Conducerea Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” Târgu Mureș a decis marți exmatricularea elevului de 15 ani care în urmă cu o săptămână și-a lovit diriginta, relatează publicația locală Radio Mureș.

elevi-în-sală-de-clasăFoto: Inquam Photos / George Călin

Incidentul a avut loc pe 11 martie când elevul, de fața cu mama sa, a amenințat-o cu moartea și a lovit-o de mai multe ori pe dirigintă, nemulțumit că a fost sancţionat de nenumărate ori din cauza comportamentului. El a fost reținut 24 de ore de poliție, iar apoi eliberat.

Ca primă măsură, conducerea școlii a decis suspendarea elevului pe o durată de 5 zile lucrătoare, începând cu 13 martie. Reunit într-o ședință, ieri, Consiliul de Administrație al Colegiului a stabilit exmatricularea adolescentului.

„Este regretabil faptul că, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, o școală care a avut mereu porțile deschise pentru cei care au dorit un mediu academic elevat, prietenos și incluziv, astăzi închide o ușă în fața atitudinilor lipsite de normalitatea care ar trebui să guverneze școala românească”, a transmis școala într-un comunicat de presă citat de presa locală.

Elevul se va putea reînscrie în următorul an școlar, 2024-2025, însă la o altă școală.

Filmul evenimentelor

Pe 11 martie 2024, în jurul orei 10.00, diriginta clasei a VIII-a A a solicitat intervenţia directoarei la această clasă. Un elev era urcat pe dulap şi protesta la invitaţia de a se da jos şi a participa la ore, pe motiv că a fost sancţionat de nenumărate ori din cauza comportamentului, potrivit Inspectoratului Școlar Mureș.

La refuzul şi limbajul injurios, directoarea a rugat elevii să iasă din clasă împreună cu doamna profesor şi să meargă în laboratorul de specialitate.

În acest timp, elevul în cauză şi-a aprins o ţigară, aşezându-se pe pervazul geamului, laboratorul fiind situat la etajul II. A fost apelată atât Poliţia de proximitate, cât şi Serviciul de urgenţă 112.

La sosirea echipajului de poliţie, elevul din clasa a VIII-a se afla la nivelul parterului, iar după o răbufnire violentă, a fost încătuşat şi dus la maşina de poliţie. La colegiu s-au prezentat angajaţii de la Poliţia de proximitate şi siguranţă şcolară, pentru a lua declaraţii.

După plecarea acestora, elevul s-a întors împreună cu mama lui, au aşteptat-o pe dirigintă pe hol, au ameninţat-o cu moartea şi, într-o răbufnire violentă, elevul i-a aplicat acesteia mai multe lovituri.

A fost apelat din nou echipajul de poliţie prin dispeceratul 112 şi l-au ridicat pe elev împreună cu mama lui. Diriginta a fost transportată la IML şi SMURD.