​Rusia a amenințat direct avioanele franceze în Marea Neagră recent, a declarat joi ministrul forțelor armate franceze Sébastien Lecornu, relatează Politico și AFP.

Avion AWACSFoto: Operation 2022 / Alamy / Alamy / Profimedia

„Acum o lună, un sistem rus de control al traficului aerian a amenințat că va doborî avioanele franceze în Marea Neagră, deși ne aflam în zona liberă internațională în care patrulăm”, a declarat el la postul francez de radio RTL.

Comentariile lui Lecornu vin în timp ce războiul din Ucraina este pe cale să intre în al treilea an, pe fondul pesimismului tot mai mare cu privire la rezultatul conflictului.

Ministrul francez al Forțelor Armate Sébastien Lecornu a denunțat joi recentele „încercări ale Rusiei de a prelua controlul” asupra patrulelor aeriene și maritime franceze, invocând în special acest incident recent în Marea Neagră.

Guvernele europene, însă, insistă că președintele rus Vladimir Putin încă nu are avantaj și nu domină, însă poziția din ce în ce mai agresivă a Moscovei „se explică prin faptul că Rusia are probleme pe câmpul de luptă din Ucraina”, a spus Lecornu.

A fost un schimb de telecomunicații radio deosebit de agresiv

„Au fost tentative ale rușilor de a prelua controlul asupra unui număr de patrule ale noastre. (...) Un sistem de control aerian rusesc a amenințat că va doborî avioane franceze în Marea Neagră în timp ce eram într-o zonă liberă internațional în care patrulăm”, a declarat el la radioul francez.

Acest incident datează din noiembrie și a vizat o aeronavă franceză de tip AWACS, specializată în operațiuni aeriene de detectare și avertizare, a declarat joi Ministerul Forțelor Armate în cadrul unui briefing de presă.

„A fost un schimb radio deosebit de agresiv”, a detaliat ministerul, precizând că o astfel de tentativă de intimidare în această zonă a fost „o premieră”, chiar dacă alte interacțiuni aeriene cu forțele armate ruse au mai avut loc în trecut în alte zone geografice.

„Avionul s-a întors în Franța, asta nu ne-a împiedicat să reprogramăm acest tip de misiune”, a adăugat ministerul, subliniind că acest incident a avut loc în timp ce avionul francez survola „apele internaționale, în perfectă coerență cu respectarea dreptului internațional.

„Aveți operatori ruși care amenință piloții francezi să le doboare aeronavele”, a continuat el.

Acestea sunt patrule aeriene și maritime care ar trebui să garanteze libertatea de circulație pe multe mări pe glob.

Ministrul a menționat și o navă de război rusă care a ancorat în Golful Senei, cu siguranță într-o zonă internațională, dar „parcă ar veni să intimideze Franța”.

Franța acuză o poziționare „agresivă” și hibridă a Rusiei

De câteva zile, guvernul pune accent pe o poziționare rusă „agresivă” și hibridă, adică în mai multe domenii precum cibernetică, dezinformare, energie, alimentație, pe lângă atacurile militare frontale.

Poziționarea „este la fel de veche precum Războiul Rece”, dar „Rusia se joacă cu pragurile în ceea ce privește agresivitatea”, a concluzionat el, invocând un atac cibernetic de această dată care vizează o companie de apărare franceză și în special producția de armament.

Ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a cerut în acest weekend întărirea măsurilor de securitate în fața amenințărilor de „sabotaj și atac cibernetic” rusesc care vizează „în primul rând” ministerul său, într-o notă internă despre care AFP a primit cunoștință marți.

Citește și: