EDUCATIE
Răspuns fără precedent al Universității din București, la alocarea de către Ministerul Educației a cifrei de școlarizare: „Cu ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități Universitatea din București anunță că "va acționa Ministerul Educației în contencios administrativ", pentru a afla "prin ce miracol 'criteriile' de alocare a cifrelor de școlarizare pentru toamna acestui an au penalizat universitățile din Consorțiu și le-au recompensat pe aproape toate celelalte".Replica: Universitatea Bucureşti, criticată dur de Ministerul Educaţiei: Dezvoltă programe mai degrabă pentru a crea norme pentru cele 1.267 de cadre titulare...
DOCUMENT Universitățile critice cu guvernele primesc mai puțini bani de la buget. Care sunt cele mai mari universități, în funcție de numărul de locuri bugetate la licență Toate universitățile din Consorțiul Universitaria – care a criticat în dese rânduri derapajele guvernelor PSD în politica educațională – primesc din septembrie mai puțini bani de la stat pentru licență. Dintr-un total de 56 de universități de stat, sunt penalizate la buget doar 8: Universitatea din București, ASE, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara (membrele consorțiului), precum și SNSPA, Academia Națională de Informații Mihai Viteazul din București – care își înjumătățește numărul de locuri în anul I, și Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă din Brașov.  Vezi în articol cifrele de școlarizare alocate de Ministerul Educației fiecărei universități de stat, pentru anul universitar 2018-2019, și comparație cu anul trecut
Vacanţa de Paşte se apropie de sfârşit. Când se întorc elevii la şcoală Vacanţa de Paşte pentru copii se apropie de sfârşit, amintește Digi24, notând că, potrivit structurii anului şcolar, vacanţa a fost programată pentru perioada 31 martie - 10 aprilie. Astfel, elevii se vor întoarce la școală miercuri, 11 aprilie.
Înscriere clasa pregătitoare Ministerul Educației anunță că 99,3% dintre cererile de înscriere la școală au fost admise în prima etapă de înscriere: 130.000 de copii merg la școala de circumscripție Peste 150.000 de copii au fost înscriși în clasa pregătitoare, în cadrul primei etape de înscrieri. Dintre aceștia, peste 130.000 vor urma școala de circumscripție. Ministerul Educației a anunțat că 1.003 cereri au fost respinse, pentru că nu conțineau opțiunea ca cel mic să fie înscris în școala de circumscripție, în cazul în care școala pe care o doresc părinții pentru el nu mai are locuri libere.
DOCUMENT După 3 luni de dezbateri, Ministerul Educației înființează o nouă comisie de experți care să decidă ce materii fac elevii la liceu, fără să spună cine sunt experții Ministerul Educației vrea să păstreze numărul de ore la liceu pe săptămână, dar să crească numărul de ore de Limbi străine, Informatică și Sport. Pentru restul deciziilor privind planurile-cadru pentru liceu, filieră teoretică, Ministerul anunță după 3 luni de dezbatere publică pe 3 variante pe care le-a propus că mai au nevoie de o decizie “de tip expert”. Oficialii nu spun, însă, cine sunt experții care vor “elabora, cu celeritate, varianta finală de plan-cadru pentru liceu”. Vezi în articol care sunt concluziile dezbaterilorDescarca raportul integral cu concluziile dezbaterii publice privind planurile cadru propuse pentru liceu
Ministerul Educației, după ce premierul Dăncilă a spus că bugetarii vor lua banii săptămâna aceasta: Salariile vor fi plătite vineri, 13 aprilie Pentru Ministerul Educației Naționale, la fel ca pentru toate unitățile aflate în subordine/coordonare, finanțate de la bugetul de stat, prin bugetul MEN, data de primire a salariilor este 14 din luna curentă, pentru munca prestată în luna anterioară, însă având în vedere că data de 14 aprilie este anul acesta într-o zi de sâmbătă, salariile vor fi plătite vineri, 13 aprilie, arată un comunicat al instituției.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ: Premierul Dăncilă să își asume că face declarații fără să se asigure că poate să pună în practică ce promite Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Guvernului să rezolve problema plăţii salariilor pentru angajaţii din sistemul de educaţie. “Altfel, Prim-ministrul Viorica Dăncilă trebuie să îşi asume că face declaraţii, fără să se asigure că poate să pună în practică ceea ce promite”, susține federația, care amintește că șeful Executivului a anunţat că salariile bugetărilor vor fi plătite în această săptămână.
Învățământ dual 2018 Prima clasă cu învățământ profesional dual din județul Botoșani se deschide în septembrie / Care este calendarul de admitere în învățământul dual Învățământul profesional dual este inclus pentru prima dată, din septembrie 2018, în oferta școlară din județul Botoșani. Elevii de clasa a VIII-a care vor să devină electricieni trebuie să se înscrie în clasa de învățământ dual din Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din municipiul Botoşani. Ei vor primi bursa lunară de 200 de lei de la stat, plus alți 200 de lei de la agentul economic. La nivel național, înscrierile în învățământul dual încep pe 15 iunie 2018.Toți copiii care intră în școlile duale, indiferent de orașul în care este școala, primesc bursa de minimum 400 de lei pe lună
Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret: Angajații din învățământ nu își vor primi salariile înainte de Paște Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ cere Guvernului să anunțe clar care sunt categoriile de bugetari care vor primi salariile înainte de Sărbătorile Pascale, pentru că profesorii nu vor beneficia de această facilitate. „S-a indus ideea în spațiul public că toți bugetarii își vor primi salariile în această săptămână, lucru total neadevărat”, a declarat Marius Nistor, președintele federației.
Ministerul Educației a vrut să cumpere de la o editură privată, fără licitație, panouri interactiv-educative de peste 2 milioane de lei, cu ocazia Centenarului. După întrebările HotNews.ro, anunțul a fost retras Ministerul Educației a anunțat ieri cumpărarea de la editura privată Eurodidactica de panouri interactiv-educative, în valoare de peste 2 milioane de lei, pentru toate școlile din țară. După ce HotNews.ro a întrebat oficial prin ce procedură a achiziționat aceste panouri, Ministerul a retras de pe site întreaga listă a “acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României”, printre care se află și acest proiect numit “Prin jertfă s-a născut Unirea”. “A fost o eroare”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții instituției, cu promisiunea ca vor reveni cu detalii. Pana la ora publicarii articolului, Ministerul nu a raspuns intrebarilor HotNews.ro.Vezi în articol documentul retras de pe site-ul Ministerului Educației
FOTO ​Enciclopedia digitală România 1918, cu fotografii rare de pe front, în varianta animată - un proiect “la liber” pentru elevi și profesori Elevii pot vedea cum arăta România acum 100 de ani, imagini de pe front, unele dintre ele animate, în cadrul Enciclopediei digitale “România 1918. Oameni, momente și imagini”. Construită sub forma unei aplicații, enciclopedia poate fi descărcată gratuit începând de astăzi de pe platforma românia1918.eu. Una dintre imaginile cele mai impresionante prezintă, probabil, ultima masă a unui soldat înainte de bătălie, pe Dealul Porcului în 1917.
Paza școlilor este "o prioritate", afirmă Ministerul Educației la o zi după ce o elevă din Vaslui a fost rănită cu cuțitul în cancelaria școlii Paza unităților de învățământ este o prioritate pentru Ministerul Educației Naționale, reprezentanții acestuia analizând și căutând în mod constant modalitățile prin care, cu sprijinul autorităților publice locale, cât mai multe școli și licee din România să beneficieze de servicii de pază și protecție, se arată într-un comunicat al instituției.
Elevii cer număr redus de discipline și un mai mare accent pe conținuturi diversificate și interconectate Consiliul Național al Elevilor cere, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Educației, Valentin Popa, ca numărul de discipline să fie redus, iar accentul să fie pus pe conținuturi diversificate și interconectate. Elevii au subliniat astfel necesitatea elaborării unor planuri-cadru pentru învățământul preuniversitar care să fie centrate pe nevoile specifice ale fiecărui elev în parte, astfel încât să nu conducă la o uniformizare a elevilor și să asigure atractivitatea orelor.
Rezultate simulare Bacalaureat 2018 Sub 40 la sută dintre elevii de clasa a XII-a au obținut medii de promovare Ministerul Educației a anunțat, vineri, rezultatele pațiale, la nivel național, ale simulărilor probelor scrise ale examenului de Bacalaureat. După centralizarea a 99,9% dintre lucrari, rezultatele arata in modul următor: 39,5 la sută dintre elevii de clasa a XII-a și 33,73 la sută dintre elevii de clasa a XI-a au obținut medii egale sau mai mari de 6, medie necesară pentru a promova.
Ministerul Educației organizează concurs de selecție de profesori pentru Şcoala Europeană de la Bruxelles. Condiție de participare: să cunoască foarte bine engleza sau franceza Ministerul Educației organizează concurs pentru mai multe posturi didactice la Şcoala Europeană de la Bruxelles. Profesorii care vor să predea aici trebuie să cunoască obligatoriu foarte bine limba engleză sau franceză și să aibă un certificat internațional care să le dovedească nivelul lingvistic, potrivit noii metodologii. Amintim că HotNews.ro a relatat pe larg cazul unui profesor care a ajuns aici fără să știe bine nici o limbă străină și care a stârnit nemulțumirea părinților. Înscrierea la concurs este pe 25-26 aprilie, iar salariile sunt între 4.000 şi 6.000 de euro, potrivit Agerpres.
UPDATE Șeful consiliului care propune cifrele de școlarizare, pe baza căruia se alocă banii pentru universități, susține că a fost schimbat abuziv / Ministerul Educației: Motivul îl reprezintă dezacordul public exprimat de către universități Istoricul Bogdan Murgescu a depus plângere prealabilă la Ministerul Educației și are în vedere să meargă în instanță, pentru revocarea ordinului prin care ministrul Valentin Popa a schimbat Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS). Este vorba despre ultimul consiliu a cărui componență rămăsese în forma numită de Mircea Dumitru. “Nu a fost realizată niciodată o evaluare a activității Consiliului”, a declarat pentru HotNews.ro Murgescu. De cealaltă parte, Ministerul Educației susține că a schimbat consiliul din cauza unui dezacord “public exprimat de către universități cu privire la viziunea membrilor CNSPIS referitoare la domeniile de interes strategic asumate de România la nivel național și european”.
Evaluările de la finalul clasei a II-a, a IV-a și VI-a 2018: Cum îi ajută pe copii și părinți și ce spune despre ele ministrul Educației, Valentin Popa Evaluarea de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a începe în 7 mai, cu testarea la Română a elevilor de a II-a. Rezultatele nu se trec în catalog, testările sunt făcute pe model PISA și sunt menite să îi ajute pe părinți să vadă dacă învățătorul de la clasa îl supra sau subevaluează pe copil, să afle încă de la început care sunt lacunele elevului și cum să îl ajute peste vară, iar pe copil să nu resimtă șocul primului examen din viața sa la 14 ani. Rezultatele Nu sunt publicate, însă, tot pe model PISA, astfel că nimeni nu știe, de fapt, care e nivelul mediu național. Ministrul Educației, Valentin Popa, susține pentru HotNews.ro ca “are în vedere îmbunătățirea legislației și a instrumentelor de evaluare”, fără a da însă nici un alt detaliu. Ministrul a anunțat că portofoliul educaţional al elevului va deveni operațional cu generaţia de elevi care acum sunt în clasa a V-a, însă documentul nu e gata, ci e în lucru la Minister. Vezi în articol Calendarul evaluărilor și declarațiile integrale ale ministrului Educației pe această temă
SONDAJ Studenții vor putea merge gratis cu trenul, indiferent de vârstă. E ok? Senatul a adoptat o propunere legislativă prin care toți studenții la învățământul superior cu frecvență, indiferent de vârstă, vor putea merge gratuit cu trenul, pe curse interne. Până acum, gratuitatea era acordată doar studenților de până la 26 de ani.Participă la sondajul HotNews.ro: Studenții vor putea merge gratis cu trenul, indiferent de vârstă. E ok?
SONDAJ ​E normal să devină obligatorie grădinița? Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede că învățământul e obligatoriu de la 4 ani, adica incepând din grupa mijlocie, urmând ca până în 2020 toată grădinița să devină obligatorie. Camera decizională este Senatul. Printre motivele invocate de inițiatori: inegalitățile în educație, între copiii de la oraș și cei din zona rurală.Participă la sondajul HotNews.ro: E normal să devină obligatorie grădinița?
INTERVIU cu Ministrul Educației, Valentin Popa, despre scandalul manualelor: Ministerul pune de acum accentul pe calitatea manualelor, motiv pentru care a lansat o competiție la care pot participa și autorii manualelor aprobate în 2014 Ministerul Educației nu mai are obligația să cumpere “exact aceleași manuale care au fost achiziționate prin procedura ‘manualul cel mai avantajos din punct de vedere economic’”, pentru că au expirat contractele încheiate acum 4 ani cu câștigătorii de atunci ai licitației pentru manuale, a răspuns ministrul Valentin Popa, la întrebările HotNews.ro. Ministrul nu a spus care este bugetul estimat nici pentru scrierea manualelor, nici pentru printarea lor. În ceea ce privește legislația pe care își bazează demersul de realizare de noi manuale, lucrurile sunt în continuare neclare. Popa a declarat, însă, că documentele care privesc manualele nu au fost semnate și de directorul direcției juridice.

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version