Un avion privat legat de directorul general al Tesla TSLA.O, Elon Musk, a aterizat duminică la Beijing, a arătat o aplicație de urmărire a zborurilor, în timp ce două persoane care au cunoștință despre acest lucru au declarat pentru Reuters că miliardarul a dat startul unei vizite surpriză pe cea de-a doua piață ca mărime a producătorului auto.

Elon MuskFoto: Image Press Agency / Alamy / Profimedia Images

Musk încearcă să se întâlnească cu înalți oficiali chinezi la Beijing pentru a discuta despre lansarea software-ului Full-Self Driving (FSD) în China și pentru a obține aprobarea de a transfera datele colectate în țară în străinătate pentru a antrena algoritmi pentru tehnologiile sale de conducere autonomă, a declarat una dintre persoane pentru Reuters.

Din 2021, Tesla a stocat toate datele colectate de flota sa chineză în Shanghai, așa cum cer autoritățile de reglementare chineze, și nu a transferat niciun fel de date în Statele Unite.

Producătorul american de vehicule electrice a lansat FSD, cea mai bună versiune a software-ului său Autopilot, în urmă cu patru ani, dar încă nu a pus-o la dispoziție în China, în pofida faptului că clienții l-au îndemnat să facă acest lucru.

Musk a declarat luna aceasta că Tesla ar putea pune FSD la dispoziția clienților din China „foarte curând”, ca răspuns la o întrebare pe platforma de socializare X.

Constructorii auto chinezi rivali, precum Xpeng 9868.HK, au încercat să obțină un avantaj față de Tesla prin lansarea unui software similar.

Vizita lui Musk în China nu a fost semnalată public, iar persoanele au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizate să vorbească cu presa. Tesla nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Călătoria a avut loc la puțin peste o săptămână după ce a renunțat la o vizită planificată în India pentru a se întâlni cu premierul Narendra Modi, invocând „obligațiile foarte grele ale Tesla”.

Compania a declarat luna aceasta că va concedia 10% din forța sa de muncă la nivel global, în timp ce se confruntă cu scăderea vânzărilor și cu intensificarea războiului prețurilor pentru vehiculele electrice condus de mărcile chinezești.

Tesla a vândut peste 1,7 milioane de mașini în China de când a intrat pe această piață, în urmă cu un deceniu, iar fabrica din Shanghai este cea mai mare la nivel global.

Vizita lui Musk coincide cu Salonul Auto de la Beijing, care s-a deschis săptămâna trecută și se încheie pe 4 mai. Tesla nu are un stand la cel mai mare salon auto din China și a participat ultima dată în 2021.