După zile de proteste ale fermierilor polonezi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea acum să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri ai cabinetului la punctele de trecere a frontierei blocate pentru a negocia, informează dpa.

Protest al fermierilor poloneziFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Este vorba, în special, de ministrului Apărării Rustem Umerov, a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video dată publicităţii miercuri, în ucraineană şi poloneză. Acest lucru ar trebui să aibă loc sâmbătă, când se marchează doi ani de la începerea războiului, scrie Agerpres.

„Din păcate, acest blocaj la graniţă pune în pericol furnizarea de arme băieţilor noştri de pe front", a spus el.

Preşedintele Zelenski s-a adresat, de asemenea, premierului polonez Donald Tusk şi preşedintelui polonez Andrzej Duda.„Vă rog, prim-ministru Donald, să mergeţi, de asemenea, la graniţă. Andrzej, domnule preşedinte, vă rog, de asemenea, să susţineţi acest dialog".

Volodimir Zelenski a subliniat că aceasta este o chestiune de securitate naţională ucraineană. „Nu putem amâna acest lucru", a spus el, adăugând că este gata să conducă el însuşi până la graniţă.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean a declarat că la această întâlnire şi Comisia Europeană ar trebui să trimită reprezentanţi.

De zile întregi, fermierii polonezi încearcă să blocheze camioanele care transportă cereale ucrainene la graniţa cu Polonia. Se estimează că la punctele de trecere a frontierei s-au strâns câteva mii de camioane.

Nemulţumirea fermierilor polonezi este îndreptată împotriva politicii agricole a UE, dar şi împotriva importului de produse agricole ieftine din Ucraina.

Marţi, autobuzele şi trenurile de marfă care veneau din Ucraina au fost, de asemenea, ţinta protestelor pentru prima dată.

Polonia este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai Ucrainei în războiul cu Rusia, care durează de aproape doi ani.