10:35 Ucrainenii au atacat cu o dronă navală portul Novorossiysk. VIDEO cu explozia despre care rușii spun că nu a avut loc.

„Chiar și un atac de mică amploare, care produce pagube limitate sau nu produce pagube, ar putea avea consecințe enorme pentru Rusia”, a explicat un analist naval.

09:50 Indiciile care arată că în Rusia urmează un nou val de mobilizare. Când ar putea da ordinul Vladimir Putin.

Canalele rusești de Telegram au discutat intens, vineri despre indiciile conform cărora Kremlinul se pregătește pentru un al doilea val de mobilizare.

09:22 Cea mai mare parte a liderilor din Asia-Pacific au condamnat războiul din Ucraina în declarația finală a summitului Apec, publicată sâmbătă, adăugându-și vocea la presiunea internațională asupra Rusiei.

Rusia se împrumută la niveluri record

09:03 Evaluarea de sâmbătă dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • Rusia a efectuat miercuri cea mai mare emisiune zilnică de obligațiuni din istorie, obținând 820 de miliarde de ruble (13,6 miliarde USD).
  • Aceasta este importantă pentru Rusia, deoarece emisiunea de obligațiuni este un mecanism-cheie pentru a susține cheltuielile de apărare, care au crescut semnificativ de la invazia Ucrainei.
  • Cheltuielile declarate ale Rusiei pentru „apărarea națională" pentru 2023 sunt planificate la aproximativ 5.000 de miliarde de ruble rusești (84 de miliarde de dolari SUA), ceea ce reprezintă o creștere de peste 40% față de bugetul preliminar pentru 2023 anunțat în 2021.
  • Emiterea de datorie este costisitoare în perioadele de incertitudine.
  • Dimensiunea acestei licitații indică foarte probabil că Ministerul rus de Finanțe percepe condițiile actuale ca fiind relativ favorabile, dar anticipează un mediu fiscal din ce în ce mai instabil în cursul anului viitor.

08:55Zelenski a cerut vineri noi sancţiuni din partea Occidentului contra Moscovei în contextul atacurilor masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei.

Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață, a evenimentelor recente:

  • Sute de persoane au fost reținute sau au dispărut în regiunea ucraineană Herson în timp ce aceasta se afla sub control rusesc, iar zeci de persoane ar fi putut fi torturate, au concluzionat cercetătorii de la Universitatea Yale într-un raport susținut de Departamentul de Stat al SUA.
  • Aproape jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei este „scoasă din funcțiune” în urma seriilor de lovituri rusești ce au început în octombrie, a declarat premierul ucrainean Denis Șmigal.
  • Forțele ucrainene au respins aproximativ 100 de atacuri în estul regiunii Donețk în ultimele 24 de ore, fără ca luptele să se oprească, a declarat Zelenski. „Lupte foarte aprige continuă în regiunea Donețk... nu există nicio încetare a luptelor. Nu a existat nicio acalmie. În ultimele 24 de ore, aproximativ 100 de atacuri rusești au fost respinse în regiunea Donețk".
  • Armata ucraineană a spus că forțele rusești au tras cu artileria asupra orașului Bahmut, precum și asupra orașelor apropiate Soledar și Bilohorivka din est. Tirurile rusești au vizat, de asemenea, zone din apropierea Avdiivka și din regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei.
  • Rusia a declarat că speră să facă un schimb de prizonieri cu Statele Unite pentru a-l primi pe traficantul de arme rus condamnat Viktor Bout, cunoscut sub numele de „Negustorul de moarte", într-un schimb care ar include-o probabil și pe vedeta americană de baschet Brittney Griner.
  • Rusia este deschisă la mai multe discuții la nivel înalt cu Statele Unite, a declarat vineri un diplomat de rang înalt, dar Kremlinul a spus că ideea unui summit între Vladimir Putin și Joe Biden este „exclusă" pentru moment.
  • Ministerul rus al Apărării a susținut că Ucraina a executat peste 10 prizonieri de război ruși. Nu a existat nicio reacție imediată din partea Ucrainei, care a promis să investigheze orice presupuse abuzuri comise de forțele sale.
  • Vladimir Putin a discutat cu președintele turc Tayyip Erdogan, la telefon, despre ideea creării unui "hub de gaz" în Turcia, a anunțat vineri Kremlinul.
  • Exporturile de energie ale Rusiei către China au crescut în valoare cu 64% în acest an și cu 10% în volum, pe măsură ce Moscova redirecționează transporturile către națiuni "prietene", a declarat vineri vicepremierul Alexander Novak.
  • Casa Albă a subliniat că decizia de a negocia cu Rusia îi revine Ucrainei şi că în niciun caz nu face presiuni asupra lui Zelenski pentru ca acesta să se aşeze la masa negocierilor.
  • Polonia a refuzat intrarea pe teritoriul său a delegației ruse pentru o reuniune ministerială a OSCE programată la începutul lunii decembrie în Lodz.
  • Rusia a anunţat că efectuează lucrări de construire a unor fortificaţii în peninsula ucraineană Crimeea, după retragerea soldaţilor săi din regiunea ucraineană vecină Herson.
  • Una dintre cele două rachete de croazieră rusești doborâte joi de apărarea antiaeriană a Kievului era o Kh-55, care avea în loc de focos nuclear un compartiment gol.

------------------