Președintele american Joe Biden s-a întâlnit joi cu soția și fiica lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse decedat săptămâna trecută, „pentru a-și exprima sincerele condoleanțe”, a spus Casa Albă, relatează Reuters.

Joe BidenFoto: Alex Brandon / AP / Profimedia

În timpul întâlnirii din California, Biden și-a exprimat admirația pentru „curajul extraordinar al lui Navalnîi și moștenirea sa în lupta împotriva corupției și pentru o Rusie liberă și democratică în care statul de drept se aplică în mod egal tuturor”, a spus Casa Albă într-un comunicat.

Biden a afirmat, de asemenea, că Statele Unite vor anunța noi sancțiuni majore împotriva Rusiei vineri, ca răspuns la moartea lui Navalnîi, la represiunea și agresiunea Rusiei și la războiul său din Ucraina, a adăugat acesta.

Cele mai recente măsuri punitive vor viza inclusiv bazele industriale și de apărare ale țării, împreună cu surse de venituri pentru economie, a declarat anterior consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, și-a pierdut cunoștința și a murit subit vineri, după o plimbare la colonia penală „Lupul Polar”, a anunațat serviciul penitenciar.

Liudmila, mama lui Alexei Navalnîi, a anunțat joi că a fost dusă în secret la morga din Salekhard, unde i-a fost arătat trupul fiului său. Ea îi acuză pe anchetatorii ruși că plănuiesc să-i îngroape fiul în secret, fără înmormântare, și că au „șantajat-o” și „amenințat-o”, relatează Reuters. Totodată, echipa opozantului Aleksei Navalnîi a declarat că pe certificatul de deces al politicianului scrie că acesta a murit din cauze naturale.