Editura ZYX Books lansează un nou titlu de psihologie pentru părinți, cu o întrebare incitantă: Cum ar fi s-o ai pe Dr. Laura Markham lângă tine, pe canapea? Dr. Laura Markham este una dintre cele mai cunoscute psihoterapeute de familie și autoare de cărți pentru părinți din lume. Metoda ei de a traduce cercetările științifice despre dezvoltarea copilului în soluții practice, ușor de aplicat de către părinți, este unică – și se numește AHA! parenting. Cărțile Laurei Markham au influențat până acum mii de părinți din România și rămân în topurile de vânzări, pentru informația științifică, stilul empatic, orientarea spre soluții.

Relația copii părinți se constuirește pas cu pasFoto: Shutterstock

Cele ,,Trei idei colosale”

Copiii nu au nevoie de părinți perfecți, spune Dr. Laura Markham, ci de părinți care să-i iubească și să se bucure de ei. Știm că fiecare zi din viața unei familii vine cu provocări, nevoi și emoții care trebuie armonizate. Ce este un părinte suficient de bun, în viziunea autoarei? Este un părinte care îi arată copilului cum să îndrepte o relație atunci când lucrurile devin dificile. Un părinte care își apreciază copilul pentru unicitatea sa, îl ghidează cu generozitate emoțională și îl îndrumă cu răbdare și calm.

Însă, așa cum bine știm, viața de familie e plină de provocări, nevoi și dorințe care trebuie armonizate. ,,Nimeni nu este mereu calm. Conflictul face parte din fiecare relație umană și toți părinții se supără uneori pe copiii lor. Dar, atunci când permitem furiei și fricii să pună stăpânire pe creierul rațional, intrăm în starea de «luptă, fugi sau îngheață», iar copilul nostru pare, dintr‑odată, un dușman. În acele momente, nu reușim să luăm în considerare și perspectiva lui. De fapt, agenda noastră se schimbă: în loc să‑i învățăm pe copii și să contribuim la dezvoltarea lor sănătoasă, ne dorim să câștigăm bătălia”, scrie cunoscuta psiholoagă americană, faimoasă pentru soluțiile ei practice și acționabile chiar de a doua zi.

Cele ,,Trei idei colosale” pe care le găsești în Caiet de lucru cu tine, gândite de Dr. Laura Markham pentru a schimba rapid modul de a relaționa în familie:

1. Prima noastră responsabilitate ca părinți este aceea de a ne regla propriile emoții.

În afară de a ține copilul în siguranță, principala responsabilitate a unui părinte nu este cea de a-l disciplina, de a-l face fericit sau de a-l învăța alfabetul înainte să meargă la școală. Cel mai important lucru pe care îl putem dărui copilului (și nouă înșine) este să ne înțelegem și să ne reglăm singuri emoțiile în timp real, în mod constant. Asta înseamnă că observăm, acceptăm și ne îngăduim să simțim furie, dar nu reacționăm la ea. Cu alte cuvinte, nu ne vărsăm supărarea asupra copilului. Mai înseamnă că stabilim limite sănătoase, rămânând conectați cu copilul nostru, oferindu-i înțelegere și ajutor în ceea ce privește emoțiile și nevoile care îi influențează comportamentul.

2. Cea mai mare nevoie a copiilor este aceea de a se conecta cu părinții lor.

Iată ideea fundamentală pe care Dr. Laura Markham a explorat-o în toate cărțile ei: parentingul nu reprezintă un set de strategii, ci este o relație. Când îți iubești copilul și te

bucuri de el, cel mic se simte apreciat doar pentru că există, pentru că este ea însăși sau el însuși. O astfel de conectare îți permite să cunoști și perspectiva copilului și să devii un părinte receptiv, iar acesta este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la sănătatea emoțională a celui mic. Când copiii se simt înțeleși și au încredere în părinte, există șanse mai mari ca ei să coopereze.

3. Îndrumarea emoțiilor este cea mai eficientă strategie de disciplinare.

De ce fel de disciplină e nevoie pentru a crește copii grozavi? Când auzim cuvântul „disciplină”, ne gândim, de obicei, la o pedeapsă, dar sensul de bază al cuvântului „disciplină” era cândva „a învăța” sau „a fi îndrumat”. Haideți să reformulăm această întrebare, propune Dr. Laura Markham: De ce fel de îndrumare e nevoie pentru a crește copii grozavi? Studiile arată că îndrumarea cea mai eficientă îi ajută pe copii să‑și dezvolte inteligența emoțională, ca astfel să‑și poată controla emoțiile și, prin urmare, comportamentul.

În timp, copilul internalizează limitele și astfel își dezvoltă autodisciplina. Această îndrumare

atinge maximum de eficiență atunci când persoana care o inițiază este una pe care copilul o iubește și în care are încredere, o persoană despre care copilul știe că acționează în interesul său, o persoană pe care copilul vrea „să o urmeze”. În mod evident, acest tip de îndrumare nu poate include pedepse, altfel copilul s‑ar simți trădat, iar încrederea s‑ar diminua.

(Dacă această idee este nouă pentru voi, Dr. Laura Markham recomandă și cartea Iubire necondiționată pentru copilul tău, de Alfie Kohn, autorul care a pus bazele parentingului fără pedepse și recompense.)

Vrei să scrii o carte împreună cu Dr. Laura Markham?

Trebuie doar să deschizi Părinți liniștiți, copii fericiți. Caiet de lucru cu tine și să iei un creion. În această carte interactivă, Dr. Laura Markham își expune simplu și eficient ideile, rod al experienței clinice de peste 30 de ani, dar îți lasă și ție loc să completezi. Părțile interactive ale Caietului de lucru cu tine așteaptă să participi cu experiența ta, să personalizezi întregul proces – să nu fii doar cititoarea (cititorul), ci și autoarea (autorul) cărții. În acest proces, Laura Markham știe să-ți pună întrebările potrivite, care să te facă să te cunoști mai bine ca părinte. Scrisul are valoare terapeutică, iar aceste întrebări care te invită să reflectezi la provocările tale unice sunt și niște jaloane de inițiere – cu fiecare capitol, înțelegi mai bine ideile lui Markham, dar și propriile nevoi.

  • Citește aici un fragment în avanpremieră.

Precomandă acum Părinți liniștiți, copii fericiți. Caietul de lucru cu tine al Dr. Laurei Markham, cu -20% reducere și transport gratuit!

,,Caietul de lucru cu tine” poate fi citit independent de celelalte cărți ale autoarei, întrucât conține, într-o formă prescurtată, ideile sale esențiale. Pentru a înțelege temele în detaliu, vă mai recomandăm: Părinți liniștiți, copii fericiți și Părinți liniștiți, frați fericiți, apărute la

Editura ZYX Books.