Părinții unor copii de la Școala Gimnazială „Ferdinand I” din Sectorul 2 al Capitalei au protestat, miercuri, acuzând-o pe una dintre învățătoare că are un comportament nepotrivit, după ce ar fi jignit de mai multe ori și chiar ar fi lovit un elev. Mai mult, în mai 2023 învățătoarea l-ar fi lovit cu piciorul pe un elev care stătea sub bancă, l-a dat afară din clasă și apoi a spus, de față cu ceilalți copii: „După ce că e adoptat, mai e și cu capul”. Părinții spun că au reclamat încă de atunci situația, dar nu s-a întâmplat nimic. După protestul de miercuri, Inspectoratul Școlar a anunțat că directoarea a demisionat.

Protest al părinților la Școala Gimnazială „Ferdinand I” din Sectorul 2 al CapitaleiFoto: David Leonard Bularca / HotNews

După ce au făcut mai multe sesizări către conducerea școlii, către Inspectoratul Școlar Municipal București (ISMB) și către Ministerul Educației, iar răspunsurile nu i-au mulțumit, părinții au decis să organizeze un protest în fața școlii.

Miercuri, câțiva părinți s-au strâns cu pancarte în fața Școlii Gimnaziale „Ferdinand I”, cerând ca învățătoarea să fie sancționată, iar directoarea școlii să își dea demisia, pentru modul în care aceasta a gestionat situația.

„Ce e mai șocant este și impactul asupra celorlalți copii, pentru că copilul meu, după aceea, spunea mereu că este adoptat. Inițial nu îmi dădeam seama de ce spune asta, că nu îmi povestise despre incident, mi-a povestit abia după două săptămâni. Pur și simplu imaginea m-a șocat”, a explicat, pentru HotNews.ro, una dintre mamele prezente la protestul de miercuri.

„Doamna mai spusese cuvinte urâte, la un moment dat copilul meu s-a străduit să le scrie pe un caiet”

Ea spune că incidentul din mai 2023 nu a fost unul izolat, cel puțin din punctul de vedere al cuvintelor pe care le folosește învățătoarea în timpul orelor. Cuvintele variază de la „bolnav”, „cu capul”, până la „gras frustrat”, conform mamei.

„Pentru că mai fuseseră incidente în care doamna mai spusese cuvinte urâte, la un moment dat copilul meu s-a străduit să le scrie pe un caiet, din proprie inițiativă. Doar că l-a pârât un alt coleg. Doamna i-a luat caietul, i-a rupt foaia și i-a zis: „Mama ta nu face legea”, pentru că s-a gândit că eu sunt cea care l-am pus să noteze”, povestește aceasta.

„El îmi mai zicea că doamna învățătoare țipă, că nu vrea să meargă la școală și mi-am dat seama că trebuie să fac ceva. De atunci l-am mutat la altă școală. Așa mi-a fost cel mai simplu”, explică mama copilului.

Între timp, și părinții copilului care a aflat de la școală că este adoptat au decis să îl mute pe copil la altă școală, pentru a nu mai întâmpina astfel de situații, a spus, pentru HotNews.ro, mama copilului.

Părinții copilului care ar fi fost lovit de învățătoare au trimis o sesizare către școală încă din luna mai a anului 2023, însă răspunsul a venit abia în toamna aceluiași an, după ce au insistat să primească un răspuns, conform spuselor acestora. În răspunsul școlii, pe care HotNews.ro l-a consultat, scrie că „doamna învățătoare a declarat că dumneaiei consideră că a fost o neînțelegere, pe care s-a angajat să o clarifice cu în discuțiile cu dvs., ulterior d-na învățătoare ne-a comunicat că s-a întâlnit cu dvs. și nu v-ați mai exprimat vreo nemulțumire, drept urmare am putut concluziona că lucrurile s-au lămurit”.

Părinții spun că nu este adevărat și neagă că s-ar mai fi întâlnit cu învățătoarea după ce aceasta l-ar fi lovit pe copilul lor.

„Ei (n. red.: părinții copilului care ar fi fost lovit) au făcut demersuri și nu s-a întâmplat nimic. Și-au mutat și ei copilul. Din nou, încerci să găsești un loc mai bun, dar nu ar trebui, toate școlile ar trebui să fie sigure”, concluzionează situația una dintre mamele care a participat la protestul de miercuri.

HotNews.ro a contactat-o pe directoarea Școlii Gimnaziale „Ferdinand I”, însă aceasta a spus că nu vrea să comenteze cazul și ne-a direcționat către ISMB.

Sesizări multe, răspunsuri nemulțumitoare

În luna septembrie a anului 2023, una dintre mamele care are copilul în clasa la care predă învățătoarea acuzată de un comportament nepotrivit susține că a încercat să discute situația de la clasă, însă s-a lovit de un refuz.

„Nu am reușit să ne înțelegem, a fost un haos. Cadrul didactic instigând participanții prezenți la ședință să-i ia apărarea prin agresivitate, diversiuni și manipulare, menite să-i bulverseze pe cei prezenți. Am spus că voi face sesizare în scris în speranța că se va înțelege despre ce vorbesc”, explică Nicoleta Florescu.

În lunile următoare, ea a depus sesizări atât către conducerea Școlii Gimnaziale „Ferdinand I”, cât și către ISMB.

Școala i-a răspuns că directoarea a emis o „Notă Observatorie” la adresa cadrului didactic.

„Am căutat prin legi, Google, am întrebat 100 de români, dar nimic, nu există acest termen. Nu avea rost să mai pierd timpul, așa că am mers la Ministerul Educației”, spune Nicoleta Florescu.

ISMB i-a transmis în octombrie 2023 că forul de conducere al școlii, Consiliul de Administrație, a numit comisia care să înceapă cercetarea efectivă „pentru abaterile prezumate săvârșite”. Comisia respectivă a decis că „nu există suficiente argumente solide care să justifice declanșarea procedurii de cercetare disciplinară”.

Același răspuns a fost transmis din nou către Florescu, într-o nouă adresă din ianuarie 2024. Ministerul Educației i-a transmis Nicoletei Florescu, într-un răspuns din 26 martie 2024, că situația pe care a sesizat-o „a fost prezentată spre analiză Consiliului de administrație al Școlii Gimnaziale Ferdinand I, care a decis, prin vot, că nu sunt întrunite condițiile pentru declanșarea cercetării disciplinare a cadrului didactic respectiv”.

Directoarea școlii a demisionat

Într-un răspuns pentru HotNews.ro, ISMB a transmis, miercuri seară, că directoarea școlii, Liliana Maria Costinean, și-a dat demisia în 28 martie.

Mai mult, în școală urmează să aibă loc o inspecție generală, în perioada 15-19 aprilie.

„Inspectoratul Școlar al Municipiului București a luat act de demisia doamnei director a Școlii Gimnaziale ,,Ferdinand I”, Costinean Maria Liliana, conform cererii depuse în data de 28.03.2024, urmând ca mâine, 04.04.2024, inspectorul școlar general să numească prin detașare un cadru didactic pe postul de director rămas vacant”, a transmis ISMB.