Ucraina a cerut în mod oficial Guvernului german să-i livreze rachete de croazieră de tip aer-sol de tip Taurus, cu o rază de acţiune de cel puţin 500 de kilometri, anunţă sâmbătă Ministerul german al Apărării, relatează AFP.

Avion de vânătoare care lansează o rachetă cu rază lungă de acțiune TaurusFoto: Handout / AFP / Profimedia

„O cerere a părţii ucrainene ne-a parvenit în ultimele zile”, anunţă un purtător de cuvânt, care nu vrea să ofere detalii cu privire la cantitate, notează news.ro.

Berlinul urmează să stabilească dacă dă sau nu curs acestei cereri, care va provoca dezbateri interne aprige.

Guvernul german şi-a crescut puternic furnizările de armament către Kiev în ultimele luni, dar a fost reticent, până în prezent, să-i livreze rachete de croazieră sau o susţinere a aviaţiei ucrainene, prin livrarea de avioane de vânătoare de tip F-16, de exemplu.

Taurus este o rachetă de croazieră de tip aer-sol, transportată de către avioane de vânătoare, dezvoltată de către societatea germano-suedeză cu acelaşi nume.

Din cauza razei de acţiune a rachetei, ea ar putea atinge ţinte situate foarte departe în spatele actualei linii a frontului, în estul Ucrainei.

Regatul Unit, unul dintre principalii susţinători ai Kievului, a anunţat recent că intenţionează să livreze Ucrainei rachete de croazieră de tip Storm Shadow, devenind prima ţară care-i furnizează acest tip de armament cu rază lungă de acţiune.

Aceste evoluţii intervin în contextul în care Kievul pregăteşte, de luni de zile, o contraofensivă menită să respingă trupele ruse din teritorii pe care acestea le ocupă în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 458-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.