Rusia speră să poată face un schimb de prizonieri cu Statele Unite care să includă pe traficantul de arme rus condamnat Viktor Bout, cunoscut sub numele de "Negustorul de moarte", a declarat vineri un adjunct al ministrului de externe, transmite Reuters.

Viktor Bout, negustorul de moarteFoto: Natthawat Wongrat / Zuma Press / Profimedia

„Americanii realizează o anumită activitate externă, noi lucrăm în mod profesionist printr-un canal special conceput pentru acest lucru", a declarat vineri ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov, citat de Interfax.

„Este de netăgăduit că Viktor Bout se numără printre cei despre care se discută și, cu siguranță, contăm pe un rezultat pozitiv", a spus Ryabkov.

Supranumit atât „negustorul de moarte" cât și „spărgătorul de sancțiuni" pentru abilitatea sa de a ocoli embargourile privind negoțul cu armament, Bout a fost unul dintre cei mai căutați oameni din lume înainte de arestarea sa în 2008 pentru mai multe acuzații legate de trafic de arme.

Timp de aproape două decenii, Bout a fost unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de arme din lume, vânzând armament unor țări corupte, grupuri de rebeli și căpetenii războinice din Africa, Asia și America de Sud.

Pentru SUA și Rusia, țări inamice în timpul Războiului Rece, care au acum cele mai tensionate relații de după Criza rachetelor cubaneze din 1962, schimbul ar marca unul dintre cele mai extraordinare schimburi de prizonieri din istoria lor.

Posibilul schimb i-ar putea include pe Griner, care riscă să stea nouă ani după gratii în Rusia după ce a fost condamnată pentru acuzații de trafic de droguri, și pe Paul Whelan, care execută o pedeapsă de 16 ani în Rusia după ce a fost condamnat pentru acuzații de spionaj.

Bout a fost judecat pentru acuzațiile legate de FARC, pe care le-a negat, iar în 2012 a fost declarat vinovat și condamnat de un tribunal din Manhattan la 25 de ani de închisoare, pedeapsa minimă posibilă.

De atunci, statul rus a tot încercat să îl recupereze.

Griner a fost transferată într-o colonie penală situată la aproximativ 500 km la sud-est de Moscova, au anunțat joi avocații săi.

La proces, Griner - care a jucat baschet pentru o echipă rusă în intersezonul din SUA - a declarat că a folosit canabis pentru a se vindeca de accidentările sportive, dar că nu a vrut să încalce legea.