Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că Ucraina a executat cel puţin 10 prizonieri de război ruşi, acuzând Kievul de comiterea unor crime de război pe care, potrivit Moscovei, Occidentul le ignoră şi pentru care promite că preşedintele Volodimir Zelenski va fi judecat.

Militar rus în UcrainaFoto: Alex Savin / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministerul rus a reacţionat astfel la o înregistrare video care circulă pe reţelele sociale ruseşti şi care ar arăta execuţia unor prizonieri de război.

Filmarea ar fi fost făcută în Makiivka, în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, relatează News.ro citând Reuters. Videoclipul arată presupuşi soldaţi ruşi, culcaţi la pământ, după ce s-ar fi predat unor bărbaţi înarmaţi care au banderole galbene pe braţe. Ulterior, se aud focuri de armă automată, iar apoi sunt filmate cadavrele celor executaţi, cel puţin 12.

Autenticitatea înregistrării nu poate fi confirmată. Nu este clar când a fost filmat videoclipul sau cine l-a filmat, subliniază agenţia Reuters.

Ministerul rus al Apărării susţine că videoclipul arată „uciderea deliberată şi metodică a peste 10 militari ruşi imobilizaţi de către soldaţi ucraineni degeneraţi”.

„Această ucidere brutală a militarilor ruşi nu este nici prima, nici singura crimă de război”, a comentat Ministerul rus al Apărării.

„Este o practică obişnuită în rândul Forţelor Armate ale Ucrainei, care este susţinută în mod activ de regimul de la Kiev şi ignorată în mod flagrant de către patronii săi occidentali”, acuză ministerul condus de Serghei Şoigu.

Prizonierii de război ucraineni sunt în schimb tratați „în conformitate cu toate cerinţele”, susține Moscova

În opinia Moscovei, videoclipul este un semn al „naturii atroce” a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a „regimului” său de la Kiev şi promite că acesta va fi judecat în cele din urmă pentru crime de război, relatează The Guardian. Zelenski „va răspunde în faţa tribunalului istoriei şi a poporului rus şi ucrainean”, spune Ministerul rus al Apărării.

În schimb, susţine Moscova, militarii ucraineni care s-au predat săptămâna aceasta sunt deţinuţi „în conformitate cu toate cerinţele Convenţiei de la Geneva referitoare la tratamentul prizonierilor de război”.

Deocamdată Kievul nu a răspuns acestor acuze, dar Ucraina la rândul ei a acuzat în repetate rânduri Rusia de crime de război, afirmaţii pe care Moscova le-a negat.

La începutul acestei săptămâni, OHCHR (Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului), grupul ONU care monitorizează respectarea drepturilor omului în războiul din Ucraina, a acuzat ambele părţi de încălcarea drepturilor prizonierilor de război.

„Până în prezent, OHCHR a intervievat 159 de prizonieri de război (139 de bărbaţi şi 20 de femei) deţinuţi de Federaţia Rusă (inclusiv de grupuri armate afiliate) şi 175 de prizonieri de război (toţi bărbaţi) deţinuţi de Ucraina. OHCHR a identificat modele de tortură şi rele tratamente aplicate prizonierilor de război deţinuţi de Federaţia Rusă (inclusiv de grupurile armate afiliate), în special în timpul detenţiei. OHCHR a documentat, de asemenea, încălcări comise de agenţii statului ucrainean faţă de prizonierii de război, care au dezvăluit un model de rele tratamente în etapele iniţiale de capturare şi evacuare, precum şi cazuri sporadice de tortură şi rele tratamente în etapele ulterioare de detenţie”, menţionează raportul organismului ONU.

___