Mai mulți parlamentari USR au protestat, marți, în fața Ministerului Educației, acuzând-o pe Ligia Deca că printr-o ordonanță de modificare a legilor educației „îi va transforma pe oligarhii din universităţi în mari latifundiari, capabili să dispună pe utilizarea proprietăţilor din domeniul public”: „O chestiune monstruoasă”. La mai puțin un an de la promulgarea legilor educației, Ligia Deca pregătește o a treia modificare a acestora, iar una dintre prevederi ar permite universităților să ridice construcții pe terenurile aflate în domeniul public al statului, cu fonduri externe nerambursabile sau din venituri proprii.

Ministrul Educației, Ligia DecaFoto: Inquam Photos / Casian Mitu

Protestul de la Ministerul Educației a fost organizat de senatorul USR Ştefan Pălărie, iar potivit acestuia au participat membri ai comisiilor de învăţământ din Parlament şi membri şi susţinători ai USR.

Ei contestă una dintre prevederile Ordonanței pregătite de Deca pentru modificarea legilor educației.

  • „Protestăm vehement împotriva uneia dintre prevederi, o chestiune monstruoasă care îi va transforma pe oligarhii din universităţi în mari latifundiari, capabili să dispună pe utilizarea proprietăţilor din domeniul public, inclusiv cu fonduri nerambursabile şi bani europeni. Este o monstruozitate fără seamăn. Universităţile ar trebui să se ocupe de performanţă academică, nu de performanţă imobiliară şi ar trebui să avem o ţară în care cu totul şi cu totul altele trebuie să fie preocupările doamnei ministru. Înţelegem că un lăutar poate să dea melodii cu dedicaţie, însă este inadmisibil ca un înalt demnitar al statului să dea legi cu dedicaţie pentru dezvoltatori imobiliari. În cazul în care doamna ministru Ligia Deca mai ştie pe unde să o ia când se simte pierdută, îi atragem atenţia că în această mică cărticică care este Constituţia României, la articolul 136 avem o prevedere cât se poate de simplă: Proprietatea este publică sau privată, iar la aliniatul 4 spune că bunurile proprietate publică sunt inalienabile”, a spus Ştefan Pălărie.

Prevederile din proiectul de modificare a Legilor educației, prin OUG, atacate de USR, conform edupedu.ro:

„Legea învățământului superior nr. 199/2023 (…) se completează după cum urmează:

  • „(…) La art.152 alin. (5) se modifică și va avea următorul cuprins:
  • (5) Drepturile subiective ale instituţiilor de învăţământ superior asupra bunurilor din domeniul public al statului pot fi drepturi de administrare, de folosinţă, de concesiune, de superficie ori de închiriere, în condiţiile legii.
  • La art.152 după alin.(5) se completează cu un alineat nou, alin.(51) și va avea următorul cuprins:
  • (51) Instituțiile de învățământ superior pot solicita acordarea dreptului de superficie pe terenurile aflate în domeniul public al statului roman/al unității administrativ teritoriale, în scopul implementării de proiecte de infrastructură cu finanţare din fonduri externe nerambursabile sau din venituri proprii ale acestora. Dreptul de superficie se constituie cu titlu oneros, pe bază de convenţie, pe o durată de 99 ani, în condiţii financiare aprobate prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației la propunerea instituției de învățământ superior”.