​Bursele elevilor au devenit subiect de scandal între primarul Clotilde Armand și consilierii locali de la PSD și PNL, după ședința de joi a Consiliului Local Sector 1. Armand îi acuză pe liberali și pesediști că nu vor să dea mai mulții bani elevilor în acest an scolar, în vreme ce, din tabăra PSD, Florin Manole spune că propunerea primarului „sfidează legea, pe de-o parte, și bunul simț, pe de altă parte”.

Ședință Consiliu Local Sector 1 - 11 aprilie 2024Foto: captura foto

De la ce a pornit totul

Pe Ordinea de Zi a ședinței Consiliului Local Sector 1 s-a aflat, joi, un proiect care prevedea „aprobarea altor tipuri de burse, acordate de autoritățile publice locale pentru anul școlar 2023-2024”.

Practic, proiectul prevedea acordarea unor burse suplimentare pentru elevii din Sectorul 1, în plus față de bursele pe care elevii le primesc deja de la Ministerul Educației.

„Elevii care învață în școlile și liceele din Sectorul 1 și au ocupat locurile II și III la concursurile naționale urmau să primească burse de merit în valori de 450 lei/ lună (locul III) și 550 lei (locul II). Plăteam din bugetul local aceste burse, deoarece acestea nu mai erau finanțate, din acest an, de Ministerul Educației, care premiază doar locul I. Totodată, toți elevii din clasele I-IV care au reședința sau domiciliul în Sectorul 1 și sunt înscriși la școlile din Sectorul 1 urmau să primească burse în valoare de 100 lei/ lună”, a explicat Armand.

Tot conform proiectului, elevii din Sectorul 1 care au primi premii la olimpiadele sau concursurile internaționale ar fi urmat să primească burse de excelență olimpică: pentru locul I - 3.000 de lei pe lună, locul II - 2.000 de lei pe lună și locul III - 1.000 de lei pe lună.

După încheierea ședinței, primarul Clotilde Armand a acuzat consilierii PSD și PNL că, prin introducerea unui amendament, au tăiat bursele elevilor pentru acest an școlar și au stabilit ca acestea să se acorde abia începând cu anul școlar următor, 2024-2025.

„Aceste burse urmau să fie acordate imediat, pentru anul școlar 2023-2024, perioada septembrie 2023-mai 2024. Printr-un amendament plin de cinism, consilierii PSD și PNL au schimbat perioada de acordare și au hotărât ca aceste burse se vor acorda începând cu anul școlar 2024-2025. Practic, au privat elevii de a fi recompensați pentru performanța școlară din acest an. Aceasta este oferta electorală a PNL și PSD pentru Sectorul 1: nimic pentru elevii performanți, totul pentru clientela de partid”, a scris Armand pe Facebook.

Florin Manole (PSD): „Se așteaptă cineva ca în aprilie 2024 să se aprobe o plată din septembrie 2023?”

Contactat de HotNews.ro, liderul PSD Sector 1, Florin Manole, a întrebat, retoric, dacă se aștepta cineva ca o astfel de plată să fie aprobată.

„Se așteaptă cineva ca în aprilie 2024 să se aprobe o plată din septembrie 2023? Asta era o așteptare a cuiva, nu știu, a primarului Armand sau a oricui altcuiva? Ca în aprilie 2024 să se voteze o plată pentru septembrie 2023? Asta este o așteptare? Vi se pare, întreb retoric, că este legitim? După aceea vă mai întreb dacă este legal”, a spus, pentru HotNews.ro, Florin Manole.

„Eu susțin că sfidează legea, pe de-o parte, și bunul simț, pe de altă parte. Cum adică votezi în 2024, aprilie, o plată pentru 2023, septembrie? Mă scuzați, nu trebuie să fii expert în legislație sau în cod administrativ sau în contabilitate”, a adăugat Manole.

El spune că primarul Clotilde Armand „încearcă să trimită în plic niște bani oamenilor”, în contextul alegerilor locale care vor avea loc în 9 iunie.

„Retroactivă, nelegală și cu o lună înainte de votul la Consiliul Local. Dacă astăzi se votau, nu mâine intrau în plată, ci luna viitoare. Cu o lună înainte de ziua votului să primești în plic o felicitare de la doamna Armand (...). Încearcă să trimită în plic niște bani oamenilor pe care nu știm de unde i-ar fi tăiat”, explică Florin Manole.

Clotilde Armand: „Noi nu facem plăți ilegale”

Contactată de HotNews.ro, Clotilde Armand a spus că „bursele se dau mereu retroactiv” și că discursul PSD în „2020-2021 a fost mereu să dăm retroactiv”.

„Noi nu facem plăți ilegale (...). Ei știu să facă un amendament să se aplice din septembrie, de ce nu fac un amendament să se aplice de astăzi?”, a explicat Armand.

Florin Manole a spus și că, în trecut, chiar Clotilde Armand a propus tăierea burselor, iar Consiliul Local s-a opus. El a dat drept exemple două ședințe de Consiliul Local din 2021, din 21 ianuarie, respectiv 29 octombrie. În ambele cazuri, spune Manole, propunerea a fost de tăiere a burselor, iar Consiliul Local a depus amendamente și în final sumele acordate elevilor au crescut.

Clotilde Armand a spus că nu poate spune dacă a propus, de-a lungul anilor, scăderea burselor.

„Noi depunem aceste proiecte pentru burse și el vine acum și amendează să nu se aplice bursele și mă acuză că acum trei ani aș fi făcut nu știu ce. Ce ne interesează? Nici nu e adevărat. Dacă am propus tăierea burselor de opt ani de când sunt în Consiliul Local? Nu pot să vă spun. Vă spun ceva: eu propun bursele. Dacă le propun, le propun așa cum sunt. Ei au venit prin amendamente, uneori le-au mărit, alteori le-au tăiat, astăzi le-au tăiat de tot. Nu rămâne nimic pentru anul acesta. Asta au făcut”, a spus, pentru HotNews.ro, Clotilde Armand.

Ramona Porumb (PNL): „Consiliul Local nu a respins nimic, nu a tăiat nimic”

Consiliera locală și, totodată, viceprimar al Sectorului 1, Ramona Porumb, spune că, dacă s-ar fi dorit acordarea burselor pentru acest an școlar, „s-ar fi făcut acest proiect la începutul anului școlar”.

„În principiu, așa cum a fost făcut proiectul, cel puțin cu privire la primul articol, la bursele aferente unor concursuri, altele decât cele ale Ministerului Educației, erau concursuri extrașcolare și, conform legii, bursele pentru concursurile de anul acesta se dau în anul următor. Deci, practic se finalizează toate concursurile dintr-un an școlar, așa era stabilit în lege, și la anul se alocă bănuții”, a explicat, pentru HotNews.ro, Ramona Porumb.

„Ideea a fost să începem un nou an școlar cu o logică clară, cu burse clare pe toate palierele. Oricum noi am votat un set de burse acum câteva luni. Deci, Consiliul Local nu a respins nimic, nu a tăiat nimic, doar a avut o anumită logică în acordarea acestor burse, plecând și de la legea în vigoare, repet”, a adăugat aceasta.

Clotilde Armand a explicat faptul că proiectul privind acordarea burselor a fost propus după mai multe consultări, de aceea a fost supus la vot în ședința de joi.

„Bursele anul acesta au fost gândite și au dat un cadru foarte clar cei de la Ministerul Educației. Au spus care sunt domeniile pentru care poți primi bursele, cât sunt bursele și așa mai departe. Noi venim cu ceva care completează și care trebuia să fie totuși compatibil și legal. Până la urmă am venit cu varianta asta care nu contrazice ce dorește Ministerul și care poate fi votată. Ne-am consultat cu Consiliul Național al Elevilor, pentru a completa ce a făcut Ministerul”, a explicat Armand.

Primarul Sectorului 1: „Democrația funcționează cu presiune publică”

Primarul de la Sectorul 1 a dat asigurări și că sunt bani pentru plata burselor: „Avem 600 de milioane de lei și avem tot ce ne trebuie pentru a plăti niște burse. Banii sunt”.

Ea a mai adăugat și că proiectul privind acordarea burselor pentru acest an școlar va mai fi pus pe Ordinea de Zi a următoarelor ședințe de Consiliu Local.

„O să mai pun pe Ordinea de Zi și o să vină elevi și o să fie presiune publică, pentru că democrația funcționează cu presiune publică. Vi se pare normal ca un elev care a obținut locul doi la nivel național într-un sport să nu primească nicio bursă?”, a mai declarat Clotilde Armand.