Mama elevului de la Colegiul „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, care şi-a lovit diriginta în data de 11 martie, în incinta şcolii, a contestat decizia de exmatriculare a fiului său, luată de Consiliul de Administraţie al instituţiei de învăţământ în data de 23 martie 2024, scrie Agerpres.

Elevi înainte de sesiunea de BacalaureatFoto: Inquam Photos / George Călin

Surse din cadrul Consiliului de Administraţie al Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” Târgu Mureş susţin că în cel mai scurt timp contestaţia urmează să fie analizată. Hotărârea atacată cu contestaţie prevede că elevul se poate înmatricula din toamnă la o altă şcoală.

Între timp, elevul se află în arest la domiciliu pentru 30 de zile, acesta fiind inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de loviri sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice după ce, în data de 11 martie, şi-a agresat fizic diriginta, aceasta necesitând îngrijiri medicale.

Înainte de a fi exmatriculat, elevul a fost suspendat pentru o perioadă de cinci zile de la școală.

Filmul evenimentelor

Pe 11 martie 2024, în jurul orei 10.00, diriginta clasei a VIII-a A a solicitat intervenţia directoarei la această clasă. Un elev era urcat pe dulap şi protesta la invitaţia de a se da jos şi a participa la ore, pe motiv că a fost sancţionat de nenumărate ori din cauza comportamentului, potrivit Inspectoratului Școlar Mureș.

La refuzul şi limbajul injurios, directoarea a rugat elevii să iasă din clasă împreună cu doamna profesor şi să meargă în laboratorul de specialitate.

În acest timp, elevul în cauză şi-a aprins o ţigară, aşezându-se pe pervazul geamului, laboratorul fiind situat la etajul II. A fost apelată atât Poliţia de proximitate, cât şi Serviciul de urgenţă 112.

La sosirea echipajului de poliţie, elevul din clasa a VIII-a se afla la nivelul parterului, iar după o răbufnire violentă, a fost încătuşat şi dus la maşina de poliţie. La colegiu s-au prezentat angajaţii de la Poliţia de proximitate şi siguranţă şcolară, pentru a lua declaraţii.

După plecarea acestora, elevul s-a întors împreună cu mama lui, au aşteptat-o pe dirigintă pe hol, au ameninţat-o cu moartea şi, într-o răbufnire violentă, elevul i-a aplicat acesteia mai multe lovituri. A fost apelat din nou echipajul de poliţie prin dispeceratul 112 şi l-au ridicat pe elev împreună cu mama lui.

Diriginta a fost transportată la IML şi SMURD.

Cum pot fi sancționați elevii

Conform Legii Educației din învățământul preuniversitar, 198/2023, care a intrat în vigoare în luna septembrie a anului trecut, elevii pot fi sancționați în următoarele moduri:

  • observație individuală;
  • mustrare scrisă retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
  • mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ (nu se pot aplica în învățământul primar);
  • suspendarea elevului pe o durată limitată de timp (nu se pot aplica în învățământul primar);
  • preavizul de exmatriculare (nu se pot aplica în învățământul primar);
  • exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ (nu se pot aplica în învățământul primar);
  • exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ (nu se pot aplica în învățământul primar);
  • exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.

Citește și: