O înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată o nouă lovitură dramatică pe care au reușit-o cu sistemele HIMARS împotriva unor grupuri de soldați ruși în câmp deschis, aceștia devenind victime ale unor muniții cu dispersie din tungsten.

Unul dintre grupurile de soldati rusi lovite cu HIMARSFoto: Captura video - Tendar

„Omfg” (Oh my f***** God), notează scurt Dmitri, fondatorul cunoscutului site War Translated, unul dintre cei care au redistribuit înregistrarea video pe contul său de pe „X”, fosta Twitter.

Înregistrarea video pare să arate cum 3 grupuri distincte de soldați ruși au fost lovite pe rând cu sisteme HIMARS în timp ce se aliniau în câmp deschis.

Imediat după apariția acestor imagini unii internauți au început să speculeze că loviturile ar arăta lovitura cu HIMARS recunoscută de ruși cu o zi în urmă și despre care surse ucrainene afirmă că ar fi ucis cel puțin 60 de militari ai forțelor de invazie.

Aceste speculații au apărut în condițiile în care cu lovitura respectivă nu au apărut imagini video, ci doar cu repercusiunile sale - zeci de soldați ruși morți. De asemenea, surse din armata ucraineană au declarat că grupul de soldați ruși ar fi fost loviți în timp ce militarii se aliniau pentru inspecția unui general de rang înalt.

Peste 100 de soldați ruși morți în lovituri cu HIMARS în doar două zile

Însă lovitura respectivă, după cum au recunoscut inclusiv un guvernator rus și bloggeri militari ai Moscovei, a avut loc în districtul Volnovaha din regiunea Donețk, aflată în estul Ucrainei și unde s-au dus recent luptele pentru orașul Avdiivka.

Noua înregistrare video a fost geolocalizată independent ca fiind filmată în regiunea Herson din sudul Ucrainei, în Rezervația Naturală Nisipurile Oleșki, unde se pare că armata rusă a creat un poligon de instrucție.

De altfel, o comparație între cele două înregistrări video pare să demonstreze că cea de ieri a fost filmată într-un alt loc, peisajul arătând diferit, chiar dacă imaginile filmate de la sol nu sunt atât e clare.

Între localitatea Volnovaha și Nisipurile Oleșki este o distanță de aproape 500 de kilometri, ele aflându-se în sectoare diferite ale frontului.

Tendar, unul dintre conturile de pe „X” care oferă actualizări regulate cu privire la luptele din Ucraina, notează de asemenea că noua înregistrare video arată că grupurile de soldați ruși din Herson au fost lovite de sisteme HIMARS înarmate cu muniții cu dispersie M30A1.

Acest tip de muniție folosește mii de fragmente mici din tungsten (wolfram) care au un efect devastator asupra soldaților aflați pe o suprafață întinsă de teren.

Armata americană a adoptat acest tip de muniții în 2017, afirmând la momentul respectiv că ele sunt preferabile altor tipuri de muniții cu dispersie deoarece în urma lor nu rămân cartușe care nu explodează și care apoi reprezintă un pericol pentru civili.

Urmărește ultimele evoluții din a 729-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.