​Parlamentul leton a interzis joi importul de alimente, produse piscicole și furaje din Rusia și Belarus, inclusiv prin țări terțe, dar fără a pune capăt tranzitului acestor mărfuri pe teritoriul său, devenind prima țară din UE care a luat o astfel de măsură, relatează Kyiv Independent și AFP.

Depozit de cereale Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Modificarea Legii agricole din Letonia, care trebuie încă semnată de președintele Edgars Rinkevics, va fi aplicabilă până în iulie 2025, când va putea fi prelungită pentru anii următori dacă este necesar.

Problema a fost ridicată de fermieri la începutul acestei luni, în timpul unei demonstrații în care 2.000 de tractoare au intrat în 16 orașe din întreaga țară, fermierii cerând oprirea importurilor de „cereale cu sânge” din Rusia.

„Acționăm rapid pentru a impune interdicția de import, dar transportul cerealelor din Rusia și Belarus prin porturile noastre maritime rămâne un lucru mai delicat”, a declarat Armands Krauze, ministrul Agriculturii al Letonia.

„Letonia poate interzice propriile importuri din Rusia, dar numai UE poate conveni asupra acțiunii coordonate atunci când vine vorba de interzicerea tranzitului produselor rusești pe teritoriul UE”, a spus el.

Deși Letonia este un producător net de cereale, cu un excedent anual de trei milioane de tone la export, a importat totuși 425.000 de tone de cereale rusești anul trecut, în creștere cu 60% față de 2022, potrivit autorităților vamale.

Letonia, care face parte din Uniunea Europeană și NATO, este un aliat ferm al Ucrainei.

Președintele leton Edgars Rinkevics a declarat pe 24 ianuarie că va sprijini interzicerea importului de cereale rusești „atât din motive politice, cât și economice”.

Rinkevics a susținut că importurile de cereale rusești susțin economia rusă și, prin urmare, armata acesteia, iar ceea ce este etichetat drept cereale rusești pot fi de fapt cereale ucrainene furate din teritoriile ocupate de ruși.

"Săvârșirea crimelor internaționale cu impunitate și a beneficia de acestea contravin moralei societății, standardelor etice și sistemului nostru de valori. Consumul de produse de origine rusă, susținând astfel regimul criminal fie direct, fie indirect, este incompatibil cu morala societății", letone, a spus deputatul Janis Reirs a declarat parlamentului.