Cea mai mare parte a liderilor din Asia-Pacific au condamnat războiul din Ucraina în declarația finală a summitului Apec, publicată sâmbătă, adăugându-și vocea la presiunea internațională asupra Rusiei, transmite AFP.

Rusia este tot mai criticată la nivel internaționalFoto: DreamsTime / Carsten Medom Madsen

După o zi și jumătate de discuții la Bangkok, cei 21 de membri ai Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific au convenit asupra unei declarații comune în care critică conflictul și tulburările economice globale declanșate de invazia Rusiei în Ucraina.

„Majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că acesta provoacă o imensă suferință umană și agravează vulnerabilitățile existente în economia globală", se arată în declarație.

Declarația finală a fost aprobată de toți membrii, inclusiv de China, care s-a abținut să critice public Moscova pentru invazie.

„Au existat alte puncte de vedere și evaluări diferite ale situației și ale sancțiunilor", se arată în declarație, folosindu-se aceeași formulare ca și în declarația G20 emisă la începutul săptămânii după un summit în Indonezia.

Declarația Apec deplânge impactul conflictului ucrainean asupra creșterii economice, a inflației, a lanțurilor de aprovizionare și a securității energetice și alimentare.

Președintele rus Vladimir Putin a refuzat să participe la summiturile G20 și Apec, trimițându-și ministrul de externe la Bali și un vicepremier la Bangkok.

(foto articol: © Carsten Medom Madsen | Dreamstime.com)