Parlamentul german a aprobat joi ajutoare militare suplimentare pentru Ucraina, inclusiv sisteme de rachete cu rază lungă, dar a respins moțiunea depusă de opoziție, care cerea ca și rachete de croazieră Taurus să fie trimise Kievului, anunță Reuters.

Olaf Scholz alaturi de reprezentanti ai landurilor germaneFoto: Bernd von Jutrczenka / DPA / Profimedia

Germania este al doilea cel mai mare donator al Ucrainei în ceea ce privește echipamentele militare însă cancelarul Olaf Scholz a rezistat presiunilor interne și ale unora dintre partenerii din NATO în vederea furnizării de rachete Taurus, liderul german temându-se că o astfel de livrare ar putea provoca o escaladare a conflictului.

„Rusia lui Putin este și va rămâne cea mai mare amenințare pentru securitatea Europei în viitorul ce poate fi întrezărit”, a declarat ministrul german al apărării Boris Pistorius în Bundestag, camera inferioară a parlamentului, adăugând că Germania se va opune Moscovei „cu toată forța noastră”.

Deputații au aprobat un proiect propus de coaliția condusă de social-democrații lui Scholz care propune livrarea de „sisteme și muniții cu rază lungă suplimentare” către Ucraina. Însă proiectul legislativ nu a făcut nicio referință explicită la sistemele Taurus pe care Kievul le solicită.

Însă formularea din proiectul de lege i-a făcut pe unii deputați să argumenteze că livrările de sisteme cu rază lungă suplimentare nu pot însemna decât livrări de rachete Taurus.

Dată fiind confuzia, creștin-democrații aflați în opoziție au depus o moțiune care cerea explicit livrarea de rachete Taurus, care ar oferi forțelor armate ucrainene posibilitatea să lovească mai adânc în interiorul teritoriilor controlate de ruși.

Moțiunea a căzut, însă Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președintele comisiei de apărare din Bundestag, a fost printre cei care au votat în favoarea ei.

Strack-Zimmermann, care face parte din partidul liberal FDP ce guvernează alături de social-democrații lui Scholz și Verzi, a declarat că a votat în favoarea moțiunii opoziției deoarece aceasta nu poate fi înțeleasă greșit.