EDUCATIE
Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat pentru olimpici începe în data de 14 mai, cu probele orale pentru elevii care nu le-au susținut în februarie Bacalaureatul pentru olimpici se desfășoară în perioada 10 - 25 mai, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești. Această sesiune specială a examenului național de Bacalaureat este organizată pentru absolvenţii de liceu care se pregătesc pentru olimpiadele și concursurile internaţionale pe discipline/sportive. Ministerul Educației anunță că pe 10-11 mai are loc înscrierea candidaţilor, iar pe 14 mai încep probele de evaluare a competenţelor.
Grădinița devine obligatorie de la 5 ani, până în 2020 Grădinița devine obligatorie de când copilul face 5 ani. Senatul a adoptat luni, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege prin care grupa mare devine obligatorie până cel mai târziu în anul 2020. Actul normativ reglementează obligativitatea, în etape, a întregii grădinițe, astfel că “până în anul 2030” va fi obligatorie și grupa mică de grădiniță. Inițiatorii legii avertizează că un sfert dintre copiii de la sat nu se duc la grădiniță în prezent, ceea ce determină inegalități majore la începutul școlii și îi plasează pe cei mici în situații de risc școlar. Vezi în articol în ce alte state europene mai este obligatoriu învățământul de la 5 ani
Conducerea Universității din București anunță că se alătură Universității Babeș-Bolyai și cere demiterea ministrului Educației Universitatea din București anunță că se alătură Universității Babeș-Bolyai și cere demiterea ministrului Educației. “Având în vedere măsurile controversate luate de ministrul Valentin Popa, care au afectat grav sistemul de învățământ superior din România, reprezentanții conducerii Universității din București solicită demiterea ministrului Educației, Valentin Popa”, se arată într-un comunicat remis HotNews.ro.
Subiecte Evaluarea de la clasa a II-a, 2018: Subiectele la Limba romană - Citit Subiectele de la Limba romana - Citit, evaluare pe care elevii de clasa a II-a au susținut-o marți, au 11 cerințe pe care copiii au avut timp 30 de minute pentru a le rezolva. Subiectele sunt concepute de Ministerul Educației, dar notele Nu se trec în catalog. Testarea verifică dacă elevii cunosc elementele de bază prevăzute de curriculumul școlar la Română și ar trebui să aibă ca finalitate realizarea de către învățător a unor planuri personalizate fiecărui elev care a înregistrat lacune, plan care să ducă în următorii ani la ridicarea nivelului copilului.
Conducerea Universității Babeș-Bolyai îi cere premierului Dăncilă să-l demită pe ministrul Educației Conducerea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca le cere premierului Viorica Dăncilă și coaliției de guvernare să îl demită pe ministrul Educației. Într-o scrisoare deschisă, conducerea Universității spune că a încercat să-l determine pe ministrul Valentin Popa “să înțeleagă erorile pe care le-a făcut în procesul de alocare a locurilor bugetate” către universități. “Am primit, în schimb, pseudoexplicații bazate pe motivații vetuste și pe date eronate sau expirate”, susține UBB. Amintim că rectorul Universității Babeș-Bolyai este în continuare Ioan Aurel Pop, care a decis să cumuleze această funcție cu cea de președinte al Academiei Române.  Citește în articol Scrisoare deschisă integrală a UBB către Coaliția de guvernare și Premierul României
Subiecte Evaluarea de la clasa a II-a, 2018: Subiectele la Limba română - Scris Subiectele de la Evaluarea la Limba română Scris a elevilor de clasa a II-a au două cerințe, iar copiii au avut la dispoziție 30 de minute pentru a le rezolva. Subiectele au fost concepute pe două numere, astfel încât elevii care stau unul lângă celălalt să nu aibă aceleași cerințe. Amintim că astăzi au inceput evaluările de la finalul clasei a II-a, testare care verifică în ce măsură copiii cunosc elementele de bază la Scris prevăzute de curriculumul școlar.Descarcă din articol subiectele integrale de la evaluarea de astăzi la Limba română Scris a elevilor de clasa a II-a
Invenția unui cercetător român în inteligență artificială a fost preluată de Intel în cele mai noi procesoare Invenția unui cercetător român în inteligență artificială a fost preluată de Intel, în ultimul procesor pe care l-a lansat. Procesoarele Loihi pot fi folosite la controlul roboților, de exemplu, și aduc o autonomie mult mai mare decât există în prezent, a explicat pentru HotNews.ro cercetătorul Răzvan Florian. Concret, procesorul realizat de gigantul american folosește un algoritm de învățare dezvoltat de cercetătorul român la propriul institut de cercetare, de la Cluj.
Încep înscrierile la grădiniță Reînscrierea copiilor care frecventează grădiniţa în acest an şcolar şi vor continua şi în anul şcolar 2018-2019 începe luni, iar înscrierea copiilor nou-veniţi se va desfăşura din 21 mai, conform programului stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale.
​Evaluarea de la finalul clasei a II-a începe luni, cu testarea la Limba română - Scris. Care sunt regulile testării și modele de subiecte la Limba română și Matematică Evaluarea de la finalul claselor a II-a începe luni, 7 mai, cu testarea la Limba română - Scris. Copiii au la dispoziție 30 de minute pentru a rezolva exercițiile, care verifică în ce măsură cunosc elementele de bază la Scris prevăzute de curriculumul școlar. Marți vor da evaluarea la Citire, iar miercuri la Matematică. Rezultatele nu se trec în catalog.Vezi în articol în ce clase susțin elevii evaluarea, cine administrează testele și vezi ce subiecte s-au dat anii trecuți
Calendarul înscrierilor la grădiniță 2018 Pe 21 mai încep înscrierile copiilor la grădiniță, în grupa mică Înscrierile la grădiniță încep pe 21 mai 2018, în cazul copiilor care acum intră în învățământul preșcolar, anunță Ministerul Educației. Și copiii care sunt deja la grădiniță trebuie reînscriși pentru anul următor, însă în cazul acestora procedurile încep în data de 7 mai. Ministerul precizează că, în limita locurilor disponibile, pot să fie înscrişi în grupa mică şi copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 3 ani.
Concursul pentru acordarea gradaţiilor de merit în învățământ, sesiunea 2018, începe luna aceasta. Care sunt criteriile pentru primirea gradației Calendarul concursului pentru acordarea gradaţiilor de merit - sesiunea 2018, precum și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească profesorii pentru obținerea acesteia au fost publicate de Ministerul Educației. Potrivit draftului publicat, profesorii trebuie să-și depună dosarele în perioada 21 mai - 12 iunie 2018, iar pe 27 iulie inspectoratele afișează rezultatele. Gradaţia de merit se atribuie începând cu data de 1 septembrie 2018 și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază deținut. Profesorii care vor să obțină gradația sunt punctați și dacă se implică în implementarea programului “Şcoala după şcoală”.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în scandalul locurilor distribuite de Minister: Doctoratul la frecvență redusă este transformat în regulă Ministerul Educației transformă doctoratul cu frecvență redusă din excepție, în regulă, acuză Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Instituția avertizează, într-o poziție publică a Senatului universitar, că “împărțirea locurilor bugetate în mod aproximativ egal între forma de învățământ cu frecvență și forma de învățământ cu frecvență redusă”, la studiile doctorale, afectează calitatea cercetării doctorale. Amintim că Guvernul Ponta a reintrodus în 2014 doctoratul la formele de învățământ cu frecvență redusă, după ce ele fuseseră scoase din lege in 2011. 
Studenții la Drept acuză Comisia Iordache că bagă sistemul judiciar în criză și că promovează o politică penală în beneficiul suspecților, inculpaților și condamnaților Studenții la Drept de la Universitatea din București critică dur propunerile de modificare a codurilor penale "cu dedicaţie" pentru Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Asociația Studenților în Drept avertizează că o eventuală adoptare a propunerilor dezbătute astăzi în Comisia Iordache din Parlament va băga sistemul judiciar în criză. “Prin modificările aduse Codului de procedură penală se urmărește tergiversarea procesului penal și, de facto, împiedicarea efectuării urmăririi penale în cauzele complexe”, spun studenții.Citește în articol analiza integrală făcută de Asociația Studenților în Drept cu privire la propunerile de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală‍‍‍‍‍‍
Laureat al premiului Nobel pentru Chimie, Jean-Marie Lehn va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Bucureşti Profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, va primi astăzi titlul Doctor Honoris Causa al Universității din Bucureşti. Tot miercuri, 2 mai 2018, începând cu ora 19:30, Jean-Marie Lehn va susține la Ateneul Român o conferință cu denumirea Steps Towards Life: Chemistry!.
Directorul Institutului de Fizica Pământului acuză guvernul de subfinanţare: S-au alocat jumătate din banii necesari funcţionării reţelei seismice Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului acuză guvernul că au alocat mai puţin de jumătate din banii necesari funcţionării reţelei seismice. "Am avut două intervenţii, adrese înregistrate la Ministerul Cercetării, am fost în audienţă, ni s-au explicat anumite lucruri care nu m-au lămurit”, a declarat pentru Mediafax directorul Constantin Ionescu.
Universitățile din România sunt pe locul 4 în clasamentul Times Higher Education 2018 axat pe țările nou aderate la UE, cu Universitatea Babeș-Bolyai cap de listă România ocupă locul 4 în clasamentul Times Higher Education 2018 New Europe, care analizează instituțiile de învățământ superior din ultimele 13 țări care au aderat la Uniunea Europeană. Pe primul loc este Cehia, urmată de Polonia și Ungaria. Din România, 5 universități s-au înscris pentru a le fi analizate rezultatele și incluse în top; Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este pe primul loc între cele din România, iar în clasamentul total ocupă poziția 17 din 53. Universitatea de Vest din Timișoara ocupă poziția 29, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea din București se află în intervalul 31-40.
Amenzi totale de 30.000 lei pentru FRF, Dinamo și Politehnica Iași, în urma scandărilor împotriva ungurilor Consiliul pentru Combaterea Discriminării a amendat cu câte 10.000 lei Federația Română de Fotbal, S.C. Dinamo 1948 București și Asociația “Club Sportiv Municipal Studențesc Politehnica Iași”. Sancțiunea a fost aplicată din cauza scandărilor „Afară, afară cu ungurii din țară!’’ de la meciurile Dinamo București - Sepsi OSK și CSM Politehnica Iași - Sepsi OSK.
Salariu uriaş pentru noul şef al Academiei Române: Ioan Aurel Pop va câștiga jumătate de milion de lei anual după ce a decis să cumuleze funcțiile de rector și președinte al Academiei Ioan Aurel Pop va câștiga un salariu anual de peste 500.000 de lei ca președinte al Academiei Române și Rector în continuare al Universității Babeș-Bolyai. Senatul Universității a votat ieri ca academicianul să cumuleze cele două funcții. “Eu am vrut să îmi ofer demisia, iar Senatul a zis 'nu', pentru că trebuie să vadă care este binele universităţii. (…) Voi rămâne oficial rector”, a declarat Pop. Amintim că Revista 22 a scris pe larg că numele lui Ioan Aurel Pop a apărut pe o listă a colaboratorilor Securităţii, iar reacția acestuia a fost: "Mă aştept să mi se ceară condamnarea la moarte”.
Senatul Universității Babeș-Bolyai: Ioan-Aurel Pop va exercita în paralel funcțiile de rector și președinte al Academiei Române Senatul UBB a aprobat marți cu 76 de voturi pentru, exercitarea în paralel, de către Ioan-Aurel Pop a funcțiilor de rector al Universității Babeș-Bolyai și președinte al Academiei Române, arată un comunicat al instituției de învățământ superior.
Universitatea Babeș-Bolyai cere Ministerului Educației revizuirea sistemului de alocare a locurilor bugetate: Nu am avut în niciun an locuri neocupate Universitatea Babeş-Bolyai solicită în continuare revizuirea sistemului de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019, în condiţiile în care, subliniază instituția, locurile aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale au fost ocupate în totalitate în fiecare an, la nivelul de studii la care acestea au fost repartizate, arată un comunicat de presă. Reacția vine după ce ministrul Valentin Popa a spus că sute de locuri bugetate nu sunt folosite de Universitate, după ce studenții de pe aceste locuri au abandonat cursurile sau au fost exmatriculați.

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version