Ministerul rus al Apărării condus de Serghei Șoigu caută soluții pentru a găsi noi forțe pentru armata sa care luptă în Ucraina, în condițiile în care Kremlinul vrea să evite decretarea unei noi runde de mobilizare, conform iStories și Meduza, publicații ruse independente.

Serghei Șoigu și Vladimir PutinFoto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

Una dintre „soluțiile" lui Șoigu a fost să recruteze deținute dintr-o închisoare de femei din regiunea rusă Leningrad. În timp ce armata ucraineană a anunțat că Rusia recruta femei deținute încă din martie 2023, acesta pare să fie primul caz al acestei practici pe care jurnaliștii ruși independenți au putut să îl confirme.

iStories a aflat de la foste deținute din închisoarea de femeie din regiunea Leningrad că cele care încă execută pedepse în colonia penală sunt recrutate pentru a lupta pe frontul din Ucraina.

Potrivit fostelor deținute, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au început să facă deplasări în acest sens la colonia corecțională nr. 2 din satul Ulianovka în toamna anului 2023.

Aceștia le-ar fi oferit condamntelor contracte pentru a lupta în unități de lunetiști și de asalt, inclusiv două luni de pregătire înainte de a fi detașate și amnistie atunci când își termină serviciul militar.

Între 20 și 50 de femei au fost de acord cu aceste condiții, deși niciuna dintre ele nu a părăsit încă închisoarea, potrivit iStories.

O femeie ar fi fost de acord să fie lunetist, dar s-a răzgândit după trei luni de așteptare, deoarece mai avea mai puțin de un an de închisoare.

Urmărește ultimele evoluții din a 728-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.