Regatul Unit va trimite Ucrainei încă 200 de rachete antitanc Brimstone, a declarat secretarul apărării Grant Shapps parlamentului pe 22 februarie, relatează Kyiv Independent.

Rachetă Brimstone folosită de UcrainaFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Rachetele, care costă aproximativ 100.000 de lire sterline bucata. Acestea sunt ghidate cu laser și sunt considerate a fi foarte precise, cu o eficiență deosebită împotriva țintelor în mișcare, cum ar fi tancurile.

Regatul Unit a furnizat anterior un număr de rachete Brimstone, pe care forțele ucrainene le-au folosit, inclusiv prin modificarea camioanelor, astfel încât acestea să poată fi lansate de pe platformele camioanelor.

The Telegraph relata în 2022 că trupele ucrainene au modificat camioanele pentru a putea folosi rachetele, lansate de obicei din aer, de la distanță mare pentru a distruge tancurile rusești.

Shapps a spus că „rachetele au avut anterior un impact semnificativ asupra câmpului de luptă, forțând într-un caz forțele ruse să se retragă și să abandoneze o încercare de traversare a unui râu”.

Potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială (IfW Kiel), care urmărește ajutorul internațional pentru Ucraina, Regatul Unit este al treilea cel mai mare furnizor de ajutor militar Ucrainei, cu un angajament în valoare de 9,1 miliarde de euro din ianuarie 2024.