Marea Britanie a anunțat joi că îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru a-i succede în funcția de secretar general al NATO actualului șef al alianței, norvegianul Jens Stoltenberg, relatează Reuters, citând un comunicat al ministerului de externe de la Londra.

Mark RutteFoto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Deși considerat deja favoritul pentru a deveni viitorul șef al NATO, sprijinul oficial al Londrei va cântări probabil greu în negocierile dintre statele membre în condițiile în care SUA și Marea Britanie se pun de regulă de acord în vederea susținerii unui candidat comun.

AFP amintea într-o analiză publicată la începutul acestei săptămâni că Mark Rutte este singurul candidat declarat, deşi numele premierului estonian Kaja Kallas şi al ministrului leton de externe Krisjanis Karins sunt uneori menţionate.

Rutte, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Olandei, asigură în prezent interimatul funcției în condițiile în care negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare sunt blocate în Olanda din luna noiembrie, când Partidul Libertății condus de Geert Wilders a obținut o victorie-șoc, fără a avea însă o majoritate clară.

Duminică, şeful Statului Major al armatei olandeze, generalul Onno Eichelsheim, a declarat că Statele Unite şi „majoritatea ţărilor occidentale” susţin candidatura lui Rutte pentru postul de secretar general al NATO.

Șeful NATO trebuie ales în unanimitate

Numirea unui secretar general al NATO se face prin consens între cele 31 de ţări membre la capătul unei proceduri adesea opace și în urma unor negocieri între ambasadorii din cadrul Alianţei, la indicaţiile capitalelor lor. Decanul reprezentanţilor permanenţi (ambasadorii), în prezent croatul Mario Nobilo, este cel care este însărcinat să testeze apele în vederea obţinerii unui consens.

Dar Statele Unite, de departe cel mai puternic aliat, au un cuvânt decisiv în procesul de numire a unui nou secretar general.

Generalul Eichelsheim a mai declarat că există o şansă „foarte bună” ca Rutte să îi succeadă lui Stoltenberg și că se aşteaptă ca numirea să fie anunţată în aprilie sau mai, înainte de summitul NATO programat pentru 9-11 iulie la Washington.

„Bineînţeles, discuţii vor trebui, fără îndoială, să aibă loc aici şi acolo”, a subliniat şeful armatei olandeze.

Jens Stoltenberg a exclus categoric să rămână în continuare în fruntea alianței după luna octombrie a acestui an, când îi expiră mandatul, în condițiile în care mandatul i-a fost prelungit deja din cauza izbucnirii războiului din Ucraina.

„Avem nevoie ca Europa și America de Nord să fie unite, iar a fi secretar general pentru a ajuta ca acest lucru să se întâmple a fost cu adevărat un mare privilegiu”, a declarat Stoltenberg în luna august a anului trecut.