Statele Unite l-au acuzat joi pe directorul general al Băncii de stat ruse VTB, Andrei Kostin, de încălcarea sancțiunilor împreună cu doi asociați ai acestuia din SUA, ca parte a unui val de acțiuni de aplicare a legii care vizează Rusia la doi ani după ce a invadat Ucraina, relatează Reuters.

Rusia, sancționatăFoto: Profimedia Images

Kostin, care a fost sancționat de Statele Unite în 2018, este acuzat de spălare de bani și încălcări ale sancțiunilor prin întreținerea a două iahturi în valoare de peste 135 de milioane de dolari și a unei locuințe în stațiunea Aspen, Colorado, potrivit unui rechizitoriu al tribunalului federal Manhattan.

Doi asociați ai acestuia, Vadim Wolfson și Gannon Bond au fost arestați în Statele Unite sub acuzația că au ajutat la îngrijirea proprietății din Colorado, în valoare de 12 milioane de dolari, în timp ce au ascuns că aceasta aparține lui Kostin, au declarat oficialii Departamentului de Justiție al SUA.

Kostin, despre care se crede că se află în Rusia, rămâne în libertate.

Rechizitoriul a fost una dintre cele cinci acțiuni penale și civile pe care Departamentul de Justiție le-a dezvăluit joi, ca parte a efortului autorităților americane de a lua măsuri împotriva persoanelor care au legături cu Kremlinul.

„Departamentul de Justiție este mai angajat ca niciodată să întrerupă fluxul de fonduri ilegale care alimentează războiul lui Putin și să-i tragă la răspundere pe cei care continuă să-l permită”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Celelalte cazuri includ acuzații împotriva oligarhului ucrainean pro-rus Serhii Kurcenko pentru că ar fi folosit companii-fantomă pentru a vinde produse metalice în Statele Unite.

Kurcenko, un asociat al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, a fost sancționat de Statele Unite în 2015. Kurcenko, despre care se crede că locuiește la Moscova, nu se află în custodia SUA.

De asemenea, autoritățile americane au luat măsuri pentru a pune sechestru pe două locuințe din Florida presupus legate de fondatorii unei companii ruse de construcții sancționate și au pus sub acuzare un rezident al Elveției, acuzat că operează un super-iaht deținut de oligarhul rus Viktor Vekselberg.