Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a pledat pentru crearea unui grup de națiuni neimplicate în războiul din Ucraina, care să poată media negocierile de pace pentru a pune capăt conflictului și a sugerat concesii din partea ambelor părți, transmite Reuters.

Celso Amorim, fost ministru de externe brazilian, acum principalul consilier al președintelui LulaFoto: Fernando Vergara / AP / Profimedia

Lula a declarat, după ce l-a primit pe premierul olandez Mark Rutte, că principalul său consilier de politică externă Celso Amorim, fost ministru brazilian de externe, care a vizitat Moscova luna trecută și s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, a sosit marți în Ucraina pentru a se întâlni cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

„Amorim va afla ce vrea Zelenski. El știe deja ce vrea Putin", a declarat Lula. „Acum este momentul pentru diplomație, nu pentru război", a adăugat președintele brazilian.

Liderul brazilian a insistat asupra necesității unor discuții de pace pentru a opri luptele, menționând că țara sa a votat pentru rezoluția Națiunilor Unite care condamnă invazia rusă.

Premierul olandez Mark Rutte a discutat marți cu Lula despre războiul din Ucraina și a declarat că nu ar trebui să existe concesii care să afecteze suveranitatea ucraineană.

Rutte, aflat într-o vizită de trei zile în Brazilia, a expus poziția europeană cu privire la necesitatea de a apăra Ucraina de agresiunea rusă.

„Olanda va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar", a declarat premierul în cadrul unei conferințe de presă după întâlnirea cu Lula.

Rutte se află în vizită în Brazilia însoțit de o delegație de afaceri pentru discuții axate pe comerț și cooperare pentru agricultură durabilă și tranziția energetică, în special pe hidrogen. El a lăudat eforturile Braziliei de combatere a schimbărilor climatice.