Un atac ucrainean cu lansatoare rachete HIMARS asupra unei baze de antrenament a trupelor ruse în provincia Doneţk a provocat cel puţin 60 de morţi printre soldaţii ruşi, afirmă surse ucrainene a căror relatare pare să fie confirmată de înregistrări video, scrie agenția EFE, citată de Agerpes.

Pierderi mari pentru ruși după ce un internat cu soldați din Makiivka a fost lovit cu HIMARS de Anul NouFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

„Pe canalele de Telegram ucrainene s-a informat despre un atac cu rachete asupra poziţiilor soldaţilor (ruşi) în regiunea Zabaikalie din Doneţk (...), informaţia difuzată este mult exagerată”, a afirmat pe canalul său de Telegram Alexandr Osipov, guvernatorul regiunii ruse Transbaikal, de unde ar fi provenit unii dintre militarii uciși.

Acesta a mai menţionat că administraţia locală a luat legătura cu spitalele care pot prelua soldaţii ruşi răniţi în atacul ucrainean şi le-a promis familiilor militarilor din acea bază sprijin şi „informaţii veridice despre soarta combatanţilor”.

Înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare par să confirme însă varianta ucraineană, care vorbește de zeci de morți. ATENȚIE! Imagini cu impact emoțional:

Potrivit surselor ucrainene citate iniţial de BBC miercuri, armata ucraineană a atacat cu două sau trei rachete HIMARS o bază de instruire a trupelor ruse în districtul Volnovaha din regiunea Donețk, ucigând cel puţin 60 soldaţi dintr-o formaţiune care aştepta sosirea unui general rus pentru inspecție.

Bloggerii militari ruși au confirmat atacul cu HIMARS din Donețk

Atacul a fost confirmat şi de mai mulţi bloggeri militari ruşi, care au criticat din nou neglijenţa comandanţilor armatei ruse, nefiind prima dată când armata ucraineană loveşte cu succes formaţiuni militare ruse grupate aproape de linia frontului în raza de acţiune a rachetelor ucrainene.

Noua lovitură a provocat cu atât mai multă furie în rândul bloggerilor militari ai Rusiei și a corespondenților de război ai Moscovei întrucât forțele rusești păreau să fi învățat din greșelile din primele luni de după ce Ucraina a primit lansatoarele mobile de rachete din SUA.

Se crede că atacul asupra cazarmei din Makiivka, în care Ucraina susține că au murit 400 de militari ruși, este cea mai sângeroasă lovitură suferită de forțele rusești cu sisteme HIMARS. Rusia a recunoscut însă la nivel oficial că doar 89 de soldați ar fi murit, versiune contrazisă inclusiv de bloggerii săi militari.

Armata rusă a declarat că atacul respectiv a fost posibil deoarece soldații săi nu au respectat interdicția de a folosi telefoanele mobile în noaptea de Anul Nou, lucru care le-a permis ucrainenilor să geolocalizeze poziția.

Informații apărute ulterior au sugerat că mulți dintre soldații ruși uciși atunci erau în stare de ebrietate și că, în confuzia atacului, unii au început să tragă asupra camarazilor lor.

Urmărește ultimele evoluții din a 728-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.