Rămășițele unei rachete de fabricație nord-coreeană descoperite în Ucraina conțin componente fabricate în mod clar în Europa și în Statele Unite, în pofida sancțiunilor impuse Phenianului, a afirmat marți o organizație specializată într-un raport, citat de AFP.

fragment al rachetei care a lovit Harkovul si despre care se presupune a fi nord-coreeanaFoto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Coreea de Nord furnizează arme Rusiei pentru războiul acesteia împotriva Ucrainei, potrivit Occidentului, care impune de ani de zile sancțiuni majore acestei țări asiatice izolate.

Dar PHenianul pare să poată ocoli aceste sancțiuni pentru a obține piese, potrivit acestui raport al ONG-ului Conflict Armament Research (CAR).

Anchetatorii săi „au stabilit că o rachetă balistică produsă în (Coreea de Nord) și recuperată în Ucraina conține peste 290 de componente electronice non-naționale”. Trei sferturi dintre acestea sunt legate de companii cu sediul în Statele Unite și 16% în Europa, potrivit ONG-ului.

Acesta estimează că racheta studiată, găsită pe 2 ianuarie la Harkov, a fost asamblată cel mai devreme în martie 2023.

La începutul lunii ianuarie, Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) și aproape 50 de alte țări au acuzat Coreea de Nord că furnizează rachete Rusiei, în pofida faptului că Phenianul face de mult timp obiectul unor sancțiuni internaționale pentru activitățile sale militare și nucleare.

Coreea de Nord este în prezent cel mai mare furnizor de arme al Rusiei, a declarat într-un interviu dn luna ianuarie pentru Financial Times șeful Serviciului ucrainean de informații militare (GUR) Kirilo Budanov.

Moscova și Phenianul și-au sporit semnificativ legăturile militare de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene a declarat anterior, la 15 ianuarie, că Phenianul a furnizat Rusiei aproximativ un milion de proiectile, în principal obuze de artilerie de 122 mm și 152 mm.

După cum au raportat atât Kievul, cât și Washingtonul, Rusia a folosit, de asemenea, pentru prima dată rachete balistice nord-coreene împotriva Ucrainei în lovituri împotriva Harkovului pe 2 ianuarie.

Pe același subiect: