Uniunea Europeană a aprobat miercuri al 13-lea său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat Belgia, care deține președinția prin rotație a blocului comunitar. Președintele ucrainean a minimalizat cucerirea orașului Avdiivka, dar le cere aliaților să trimită mai repede ajutor militar.

Artileristi ucraineniFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 729 - LIVE pe HotNews.ro:

01:14Propaganda rusă încearcă să discrediteze unitatea specială ucraineană Kraken

Propagandiștii Kremlinului răspândesc informații false despre o presupusă implicare a unității speciale ucrainene Kraken în uciderea unor localnici din satul Petropavlivka, regiunea Harkiv - transmite Centrul pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

Informaţiile false sunt răspândite prin intermediul canalelor ruseşti de Telegram. Propagandiştii încearcă să convingă publicul că persoane din rândul populaţiei civile au fost ucise nu de către militari din armata rusă, ci de luptători ai unitaţii speciale Kraken a Directiei Principale de Informatii (GUR) din cadrul Ministerului Apararii de la Kiev şi că motivul crimei ar fi fost refuzul cetățenilor respectivi de a răspunde la un „salut naționalist".

00:33G20:Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că nu a văzut niciun semn că Rusia ar accepta o încetare a focului.

„Putin vrea să continue acest război”, a spus el.

00:12UE a sancționat șase persoane și o entitate din Republica Moldova pentru subminarea statului de drept și destabilizarea țării

Şase persoane şi o asociaţie au fost adăugate pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene pentru acţiuni ce vizează destabilizarea, subminarea sau ameninţarea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova, potrivit unei decizii a Consiliului UE publicată joi.

„Moldova este una dintre ţările cele mai afectate de consecinţele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina. Există încercări serioase, sporite şi continue de destabilizare a ţării. Listele de astăzi transmit un alt semnal politic important al sprijinului neclintit al UE faţă de Moldova, stabilitatea, independenţa şi suveranitatea acesteia. UE rămâne hotărâtă să continue să ia măsuri drastice împotriva celor care destabilizează vecinătatea noastră directă”, a declarat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell

23:48Reacţia NATO la informaţiile Bloomberg privind candidatura lui Klaus Iohannis

NATO a refuzat să comenteze informaţiile Bloomberg potrivit cărora România i-ar fi notificat pe aliaţi că propune candidatura preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO. În schimb, într-un răspuns pentru News.ro, biroul de presă al NATO îndrumă către autorităţile române pentru a obţine un comentariu pe marginea acestui subiect.

„Vă îndrumăm către autorităţile române, pentru orice comentariu pe care îl pot avea”, a declarat Daniele Riggio, ofiţer de presă la Biroul de Diplomaţie Publică al NATO.

23:28 Statele Unite l-au acuzat joi pe directorul general al Băncii de stat ruse VTB, Andrei Kostin, de încălcarea sancțiunilor împreună cu doi asociați ai acestuia din SUA, ca parte a unui val de acțiuni de aplicare a legii care vizează Rusia la doi ani după ce a invadat Ucraina, relatează Reuters.

SUA vor lovi Rusia cu „sute și sute” de noi sancțiuni

23:21Zelenski consideră că situația de la granița cu Polonia este „absolut inacceptabilă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi seara că i-a spus președintelui Comisiei Europene, Charles Michel, că blocarea frontierei de către fermierii polonezi este „absolut inacceptabilă”, potrivit AFP.

„Situația de la granița cu Polonia este absolut inacceptabilă”, a declarat Zelenski în mesajul său zilnic. „L-am informat (pe Charles Michel) despre inițiativa noastră de a organiza o întâlnire imediată a reprezentanților noștri - Ucraina, Polonia și Comisia Europeană - la frontieră”.

22:55Președintele american Joe Biden s-a întâlnit joi cu soția și fiica lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse decedat săptămâna trecută, „pentru a-și exprima sincerele condoleanțe”

22:22SUA vor lovi Rusia cu „sute și sute” de noi sancțiuni - înalt diplomat american

Un diplomat american de rang înalt a declarat joi că Statele Unite vor impune „sute și sute și sute și sute” de sancțiuni împotriva Rusiei într-un nou pachet care marchează doi ani de la invadarea pe scară largă a Ucrainei, potrivit Reuters.

Subsecretarul de stat Victoria Nuland a declarat că unele dintre sancțiuni îi vor viza pe cei responsabili de moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, dar majoritatea vor lovi „mașinăria de război a lui Putin” și vor acoperi lacunele din sancțiunile existente.

21:32Peste 14 milioane de ucraineni au fost nevoiți să fugă din cauza invaziei rusești

Peste 14 milioane de persoane, aproape o treime din populația Ucrainei, au fost nevoite să își părăsească locuințele în cei doi ani de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, a raportat joi Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), potrivit Kyiv Independent.

De la începutul invaziei la scară largă, în februarie 2022, 4,5 milioane de persoane s-au întors în Ucraina, a precizat OIM.

Statele Unite, Marea Britanie și Franța au anunțat joi că îl susțin pe premierul Mark Rutte la șefia NATO

21:15Regatul Unit va trimite Ucrainei încă 200 de rachete antitanc Brimstone, a declarat joi secretarul apărării Grant Shapps parlamentului.

20:35Parlamentul leton a interzis joi importul de alimente, produse piscicole și furaje din Rusia și Belarus, inclusiv prin țări terțe, dar fără a pune capăt tranzitului acestor mărfuri pe teritoriul său, devenind prima țară din UE care a luat o astfel de măsură, relatează Kyiv Independent și AFP.

19:50FMI afirmă că Ucraina are nevoie de „sprijin în timp util” din partea SUA și a altor donatori

Fondul Monetar Internațional a declarat joi că este nevoie de „sprijin în timp util” pentru Ucraina din partea Statelor Unite și a altor donatori internaționali pentru a asigura viabilitatea fiscală a țării, în timp ce intră în al treilea an de luptă împotriva invaziei Rusiei, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al FMI, Julie Kozack, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că creditorul global estimează că Ucraina va avea nevoie de o finanțare de aproximativ 42 de miliarde de dolari în acest an, inclusiv de un sprijin oficial din partea donatorilor de aproximativ 31,9 miliarde de dolari.

18:52Liudmila, mama lui Alexei Navalnîi, a anunțat joi că a fost dusă în secret la morga din Salekhard, unde i-a fost arătat trupul fiului său. Ea îi acuză pe anchetatorii ruși că au „șantajat-o” cu privire la înmormântarea opozantului rus, spunând că încearcă să o forțeze să țină o ceremonie de înmormântare privată la care să nu participe nimeni, relatează Reuters. Totodată, echipa opozantului Aleksei Navalnîi a declarat că pe certificatul de deces al politicianului scrie că acesta a murit din cauze naturale.

18:20Președintele Vladimir Putin a reacționat joi după ce omologul său american Joe Biden l-a făcut „ticălos nebun”, spunând că acesta a fost „nepoliticos”, relatează Reuters.

18:17Parlamentul german a aprobat joi ajutoare militare suplimentare pentru Ucraina, inclusiv sisteme de rachete cu rază lungă, dar a respins moțiunea depusă de opoziție, care cerea ca și rachete de croazieră Taurus să fie trimise Kievului.

Un bombardier strategic rusesc cu capacitate nucleară care îl transporta pe președintele Vladimir Putin a făcut un zbor scurt

18:00Statele Unite, Marea Britanie și Franța au anunțat joi că îl susțin pe premierul Mark Rutte pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO, un semnal care îl plasează pe politicianul olandez într-o poziție de forță pentru a obține postul - ANALIZĂ

17:41Franța îl susține pe premierul olandez în exercițiu Mark Rutte să fie următorul secretar general al NATO, a declarat joi un înalt oficial francez pentru Reuters, în urma declarațiilor publice de sprijin pentru Rutte din partea Statelor Unite și a Marii Britanii.

De asemenea, și cancelarul german Olaf Scholz îl susține pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.

17:38Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă joi, pe Telegram, că forţele ucrainene nu au pierdut controlul capului de pod de la Krînkî, pe malul ocupat al Niprului, deschis de armata ucraineană în octombrie, una dintre puţinele înaintări în contraofensiva sa eşuată, după ce Moscova a anunţat încă de marţi cucerirea zonei, relatează AFP, potrivit News.ro.

Armata ucraineană a dezminţit, la rândul său, că a pierdut controlul la Krînkî. ”Marinarii noştri ţin cu fermitate capul de pod” de la Krînkî, anunţă joi pe Telegram şeful statului ucrainean.

Rusia revendică joi noi cuceriri teritoriale în Ucraina, împotriva unei armate ucrainene aflate în defensivă şi care suferă de o penurie de armament, cu două zile înainte de marcarea a doi ani de la invazia Ucrainei.

Moscova şi-a reiterat anunţul cuceririi joi, după cucerirea Avdiivkăi săptămâna trecută, o adevărată fortăreaţă care a rezistat mult timp forţelor ruse, o victorie simbolică a Rusiei.

Ministerul rus al Apărării anunţă joi în raportul său zilnic că armata rusă a cucerit satul Pobeda, situat în apropiere de oraşul distrus Mariinka, situat în apropiere de Doneţk, în estul Ucrainei. ”Unităţile grupului de forţe din sud au eliberat satul Pobeda”, anunţă Moscova.

Armata rusă şi-a îmbunătăţit poziţiile în această zonă, în apropiere de satele Novomîhailivka şi Krasnohorivka, dă asigurări ministerul.

Rusia a amenințat direct avioanele franceze în Marea Neagră

17:11 Franța a pregătit aproximativ 10.000 de soldați ucraineni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a anunțat joi Ministerul Forțelor Armate francez în timpul unui briefing de presă, relatează AFP.

Aceste cursuri de pregătire, oferite „fie în Franța, fie în Polonia”, s-au concentrat pe manipularea echipamentelor specifice, cum ar fi tunurile franceze Caesar, tehnici specifice (eliminarea minelor, primul ajutor tactic), precum și cunoștințe mai generale de antrenament în lupta cu arme combinate, a spus ministerul.

16:26Rusia a amenințat direct avioanele franceze în Marea Neagră recent, a declarat joi ministrul forțelor armate franceze Sébastien Lecornu, relatează Politico și AFP.

16:20Câți militari ar fi pierdut Rusia timp de patru luni cât a luptat să cucerească orășelul Avdiivka: „Arată o lipsă totală de respect față de viața omenească”.

15:48 Polonia va înscrie punctele de trecere a frontierei sale cu Ucraina pe lista „infrastructurilor critice”, pentru a evita perturbările ce ar putea avea impact asupra transportului de ajutoare militare şi umanitare, a anunţat joi şeful guvernului polonez, Donald Tusk.

15:12Președintele american Joe Biden îl susține pe premierul olandez Mark Rutte să fie următorul secretar general al NATO, a declarat joi un oficial american pentru Reuters.

14:55Un bombardier strategic rusesc cu capacitate nucleară care îl transporta pe președintele Vladimir Putin a făcut un zbor scurt, a anunțat joi agenția de presă de stat RIA, citată de Reuters.

Kremlinul a declarat anterior că Putin va zbura la bordul unui bombardier strategic TU-160M modernizat, după ce a vizitat fabrica care produce avionul.

Marea Britanie îl susține pe premierul olandez la sefia NATO

13:48 Marea Britanie a anunțat joi că îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru a-i succede în funcția de secretar general al NATO actualului șef al alianței, norvegianul Jens Stoltenberg, un semnal puternic că noul secretar general va veni din Olanda.

12:55Vladimir Putin „nu este în toate mințile” și el nu mai este un președinte legitim al Rusiei, indiferent dacă Occidentul va recunoaşte sau nu alegerile prezidenţiale din luna martie, a declarat pentru EFE Ian Racinski, directorul organizației „Memorial” care a primit în 2022 Premiul Nobel pentru Pace.

12:24Rusia a tras peste 8.000 de rachete și 4.630 de drone până acum, afirmă Kievul

Rusia a lansat peste 8.000 de rachete și 4.630 de drone asupra unor ținte din Ucraina de la începutul războiului în februarie 2022, a declarat joi purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, informează Reuters.

Ucraina a primit sisteme avansate de apărare aeriană, inclusiv mai multe unități ale sistemului Patriot, de la aliații occidentali de-a lungul invaziei, ceea ce i-a permis să doboare mai multe rachete.

11:36 Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, visează din nou la orașele pe care speră că Rusia le va cuceri în Ucraina după ultimele victorii obținute de forțele Moscovei pe front, el susținând că portul Odesa trebuie „să se întoarcă acasă” la Rusia.

11:21Un militar rus a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi a fost obligat la plata unor daune morale de 32 de milioane de grivne, după ce a tras mai multe focuri de armă asupra unei maşini în care se aflau doi soţi ucraineni, a declarat şeful Departamentului de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei regionale Harkov, Serhii Bolvinov, transmite Agerpres

Potrivit acestuia, tânărul în vârstă de 26 de ani, care este din Moscova, a fost găsit vinovat de instanţa din localitatea Krasnograd şi a fost condamnat pentru crime de război.

"Noi am stabilit că această persoană a tras în direcţia unui autoturism cu civili în care se aflau două persoane şi care au ajuns întâmplător în faţa poziţiilor ruseşti. A tras cu o mitralieră cu calibrul de 30 milimetri aflată pe o maşină de luptă a infanteriei ruse", a afirmat Bolvinov.

Faptele pentru care a fost condamnat militarul rus au avut loc pe 23 iunie 2022 în apropiere de oraşul Izium. Atât bărbatul, cât şi soţia atacaţi de militarii ruşi au supravieţuit, însă la momentul respectiv bărbatul a fost considerat mort şi aruncat de militarii ruşi într-un şant.

Tânărul rus a fost condamnat în lipsă, iar în urma deciziei instanţei a fost dat în urmărire pe întreg teritoriul Ucrainei.

Navalnîi, ucis cu o metodă KGB

11:12Disidentul rus Alexei Navalnîi este foarte probabil să fi fost ucis cu o singură lovitură cu pumnul în inimă, o tehnică învățată odinioară de agenții forțelor speciale ale KGB, după ce a fost ținut la temperaturi scăzute timp de mai multe ore, a declarat un activist pentru drepturile omului pentru The Times, citat de New York Post.

10:38VIDEO „Omfg”: O înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată o nouă lovitură dramatică pe care au reușit-o cu sistemele HIMARS împotriva unor grupuri de soldați ruși în câmp deschis, aceștia devenind victime ale unor muniții cu dispersie din tungsten.

09:57Kremlinul a reacționat joi la atacul lansat de Joe Biden la adresa președintelui rus Vladimir Putin, susținând că un astfel de limbaj „înjosește America însăși”, conform Reuters. Amintim că președintele american l-a numit pe Putin „ticălosul nebun”, atrăgând atenția riscului unui război nuclear.

09:27Trupele ruse ar putea fi nevoite să ajungă în capitala Ucrainei, Kiev, pentru a atinge obiectivele a ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială", a declarat joi fostul președinte rus Dmitri Medvedev, citat de agenția rusă de presă de stat TASS.

El a spus că rușii și ucrainenii sunt o singură națiune și că guvernul ucrainean, pe care Moscova îl numește „regimul de la Kiev", „trebuie să cadă", notează Reuters.

08:50Războiul declanșat de Rusia și provocarea schimbărilor climatice au readus în discuție în spațiul occidental strategiile de dezvoltare a energiei nucleare. Totuși, specialiștii avertizează să nu uităm că majoritatea minelor de uraniu și a fabricilor de combustibil nuclear se află chiar în Rusia și China. Riscăm astfel să devenim mult mai dependenți de Rusia în sectorul de electricitate decât suntem acum pe partea de petrol și gaze. Soluția este dezvoltarea la nivelul UE și al Statelor Unite a unei părți cât mai mari din lanțul de aprovizionare. România este și ea pe noua hartă a energiei nucleare, având în plan realizarea primelor reactoare de mici dimensiuni din lume cu tehnologie americană.

Zelenski a minimalizat pierderea orașului Avdiivkaa

08:21Apărarea aeriană ucraineană a distrus 8 din 10 drone kamikaze lansate de Rusia în cursul nopții de miercuri spre joi, au anunțat forțele aeriene ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.

Conform sursei citate, dronele au fost lansate de la Primorsko-Akhtarsk, în Rusia, iar o rachetă supersonică Kh-31P a fost lansată din Marea Neagră.

Dronele au fost interceptate deasupra regiunilor Poltava, Dnipropetrovsk, Harkov și Zaporojie.

Momentan nu se cunosc detalii despre posibile victime sau pagube.

08:10 Președintele Volodimir Zelenski a minimalizat pierderea de către Ucraina a orașului Avdiivka din estul țării în fața forțelor rusești și a cerut un sprijin mai rapid din partea aliaților, în timp ce războiul împotriva Rusiei se apropie de doi ani, informează Reuters.

Liderul de la Kiev a recunoscut că anul trecut a fost „complicat" pentru Ucraina, într-un extras dintr-un interviu pentru Fox News care va fi difuzat joi.

Vorbind în engleză, el a subliniat câștigurile anterioare, în special în regiunea nord-estică Harkov, unde a avut loc interviul pentru Fox News.

„În acești doi ani am recuperat o parte din regiunea Harkov. Acum suntem în această regiune ... și am deblocat Marea Neagră. Există rute de cereale și am distrus multe dintre navele lor din flota rusă", a declarat Zelenski.

„Asta este ceea ce am făcut timp de doi ani. Și ce au putut face ei? Doar acest singur loc. Dar pentru ce?"

Avdiivka se află la 15 km nord-vest de principalul oraș al regiunii Donețk, controlat de ruși, numit și Donețk.

Analiștii ruși spun că prin capturarea Avdiivka va menține Donețkul în siguranță față de bombardamentele ucrainene, în timp ce Moscova se gândește la modul în care va continua demersul său de a cuceri toate regiunile Donețk și Lugansk.

Zelenski și-a exprimat o nouă nemulțumire față de încetinirea ajutorului occidental pentru Ucraina.

07:25 Joe Biden l-a calificat, miercuri, pe preşedintele rus Vladimir Putin drept un „ticălos nebun", în timpul unei întâlniri cu donatori ai Partidului Democrat la San Francisco (California), când l-a atacat virulent şi pe rivalul său Donald Trump, potrivit News.ro.

07:18 După zile de proteste ale fermierilor polonezi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea acum să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri ai cabinetului la punctele de trecere a frontierei blocate pentru a negocia, informează dpa.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------

Cele mai importante informații de miecuri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro