​Lotul României la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad), desfășurată anul acesta în Georgia a obținut rezultate spectaculoase. Locul 2 în clasamentul oficial al țărilor europene, după Ucraina, cu două medalii de aur și două medalii de argint, și locul 5 pe națiuni, după SUA, Australia, China și Ucraina. În fiecare an, organizatorii invită la olimpiadă și state din afara Europei. Astfel, la EGMO 2024 au participat 212 eleve din 54 de state europene și invitate.

Ana Cîrjea, Aida Mitroi, Mara-Ioana Zaharia și Mădălina Gabriela Pîrvulescu, alături de profesorul coordonator, Mihail BălunăFoto: Ministerul Educatiei

Conform Ministerului Educației, România s-a clasat pe locul al doilea între țările europene (37 de țări) și pe locul 5 între toate cele 54 de țări participante la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2024 (EGMO 2024), care s-a desfășurat în perioada 11-17 aprilie 2023, în Tskaltubo, Georgia.

Cine sunt elevele din România care au obținut medalii de aur și argint

  • Aida Mitroi - a câștigat medalie de aur – este elevă a Liceului Teoretic Internațional de Informatică din București (ICHB) și a absolvit cursurile Școlii Gimnaziale „Take Ionescu” din Timișoara;
  • Gabriela-Mădălina Pîrvulescu - a obținut medalie de aur – este elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova;
  • Mara-Ioana Zaharia - a obținut medalie de argint – este elevă a Colegiului Național „Vasile Alecsandri” din Galați;
  • Ana-Gabriela Cîrjea - a câștigat medalie de argint – este elevă a Colegiului Național „C. D. Loga” din Timișoara.

Potrivit Edupedu, concurentele au avut de rezolvat șase probleme în două zile de concurs. Au avut la dispoziție 4 ore și jumătate, în fiecare zi de concurs, pentru a rezolva exercițiile.

Puteți consulta aici clasamentul integral.

Echipa a fost condusă de prof. Mihail Bălună, redactor șef la Gazeta Matematică, având-o ca adjunct pe prof. Anca Băltărigă de la Liceul Internațional de Informatică București.

Ce spun profesoarele elevelor medaliate

Contactată de HotNews.ro, fosta profesoară de matematică din gimnaziu a Aidei Mitroi, Angela Lolea, a povestit cum a început pasiunea pentru matematică a fetei. De asemenea, eleva din Timișoara a fost medaliată cu aur la Olimpiada Balcanică de Matematică, din august 2022, ce a avut loc în Sarajevo, potrivit Euronews.

În același an, profesoara Angela Lolea și-a încheiat cariera didactică, după cum povestește: „Pot spune că a fost cadoul meu de pensionare, ca să zic așa, o încununare a carierei mele.”, a declarat ea pentru HotNews.ro.

„Legătura mea cu Aida a început încă de dinainte să înceapă clasa a-V-a, prin prisma faptului că am fost diriginta și profesoara de matematică a fratelui ei mai mare. Și el a participat la concursuri. Așadar, a văzut în casă, de mică, atmosfera de pregătire. Astfel, și-a dorit extraordinar de mult să participe și ea la olimpiade, încă de când era micuță. A așteptat cu multă nerăbdare întâlnirea cu mine. Am cunoscut-o ca o fetiță firavă, timidă, dar cu o dorință extraordinară de a învăța matematică”, a adăugat Angela Lolea.

Pandemia de COVID-19 a ajutat-o să se concentreze pe matematică

Profesoara de matematică a povestit cum pe eleva de aur din Timișoara pandemia de COVID-19 a ajutat-o să se concentreze pe cea mai iubită dintre materii: matematica.

„Pot spune că ce am făcut eu pentru ea a fost să deschid o ușă către matematică, i-am arătat calea. Dar pe această cale ea a mers cu foarte multă dorință de învățătură, de a cunoaște în profunzime această materie. A devenit o pasiune pentru ea și a avut, poate, și un noroc, prin faptul că, în clasa a VI-a, a început pandemia, și s-a putut apleca mai mult asupra acestei pasiuni a ei. A câștigat timp și a excelat de-a dreptul. Pe calea asta a întâlnit, mai departe, și alți profesori de matematică, care au susținut-o și încurajat-o foarte mult, un lucru foarte important”, a spus Angela Lolea.

Cea mai mare performanță pentru liceul din Craiova

Gabriela-Mădălina Pîrvulescu, cea care a obținut, la rândul ei, o medalie de aur, este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Contactată de HotNews.ro, profesoara de matematică a fetei, Teodora Liliana Rădulescu, a mărturisit că performanța elevei este o premieră pentru liceul din Craiova.

„Pentru liceul nostru, este cea mai mare distincție obținută pe domeniul matematicii, din ultimii 30 de ani. La ediția de anul trecut, care a avut loc în Slovenia, Gabriela-Mădălina a câștigat medalia de argint. A progresat către aur”, a declarat profesoara de matematică.

„Din clasa a 9-a este eleva mea și vă pot confirma că este extrem de sârguincioasă și competitivă, cu o capacitate extraordinară de a asimila informații. De mică a fost pasionată de matematică și va continua pe acest drum și în anii ce vor urma. Asta pentru că a ales să studieze mai departe matematica la o universitate din Franța, unde a și aplicat. La rezultatele ei, nici nu se pune problema să nu fie selectată”, a mai spus Teodora Liliana Rădulescu.

Ce este EGMO

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad EGMO) este competiția dedicată elevelor de liceu din Europa, care sunt pasionate de matematică. A fost inițiată de Anglia, care a găzduit prima ediție în aprilie 2012, scrie Edupedu.

La acea ediție inaugurală EGMO au participat 19 țări, potrivit organizatorilor.

De atunci, EGMO este organizată anual într-o țară europeană. Chiar dacă este o competiție europeană, și țări din alte continente pot participa la EGMO, cu statut de țară invitată.

„Scopul EGMO este de a încuraja fetele să participe în competiții naționale și internaționale de matematică”

De asemenea, organizatorii concursului explică, pe site-ul oficial, că, prin această olimpiadă, vor „să încurajeze fetele să participe în competiții naționale și internaționale de matematică și de a oferi mai multor fete oportunitatea de a performa în matematică pe o scenă internațională”.

„Un efect dorit al EGMO este ca mai multe fete să participe la Olimpiada Internațională de Matematică, unde fetele reprezintă în prezent doar 10% dintre elevii participanți”, au adăugat ei.

De aceeași părere este și profesoara de matematică Lolea: „Aida, dar și ceilalți colegi ai ei care au obținut rezultate extraordinare, pot fi modele pentru mulți copii din ziua de azi. Sunt alături de ea în continuare, cu sufletul, și mă bucur pentru fiecare reușită. Sper ca elevii României să obțină, în continuare, cât mai multe medalii. Tocmai, ca să fie o inspirație pentru alți copii pasionați de matematică”.