Mai mulți deputați și senatori de la USR au depus la Senat un proiect de lege prin care propun ca absolvenții de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat, dar își doresc o notă mai mare, să poată susține din nou examenul la cel puțin una dintre probe. În prezent, odată promovat, BAC-ul nu mai poate fi susținut a doua oară.

Rezultate simulare BAC 2024 Foto: Inquam Photos / Adrian Piclisan

Propunerea legislativă a fost înregistrată în Senat în 16 aprilie 2024.

Dacă propunerea va fi adoptată, la actuala lege a învățământului preuniversitar, 198/2023, vor fi adăugate următoarele alineate:

  • „(12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul national de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.
  • (13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.
  • (14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”, conform proiectului.

În expunerea de motive, senatoarea USR Silvia-Monica Dinică menționează că parcursul profesional al absolvenților de liceu „este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituții de învățământ superior”.

Susținătorii propunerii legislative dau drept exemplu Statele Unite ale Americii.

„Accesul în învățământul superior trebuie asigurat într-un mod eficient, flexibil, care să permită oricărei persoane să își reorienteze parcursul profesional în orice moment al vieții, dacă asta consideră. Un astfel de model este regăsit în Statele Unite ale Americii, unde examenul SAT, cel care facilitează accesul în învățământul superior, poate fi susținut de mai multe ori de absolvenți, chiar înainte de finalizarea studiilor liceale”, conform expunerii de motive.

Senatul este prima cameră sesizată. Pentru ca modificările să intre în vigoare, propunerea trebuie să fie adoptată de ambele camere ale Parlamentului și, ulterior, promulgată de președinte.

În prezent, pentru ca un absolvent de liceu să promoveze examenul de Bacalaureat trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare materie, iar media examenului trebuie să fie cel puțin 6.

Calendar Bacalaureat 2024

Conform Ministerului Educației, în 2024 calendarul examenului de Bacalaureat va fi următorul:

  • 17-19 iunie - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba română, proba A;
  • 19-20 iunie - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă, proba B;
  • 19-21 iunie - evaluarea competențelor digitale, proba D;
  • 25-27 iunie - evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională; 1 iulie - proba scrisă la Limba și literatura română;
  • 2 iulie - proba obligatorie a profilului, probă scrisă;
  • 4 iulie - proba la alegere a profilului, proba scrisă;
  • 5 iulie - proba scrisă la Limba și literatura maternă;
  • 8 iulie - afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00;
  • 9 – 11 iulie - rezolvarea contestațiilor;
  • 12 iulie - afișarea rezultatelor finale la BAC 2024.

Despre acest proiect a scris inițial Edupedu.ro.