Țările europene au raportat o creștere bruscă a numărului de cazuri de tuse convulsivă în 2023 și în primul trimestru din 2024, fiind identificate de 10 ori mai multe cazuri decât în fiecare dintre cei doi ani anteriori, transmite Reuters.

Fetiță bolnavă la doctorFoto: Brizmaker | Dreamstime.com

În total, aproape 60.000 de cazuri au fost raportate de țările Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European în această perioadă, a transmis miercuri Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), cu 11 decese la sugari și opt în rândul adulților.

Tusea convulsivă, sau pertussis, este o infecție bacteriană a plămânilor și a căilor respiratorii și este endemică în Europa. Ea poate fi foarte periculoasă pentru bebelușii mici sau pentru persoanele în vârstă.

Epidemii mai mari de tuse convulsivă au loc în general la fiecare 3-5 ani, chiar și în țările cu rate ridicate de vaccinare, a spus ECDC, deși ușoara scădere a imunizării din timpul pandemiei COVID-19 ar fi putut fi un factor de creștere al epidemiei.

Circulația tusei convulsive a fost, de asemenea, foarte scăzută în timpul pandemiei și a restricțiilor de circulație aferente, ceea ce face ca amploarea epidemiei actuale să pară mai mare.

„Este esențial să ne amintim că sunt vieți în joc”

Totuși, cifrele sunt încă ridicate din punct de vedere istoric. În primele trei luni ale anului 2024, au existat deja la fel de multe cazuri ca într-un întreg an mediu din perioada 2012 - 2019.

Centrul a remarcat că o mare parte din populație a ratat imunizarea naturală împotriva tusei convulsive, deoarece nu a fost expusă la aceasta în timpul pandemiei. Bebelușii sub șase luni sunt deosebit de expuși riscului de infecție.

„Este esențial să ne amintim că sunt vieți în joc, în special ale celor mici. Vaccinurile contra pertussis s-au dovedit sigure și eficiente, a spus directorea ECDC, Andrea Ammon.

Cele mai multe țări europene vaccinează în general copii contra pertussis și imunizează - de asemenea, femeile însărcinate pentru a le proteja bebelușii.

ECDC a spus că unele țări ar putea lua în considerare ideea de a vaccina cu rapel copiii de vârste mai mari și adulții, în condițiile în care imunitatea din prima doză poate scădea în timp.

Foto articol: ©Brizmaker|Dreamstime.com