Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, a sugerat miercuri ca Polonia să se întoarcă în Federația Rusă, „ca succesoare a Imperiului Rus”, comentând astfel decizia Varșoviei de a redenumi regiunea Kaliningrad în actele sale oficiale.

Directorul FSB, Alexander Bortnikov, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, și ministrul rus de interne, Vladimir KolokoltsevFoto: - / Sputnik / Profimedia

„Deci rusofobii polonezi vor să învețe pe toată lumea istorie. Numele orașului rusesc Kaliningrad nu este pe placul lor; ei sugerează ca el să fie scris Krulevets în schimb. Păi, în cazul acesta, fără Cracovia pentru ei, doar Krakau. Fără Gdansk, doar Danzig. Fără Szczecin, doar Stettin. Fără Poznan, doar Posin”, a scris el pe Twitter, cu referire la denumirile germane ale unor orașe din Polonia.

„Fără Wroclaw, doar Breslau. Lista poate continua la nesfârșit. Și, bineînțeles, fără Polonia. Doar Ducatul de Varșovia, sau Regatul Poloniei ca parte a Federației Ruse, succesoarea Imperiului Rus”, a adăugat fostul președinte și prim-ministru al Rusiei.

Comentariile sale vin după ce Polonia a decis să folosească o altă denumire pentru orașul Kaliningrad și enclava rusă cu același nume, o măsură recomandată de una dintre agențiile de standardizare din subordinea guvernului de la Varșovia.

Decizia care l-a supărat pe Dmitri Medvedev

Măsura propusă de Comisia pentru Standardizare a Numelor Geografice din Afara Granițelor Poloniei (KSNG), o instituție a guvernului de la Varșovia, stipulează că autoritățile poloneze ar trebui să se refere la orașul Kaliningrad doar cu numele său polonez, Królewiec, și la Oblastia (regiunea) Kaliningrad drept Provincia Królewiec.

Orașul Kaliningrad s-a numit până în 1946 Königsberg, dar a trecut apoi sub controlul Uniunii Sovietice ca parte a tratatelor de pace încheiate după înfrângerea Germaniei în al Doilea Război Mondial. Anterior, când a făcut parte din teritoriul polonez între secolele XV-XVII, el s-a numit Królewiec.

KSNG a mai notat în recomandarea sa privind revenirea la numele istoric că în prezent numele de Kaliningrad este rezultatul „unui botez artificial care nu are legătură nici cu orașul, nici cu regiunea”.

Mai mult „faptul că un oraș mare aflat aproape de granițele Poloniei a fost numit după Mihail Ivanovici Kalinin, un criminal co-responsabil pentru, printre altele, emiterea unei decizii privind uciderea în masă a polonezilor (masacrul de la Katyn) are un caracter emoțional și negativ în Polonia”, a mai spus instituția de la Varșovia.

Aceasta a subliniat de asemenea că „niciun stat nu poate fi forțat să folosească denumiri care nu sunt în limba sa”.

Kremlinul a denunțat de asemenea măsura luată de Polonia

Măsura a fost denunțată mai devreme în cursul zilei de luni de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a vorbit despre „un act ostil” din partea Poloniei.

„Știm că de-a lungul istoriei sale Polonia a alunecat ocazional în această nebunie a urii față de ruși”, a mai spus el în timpul conferinței sale zilnice de presă.

„Orașul nostru are un nume, toponimul oficial este Kaliningrad. Toate celelalte sunt doar insinuări. În aceeași notă putem numi Gdansk - Danzig și Republica Polonă - Regatul Poloniei. Dar aderăm la toponimele oficiale, ceea ce cerem și de la alții”, a declarat Dmitri Liskov, purtătorul de cuvânt al administrației din Kaliningrad.

În comunicatul publicat de KSNG se mai precizează că evenimentele legate de invazia rusă în Ucraina, impunerea așa-zisului „Russkiy mir” sau desfășurarea războiului informațional de către Rusia fac necesară reevaluarea unor denumiri care stârnesc controverse în Polonia.